REJTÉLY-MISZTIKA

Egy film, amely igaz történeten alapszik - A valódi Démon Doboz

Szerző:
Szabó Anna
Láttad a 2012-es Démon Doboz című horror filmet? Jobb, ha tudod, a történet igaz és valóban létezik a démonnal teli doboz, mely tönkreteszi mások életét. Vajon hogy kerül bele a démon? Mi van egyáltalán a dobozban? Mi történt azzal a számtalan szerencsétlen emberrel, akiket a lény kísértett? Kevin Mannis beszámolója és Jason Haxton könyve által most mindent megtudhatsz!

A dybbuk avagy dibbuk doboz valójában egy bor szekrény, ami meg van átkozva egy dybbukkal. Még ne veszítsd el a fonalat, hogy dybbuk a dybbukban. Szóval a különös megnevezés egy ősi démon, egy nyughatatlan gonosz szellem, aki képes kísérteni a körülötte levőket és akár meg is szállni őket. A zsidó hagyományok szerint, ez a doboz pont arra szolgál, hogy a megszállottakból a dobozba űzhessék a démonokat.

Először 2003 szeptemberében bukkant el a doboz, mikor egy antik gyűjtő, Kevin Mannis részt vett egy portlandi ingatlan árverésen. Az aukción egy 103 éves zsidó nő holmijait árusították ki, akinek unokája elmesélte, hogy a mami Lengyelországból származott, ott alapított családot aztán a boldog élete akkor ért véget, amikor a nácik koncentrációs táborba küldték a második világháború alatt. Ő volt az egyetlen, aki túlélte a tábort, a családtagjait, a szüleit, a testvéreit, a férjét és a gyermekeit mind megölték. Ezután Spanyolországba menekült, ahol kivárta a háború végét. Itt szerezte meg a dobozt. Ez volt a három tárgy közül az egyik, amit magával hozott az Egyesült Államokba.

Az unoka azt is elújságolta, hogy a Havela, a mama mindig óva intette attól, hogy kinyissa a dobozban lévő bort vagy magát a dobozt, mert abban egy gonosz szellemet, úgynevezett dibbukot zártak. Ezért, előre kiokoskodta, hogy vele együtt temessék el a dobozt. Ezzel csupán annyi volt a bibi, hogy kívánsága nem fért össze a zsidó hagyományokkal, ezért a házával együtt a doboz is kiárusításra került.

Tehát, az árverésen rátukmálták a gyűjtőre a dobozt. Azért használom ezt a szót, mert gálánsan felajánlotta a nosztalgiázó lánynak, hogy visszaadja neki – és még a pénzét sem kéri vissza - de a lány majd idegbajt kapott és azt hajtogatta „már megvette". Úgyhogy Kevin sandán nézett, de végül hazavitte és a boltja pincéjében helyezte el a tárgyat. Az volt a célja vele, hogy kicsit helyrepofozza és tovább adja. Ám váratlanul dolga akadt és az alkalmazottjára bízta a dobozt. Nesze neked Kevin, kecskére káposztát, az eladó elkövette, amit nem szabadott volna...

Mondani sem kell, szinte azonnal megkezdődtek a paranormális események. Az ajtók maguktól becsapódtak, a lámpák kiégtek, ijesztő sikolyokat lehetett hallani a bolt alagsorából és nem lehetett kijutni az üzletből. Kevin visszasietett a vésztelefonhívásra, nagy nehezen bejutott a zárt üzletbe és persze az egész a fejetetejére volt állítva. Az eladót az alagsorban találta kuporogva és sírva. A levegőben erős macskavizelet szag terjengett, a pince izzói pedig mind kitörtek. Azt tudni kell, hogy macskát nem tartottak és betörő sem lehetett a tettes, hiszen az üzlet zárva volt, mikor odaért és csak azaz egy bejárat volt.

Kevin elvileg nem hitt abban, hogy a doboznak ártó ereje, még is fogta és odaajándékozta az édesanyjának, Idának. Lássunk csodát, amint anyuka megkapta, menten stroke-ot is kapott. Amint magához tért a kórházban az volt az első dolga, hogy azt hajtogassa „gyűlölöm az ajándékomat".

Az ajándék tovább vándorolt... megjárta Kevin húgát, majd a bátyját, végül visszakerült hozzá. Miután kifogyott a családtagokból, fogta és eladta egy házaspárnak. De három nap múlva a doboz az üzlet bejárata előtt várt rá.

Nem volt mit tenni, hazavitte. Hamarosan furcsa rémálmok kezdték gyötörni. Minden éjszaka a gonosz kísértette, ám sosem vont párhuzamot az álmok és a doboz között. Ahogy teltek a hónapok, a testvérei többször is nála aludtak. Kevin furcsállni kezdte, hogy testvérei túl kialvatlanok, ezért rákérdezett a dologra. Egy fura, rémisztő álomról beszéltek, amit mindig álmodtak, amikor a házban tartózkodtak. Vagyis mind a hárman ugyanazt álmodták.

Ez még nem minden, most jön a java! Kevin lassan fekete, árnyszerű alakokat kezdett látni a házban. Sőt, még a vendégei is látták őket, akik időnként megfordultak nála.

A dobozt egy kinti tárolóba száműzte. Egyik éjjel bekapcsolt a füstjelző, de nem volt sehol füst. Ránézett a dobozra, amelyből macskavizelet szag áradt. Visszavitte a dobozt a házba és neki állt válaszokat keresni az interneten, de elaludt közben. Arra ébredt, hogy valami a nyakába liheg és mindenütt jázmin illat van a sötét árny pedig mögötte áll.

Újra és újra megpróbált tőle megszabadulni, de folyton visszakerült hozzá. Azt javasolták neki, rakja fel az ebay-re, mert sokan szeretik ezeket a tárgyakat. Igen, így került fel a hirdetése az ebayre: „Kérem, vásárolja meg a dobozt! Segíts nekem!"

Az átkozott doboz hamarosan nagy népszerűségre tett szert. Sokan tették közé a segélykérést, míg végül a tárgy elkelt. Rövid időn belül az új tulajdonos, Jason Haxton a Kirksville-i múzeum igazgatója megírta róla a sikerkönyvét, utána pedig megkezdődött a doboz történetének filmben történő megörökítése.

A démon a forgatáson is munkálkodott

Haxton felajánlotta Sam Raimi rendezőnek – akit megihletett a doboz története - hogy kölcsönadja neki a dobozt, hátha így még hatásosabb lesz az inspirálódás folyamata, ha ott van kéznél a doboz. Persze senki sem hazavinni a ládát, ezért a filmstúdióban tartották.

A doboz hamarosan működésbe lépett és a film kórházas jelenléténél szétrobbantak a neon fénycsövek. Az apát játszó színész, Dean Morgan már a forgatás közben is különös dolgokra figyelt fel, mint amilyen a hideg fuvallat érzése, pedig minden zárva volt a helyiségben.

Aztán egy alkalommal, mikor mindenki a kellékeket pakolta össze, egyszer csak mikor tűz ütött ki. Az egész díszlet leégett. A vizsgálatok szerint semmi jele nem volt a szándékos gyújtogatásnak vagy elektromos tűznek. Vagyis? Nem tetszett a film a démonnak?

Idővel Haxtont is elkezdte kísérteni a doboz és mikor már mindenféle egészségügyi nyavalya ütött ki rajta, csalánkiütése és véres köhögése volt, jobbnak látta megkonzultálni az ügyet egy rabbival, aki megoldotta a problémáját. Ismét lezárták a dobozt, méghozzá sikeresen és egy titkos helyre rejtették el.

Na de mi van a dobozban?

Leplezzük le a Kinder Tojásunk tartalmát: Vajon mi van a dobozban? Mikor először nyitotta ki az eladó, akkor látta Mannis, hogy a dobozban két 1920-ból származó fillér van, egy fürtnyi szőke haj egy zsinórral összekötve, egy tincsnyi barna haj, szintúgy zsinórral összekötve, egy kis szobor, amelybe a héber „Shalom" szó van vésve, egy kis aranyozott serleg, egy szárított rózsabimbó, egy gyertyatartó négy polipszerű karokkal.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL