REJTÉLY-MISZTIKA

Aki megjósolta Napóleon bukását

Szerző:
Szabó Anna
A történelem nagy döntései valahol mindig is a női budoárokban születtek meg. Ahol mindig volt egy kis parfüm, egy kis romantika, egy kis titok. De ha még a finom titkok őrzője a jövőbe is látott és nem is akárhogyan… csaták, egy egész forradalom kimenetele múlt a jóslatain – ő volt Marie-Anne Adelaide Lenormand, korának legkülönösebb jósnője.

A jósok királynője már kislányként a jövőbe lát

A Lenormand kisasszony által kivitelezett jóskártyát a mai napig használják. Ezen kívül jósolt tojásfehérjéből, kávézaccból, tenyérből, de még a baglyok huhogásában is üzeneteket vélt felfedezni. Mindehhez csupán a születési adatokra és a hozzáforduló nevének kezdőbetűire volt szüksége. A jósok királynőjeként emlegették, ám a mai napig legendák keringnek körülötte. Tisztánlátó képességét már a Benedek-rendi apácazárdában észrevették - még kislány volt, amikor megjövendölte egy apácafőnöknő áthelyezését. A mesterséget húszévesen tanulta meg egy jósnőtől.

Párizsban Sybillának hívták

Olyan pontossággal jövendölte meg az eseményeket, hogy nagy hadvezérek, uralkodók szó szerint egy lépést se tettek a megkérdezése nélkül. Veszélyes kémnek is tartották, ezért a párizsi rendőrfőnök rendszeresen figyeltette, pontos feljegyzéseket vezettek róla. Gyanút keltett, hogy mindenféle náció megfordult nála. A gyanúsítgatások és a jóslatai miatt is sokszor került börtönbe, mivel nem hallgatta el sem a jót, sem a rosszat, lehetett az illető gazdag vagy szegény. Nyilván, ezt a terhet nem mindenki viselte el, így amikor előre vetítette a jövőt Robespierre-nek 1790-ben − tudniillik megjósolta a francia forradalom vezetőinek kivégzését, ezért a forradalmi bizottság elfogatta és börtönbe vetette. A saját szimbólumaival megrajzolt kártyái azonban megmondták neki, hogy ez meg fog történni, és azt is, hogy kiszabadul. XVIII. Lajosnak is jövendölt, sőt még Eötvös József báróval is találkozhatott, bár egyesek szerint egy társaságban elsütött tréfa indította útjára a mendemondát végzetes jóslatokról, magától Eötvös bárótól.

Jóslatok Napóleonnak

Napóleon nem határolta el magát az okkultizmustól, a jóskisasszony véleményét minden fontos döntése előtt kikérte. Feltételezhetően már fiatal tisztként is felkereste, 1792-ben, és már akkor azt jósolta neki, hogy nagy ívű karriert fut be és egy özvegy lesz mellette, aki támogatja felemelkedésében. Meg kell becsülnie a sors ajándékát, és akkor a sors kegyeltje is marad. Jóslatai rendre be is jöttek. Első felesége, Josephine de Beauharnais valóban özvegy volt, aki egyesek szerint szintén megfordult a jósnő szalonjában, és neki egy korzikai tisztről mesélt, aki mellett majd császárnévá válik. Mlle. Lenormand Napóleon és felesége, Josephine udvari jósa lett. De a császári gőg növekedésével Napóleon nem mindenben hallgatott rá: Oroszországot mégis megtámadta.

1809-ben kiutasították Párizsból. Mert megjósolta Napóleon bukását? Vagy a rendőrfőnök keze volt a dologban? A legenda szerint a sorrend az lenne, hogy mivel kiutasították, utána bosszúból jósolta meg Napóleon uralmának hanyatlását. Az tény, hogy kegyvesztett lett, csak Napóleon halála után tért vissza.

A Szabadság és Forradalom jelképes alakja lett

Még egy –nyílt − titok: a francia romantika legnagyobb festőjének, Delacroixnak egyik legismertebb festményén − A szabadság vezeti a népet címűn – a fedetlen keblű nőalak ihletője, aki a barikádokon próbál áttörni, nem más, mint Lenormand kisasszony. A jósnő, aki a történelem látnoka volt, a Szabadság és a Forradalom szimbólumává vált. 71 évesen halt meg, 1843-ban.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL