KÖZÉRZET

Szabadulj meg a káros szenvedélyektől!

Szerző:
Szabó Anna
Ital, cigaretta, kábítószerek. Sajnos mindenki találkozik közvetve vagy közvetlenül velük élete során. Mitől lehet rászokni és hogyan lehet leszokni? Olvass tovább és segítünk!

Sokan belesétálnak abba a hibába, hogy káros szenvedélyekkel próbálják pótolni azt, ami hiányzik az életükből. Ez hosszú távon megoldást nem hoz, negatív változásokat viszont annál inkább. Tinédzser korban majdnem mindenki kipróbálja a cigit, az alkoholt és az egyéb tudatmódosító szereket. Többnyire a társaik bíztatására, mert ez mennyire menő, és különben is lázadunk minden és mindenki ellen.

Ilyenkor nagyon könnyen rá is lehet szokni ezekre a dolgokra és nagyon észnél kell lenni, hogy mégse így legyen. Ebben a korban még nem érdekel minket annyira az egészségünk és a hosszú távú következmények.

Mi a helyzet később?

Tegyük fel, hogy egy irodában dolgozunk, több kollégával összezárva, napi 8-9-10 órában. Ülünk a gép előtt és folyamatosan telepszik ránk a stressz. Ezt meg szeretnénk szakítani, de a kávészünet már nem elég. Viszont cigi szünetet két óránként be lehet iktatni, és ez alkalmat ad egy kis kiszabadulásra. Szomorú, hogy így van, de rengetegen csak ezért szoknak rá a cigarettára. Ha pedig már rászoktak, otthon se hagyják ki. Leszokni már annál nehezebb. Ugyanis nem elég a kiindulási helyzeten változtatni, ami miatt rászoktunk, de meg kell szabadulni a nikotin-éhségtől is. Sokan nekifutnak több-kevesebb sikerrel a leszokási akciónak. Aki tartósan le tud szokni, igenis büszke lehet magára, mert egy gyengeségből kialakult szokásnak vetett véget nagyon komoly önmegtartóztatással. És ez meg is erősítette.

Csak mértékkel...

Az alkohol kicsit más kérdés. Mértékkel elvileg szabad fogyasztani, sőt napi egy deciliter (száraz) vörösbor nagyon jó hatást gyakorol a szervezetünkre. Az egy-két átmulatott éjszaka sem akkora probléma, hiszen ilyenkor több kör ital is lecsúszhat, aminek káros hatásai főleg a kiürült pénztárcánk látványán és a másnapi fejfájásunkon érzékelhető. Az ital által érezhető bódult és felszabadult állapot viszont nagyon csábító tud lenni, és sokan hajlamosak ennek a rabjává válni. Úgy érzik, hogy ilyenkor szabadulnak meg a gondjaiktól, ilyenkor tudnak önmaguk lenni gátlások, stressz faktorok nélkül. De valójában ez csak ideiglenes állapot, és ha túlzásba viszik, sok-sok gondot okozhat. Életszínvonal, teljesítmény és párkapcsolati hanyatláshoz vezethet. Az alkoholról is le lehet szokni, de semmivel sem egyszerűbb, mint a cigarettáról. Ebben az esetben is meg kell találni azt a hiányt az életünkben, vagy azt a konfliktushelyzetet, amelyet ezzel a „pótcselekvéssel" próbálunk tompítani, és ott kell elkezdeni rendet rakni. Utána sokkal könnyebb megszabadulni a függőségektől is.

Ami pedig ennél is fontosabb, ha érzékeljük a problémánkat, vagy figyelmeztet rá a környezetünk, nem szabad megijedni szembesülnünk magunkkal, és nem szabad félni segítséget kérni! Nincs olyan helyzet, amin ne lehetne változtatni.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL