GYERMEK

Köldöksérves kisbaba - Mire érdemes figyelni?

Szerző:
Szabó Anna
A köldöksérv nagyon gyakori, főleg a pici babáknál. Mi, anyukák képesek vagyunk halálra rémülni tőle, pedig ártalmatlan, csak nagyon ritka esetben okoz problémát és azonnali orvosi beavatkozást. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni ezzel kapcsolatban.

 

Mi is a köldöksérv?

A köldök körkörös bemélyedés a has közepén. A méhen belül innen indult ki, ide vezetett a köldökzsinór. Amikor születésnél ezt elvágják, hagynak egy kis csonkot, melyet otthon kezelni kell, de néhány nap után teljesen elszárad, majd leválik. Így alakul ki a besüppedt köldök. Azonban előfordul, hogy a bemélyedést körülvevő kötőszövetes gyűrű gyenge, nem záródik tökéletesen. Ebbe a résbe a bőr alá hashártyaredő illetve vékonybélkacsok nyomulhatnak be. Ilyenkor a köldök nem homorú és helyette kidudorodó, puha tapintású domborulatot fogsz látni. Könnyen összetévesztheted a kicsiknél gyakran előforduló kiálló köldökkel. Nagyon gyakori születési rendellenesség fiúknál és lányoknál egyaránt.

Tünetek

- Puha, kerek duzzanat a köldök közepén
- A csecsemő sírásával és erőlködésével nagyobbá és feszesebbé válhat
- Nyugalmi állapotban a duzzanat eltűnhet
- A duzzanat érintésre érzékeny, vagy fájdalmas

Kezelése

Felesleges aggódni! Még akkor sincs okod az idegeskedésre, ha síráskor, erőlködésnél jobban kidudorodik. Annyit tehetsz, hogy megnyugtatod a kicsit, ha nagyon sír, vagy esetleg vesztek egy meleg fürdőt. A legtöbb esetben magától is elmúlik, kezelést nem igényel. A biztonság kedvéért érdemes megmutatni orvosnak, de ahogy nőni fog babád, erősödni fog a hasfala és izomzata is, tehát 1-1,5 éves koráig magától záródni fog és fokozatosan el fog tűnni. Ha mégsem, akkor se ijedj meg! Vidd el újra az orvoshoz, mert ezt már csak műtéti úton lehet eltávolítani. Ez egy rutin eljárás, de célszerű a csemetéd 5-6 éves koráig várni vele. Mindenképpen az orvos szava legyen a döntő. Jó hír, hogy nem kell több napig bent lennetek a kórházban, 1 nap után már haza is engednek. Gyorsan gyógyul és alig látható heg marad utána.

Régi, igencsak vitatott módszer a leragasztás. A lényege, hogy gézből formált labdacsot kell helyezni a köldökre, majd két oldalt meg kell emelni a bőrt függőlegesen és a két redőt össze kell húzni a sérv fölött. Egy ragtapasszal egymáshoz kell rögzíteni vízszintesen a két redőt. Egyes orvosok szerint azonban több kárt csinál, mint hasznot, ugyanis baba bőrének nem tesz jót, kipirosodhat, felmaródhat a ragasztótól.

Mikor van szükség azonnali beavatkozásra?

A sérv normális esetben nem jár fájdalommal, csak a látvány rémisztő. Azonban, ha a lenti tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz:

- Ha a duzzanat fájdalmas és a baba sírni kezd, ha hozzá érsz
- Ha a duzzanat növekszik
- Ha megkeményedik
- Ha a baba nyugalmi állapotában sem húzódik vissza a sérv

Ha a sérv kizáródik, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség! Ezért, ha arra gyanakodsz, hogy valami nincsen rendben, inkább mutasd meg gyorsan az orvosnak! Nagyon ritka jelenség, de nem árt az óvatosság!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL