KÖZÉRZET

Táplálékallergiások, étel-érzékenyek, diétázók életminősége - Növekvő probléma - 2. rész

Szerző:
Szabó Anna
Legutóbb említettem, hogy én is személyes tapasztalataim miatt vettem észre a táplálék- érzékenyeket érintő problémákat. 2011-ben diagnosztizáltak endometriózissal, emiatt választottam az életmódváltás lehetőségét. Noha a diétám nagyon szigorúnak tűnik, én élvezem!

Hamar rájöttem, hogy mit mivel lehet helyettesíteni – ez pedig segített, amikor a boltokban kapható szinte valamennyi élelmiszerről le kellett mondanom. Viszont, azóta változatosabban, ízletesebben étkezem, rengeteget ehetek és az evés feltölt teljesen. Visszanyertem az érettségizős formámat és megerősödött az immunrendszerem, ellenáll a fertőzéseknek. Most már jól vagyok.

Allergia vagy intolerancia?

A két betegség közötti legfontosabb különbség a bevitt allergén/ érzékenységet kiváltó anyag mennyiségében illetve a tünetek jelentkezésének gyorsaságában és súlyosságában van.

A táplálékallergia genetikusan meghatározott, nem gyógyítható betegség, öröklődési aránya magas. A betegek száma a XX. század második felére megduplázódott, és azóta is növekszik. Esetükben már igen csekély mennyiségű allergén, akár perceken belül is súlyos tüneteket válthat ki. Az allergiás betegeknél az allergén sürgős, orvosi ellátást igénylő, életveszélyes klinikai állapotot okozhat, akár halálhoz is vezethet!
Leggyakoribb, hirtelen kialakuló tünetei pl.: a csalánkiütés, bőrviszketés, a testen jelentkező vizenyő. A leggyakoribb allergének a tojás, a tej, a liszt, a szója és a földimogyoró, a dió, az olajos magvak, a hal és a tenger gyümölcsei, az eper, de meglepően sűrűn fordul elő alma allergia is.

Az étel-intolerancia esetében a bélfal károsodik bizonyos szakaszokon, melynek következtében a beteg számára ártalmas, a szervezet védekezését kiváltó fehérjék kerülhetnek a vérkeringésbe. A folyamat sokáig húzódhat, lappanghat, így a tünetek sokszor csak az étel elfogyasztása után napokkal jelentkeznek.

Jellemző tünetei az emésztőszervi panaszok és bőrelváltozások, de gyakori a fejfájás, levertség, fáradékonyság is. Leggyakrabban a tej és tejtermékek laktóz tartalma, a liszt glutén- illetve a gyümölcsök fruktóz-tartalma, valamint a kávé, kakaó banán váltják ki, de a valóság ennél változatosabb.

Gyógymód – az eliminációs diéta

A táplálékallergia és a táplálék-érzékenység leghatásosabb „gyógymódja" a kóros folyamatokat kiváltó anyagok, allergének elhagyását jelentő eliminációs diéta. Ennek biztosításához elengedhetetlen a táplálékok pontos összetételének ismerete is.

Az összetétel fontossága és az alapanyagok megbízhatósága

Az uniós szabályozás pontos különbséget tesz a „rendkívül kis gluténtartalmú"(100 mg/kg) és a „gluténmentes" (20 mg/kg) élelmiszerek között. Ez itthon hatósági ellenőrzés mellett 2011-től került bevezetésre. Az idei évtől a szabályozás tovább szigorodott, mivel az eliminációs diéta betartásához nem elég az alapanyagok allergén mentessége – maga az elkészített étel sem szennyeződhet allergénnel a szállítás során.

Noha az új szabályozás több figyelmet irányít az allergénekre, vásárláskor így is kiemelten fontos ellenőrizni minden élelmiszer összetevőit, mivel az egyes allergének néha olyan helyeken is előfordulnak, ahol azt nem is várná a naiv vásárló.

A mogyoróliszt sűrít, na de a vaníliás joghurtban? Na és a laktóz, a tejfehérje és a szója a felvágottakban, a chipsekben, öntetekben és a margarinokban?

A cukor, kukorica-, burgonya- és rizskeményítő valamint ízfokozó a krémekben és krémporokban, fűszerkrémekben és fűszerkeverékekben is rengeteg olyan „plusz", ami az egészségesek szervezetét is feleslegesen terheli.

Egészségvédő diéták szerepe, leegyszerűsíthető működési elvük

A legtöbb egészségvédő diéta alapelve megegyezik az eliminációs diéta működési elvével. A gyógyulni vágyók elhagyják étrendjükből azokat az alapanyagokat, melyeket legyengült szervezetük rosszul tolerál vagy nem tud megemészteni.

A cukorbetegek és a PCOS-ben szenvedők pl. a cukrokat és szénhidrátokat csökkentik vagy hagyják el. A magas vérnyomással élők és a szívbetegek elsősorban a só bevitelét csökkentik. A Crohn- betegek általában tartózkodnak a beleket irritáló, nehezen emészthető fűszerektől, zsíros ételektől, szénsavtól és a zöldségek, gyümölcsök kemény, viaszos héjától, ezzel is ügyelve a gyulladás lehetőségére.

Az endometriózis diéta arra épít, hogy kiiktatja az ilyen megbetegedéssel élők számára általában emésztőrendszeri panaszokat okozó, az immunrendszert gyengítő táplálékokat és azt könnyebben feldolgozható, többnyire gyógyhatással is rendelkező alapanyaggal pótolja. Ezzel támogatja az immunrendszer működését, erősödését és a panaszok csökkenését.

A következő részben az elhagyott táplálékok helyettesítését, az alapanyagok néhány felhasználási szabályát, a diétás késztermékek esetleges veszélyeit foglalom majd össze.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL