LELKIPATIKA

Kifogások leküzdése - Ez az út vezet a boldogsághoz

Szerző:
Szabó Anna
A találékony elme, ami minden lehetséges feladat előtt kitalálja, miért nem tudod megvalósítani azt, amit elterveztél. Miért van az, hogy a kifogásokból, lehetőség szerint ötöt elő tudsz varázsolni az eszköztáradból és mégsem vagy büszke a teljesítményedre? A kifogásaid alapja a félelmeidből fakadnak, melyekkel ideje szembenézned.

Rengeteg olyan döntéshelyzettel találkozol életed során, amelyek teljesen hétköznapi és általában kevesebb feszültséggel járó feladatokkal céloznak meg és olyanokkal, amik rövid és hosszabb távon is az egész életedre kihatnak. Ezeknek a döntéshelyzeteknek köszönhetően tanulod meg, hogyan mérlegelj és cselekedj a továbbiakban.

Az a bizonyos menekülő útvonal

Amikor bizonytalan vagy és félelmekkel teli, gyakran előfordulhat, hogy tegnap még sziklaszilárdan vélekedtél a megoldás lehetőségén, másnap már pont az ellenkezőjét gondoltad. Például ha már huzamosabb ideje állásváltoztatáson töröd a fejedet, de mindig visszatérsz a mostani biztonságos, de számodra már nem kielégítő munkahelyedre, ahol nem kell új dolgokat megtanulni, nem kell új munkatársakat megismerni, nem kell új életformát kialakítani és nem kell egy teljesen más ember jövőjét magad elé képzelned. Lehetséges, hogy elégedett vagy a jelenlegi helyzeteddel vagy kevesebbre értékeled magad annál, ami valójában lehetnél.

Előfordul az is, hogy elfelejted, mennyi új ismeretre tehetnél szert és mennyi új ajtó nyílhatna meg előtted, amiken csak annyi lenne a feladatod, hogy belépsz. Ehelyett azon morfondírozol, miért nem vagy alkalmas vagy miért nem való neked a változtatás. „Fáradt vagyok, lusta vagyok, még ehhez sem értek, másnak könnyebben megy, úgysem én vagyok a befutó, majd holnap nekilátok." Ezek mind menekülő utak, amik fikarcnyit se javítanak az önbecsüléseden, sőt olajat csorgatsz a tűzre, mert ugyanoda visznek ahonnan elindultál, hogy már nem jó neked. Kérdezd meg magadtól őszintén: „Változott azóta a helyzetem, hogy tudom, változás kell, de folyton csak a kifogásokat keresem?"

Halogatás helyett...

Nincs tökéletes alkalom arra vonatkozólag, hogy változtass az életeden addig, amíg a hozzáállásod a csúsztatáson alapszik. Az első ötlet, ami megfogalmazódik benned, az legyen az alapja mindennek, utána persze jönnek a jobbnál jobb ötletek, miért ne, de ezeket próbáld meg nem figyelembe venni. Nem a véletlen műve az első gondolat, ha minden lehetséges szemszögből megvizsgáltad, hogy te csak jobb lehetsz ezután, akkor bizony végy erőt magadon, mert most jön a neheze.

Nem másokból, magadból kell elsősorban erőt merítened

Sokan nem fognak támogatni, páran le is akarnak beszélni a terveidről, de téged töltsön el hatalmas erővel az a tudat, hogy kockázatot vállalsz, ami nélkül nincs sikerélményed. Minden ember, köztük a sikeres emberek is, félnek az ismeretlen helyzetektől és attól, hogy rosszabb helyzetbe juthatnak, mint ahonnan elindultak. Ezeket a helyzeteket kiszámíthatatlanság és bizonytalanság jellemzi. Minél több ilyen szituációval találkozol életed során és tapasztalod meg, hogyan kell kezelni a lehetetlent is, annál magabiztosabb leszel életed hátralévő részében. Fájdalmas felismerések ezek, de sokkal rosszabb, ha meg sem próbálod, csak elviseled a hétköznapok nyomasztó medrét.

A félelem, azt gondolod, az ellenséged...


Valójában pont ez az érzés fog segíteni, hogy rájöjj, életed mely területén van még szükséged a fejlődésre, hogy magabiztosságot szerezz a tudásodról és visszanyerd az erődet saját életed irányítása felett. Ha vágysz rá, de mégsem sikerült meghozni a döntést, a lehető legjobb, amit tehetsz magaddal szemben, ha elfelejted az önsajnálatot és saját magad ostorozását. Ismerd fel életednek jelenlegi pozitív oldalait addig, amíg nem sikerül döntésre jutnod, máskülönben csak boldogtalanságba taszítod magad, ami életed legrosszabb döntése, amit nem érdemelsz meg. Merj kockáztatni, hogy büszkén köszöntsd a változást!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL