REJTÉLY-MISZTIKA

Nem minden démon gonosz - Az ősi vallásokban van a bizonyíték

Szerző:
Szabó Anna
Kik a démonok? Istenek? Gonosz szellemek vagy a Sátán szolgái? Talán mindegyik, de inkább mindenkinek az, amit önnön hite diktál. Hogy ne csak az angyalok folyjanak a csapból, bemutatjuk a démonokat és garantáltan olyan dolgok fognak kiderülni, amik megváltoztathatják a véleményedet. Mert könnyen lehet, hogy sok démon nem is olyan gonosz, és hogy neked is van egy őr-démonod…

Az egyiptomiak szerint vannak jó démonok is

Az ókori egyiptomiak szerint mérhetetlen sok démon van, akik az emberek közelében laknak, a négy elem szerint. A démonok gyakran egy istenség követei, segítői voltak és ugyanolyan hatalmasak, veszélyesek lehettek. Arra is van utalás, hogy a démonok a nagy isteneknek is árthatnak. Szerintük és az ógörögök szerint jó démonok is léteznek. Ez persze javában attól függ, mihez értenek. De rengeteg olyan ismert démon van az ókori kultúrákban, akik gyógyítanak, védelmet nyújtanak, igazságot tesznek, szerelemre lobbantanak, és így tovább.

Egyiptom egyszerű emberei, akik segítségre szorultak vagy kérésük volt, az istenek helyett időnként a démonok, szellemek jóindulatát, segítségét próbálták ügyeikhez megnyerni mágikus rítusok, áldozatok és ajándékok segítségével.

A görögök jó szellemei, avagy istenei – a Daimonok

A démon (daimon) eredetileg istent jelentett. Istenek, népek, magánszemélyek mellé is ki voltak rendelve, mint „őrangyalok". Lehettek jók és rosszak is. Továbbá az istenek és emberek között lévő közvetítői szerepet is ők látták el. Majd idővel az isteneknél alacsonyabb, az embereknél magasabbrendű lényeket illették ezzel a névvel.

A hinduk, akik szintén nem vetik meg a démonokat

A hinduk körülbelül 30 000 démont imádnak, akiket a déváknak (daeva) neveznek. Ezek a dévák lehetnek jók és gonoszok, mint sok más vallásban, ahol szintén megjelennek, de különösen a perzsáknál. E kultúrákban a dévák nemcsak démonok, hanem fiatal istenek is. Az idősebb isteneket aszuráknak nevezik. A hinduk számtalan démon- és szellemfajtát különböztetnek meg. Vannak kígyódémonok, a nágák. Az embereket kínzó és üldöző férfi démonok, a ráksaszák. A női megfelelőjük a rákszaszik. Előszeretettel dúlnak fel sírokat, terrorizálják és szállják meg, teszik próbára az embereket. Körmeik mérgezőek, emberi hússal és romlott étellel táplálkoznak. Alakváltók és mágikus hatalommal bírnak. A vetalák, olyan szellemek, amelyek holttesteket, kriptákat száll meg és a testeket „járműként" használják. A yakshák a természet kincseit védelmező jóakaratú szellemek. A pishachák húsevő szellemek és egy láthatatlan entitások, akik képesek embereket megszállni és azokat az őrületbe kergetni. Ráadásul külön nyelvvel is rendelkeznek. Még bőven lehetne folytatni...

(Ráksasza)

A perzsák a hindukkal fújnak egy követ és jó minták lehettek a kereszténységnek

A perzsáknál zoroasztrizmusban találkozhatunk a démonokkal. Itt is vannak jó és rossz szellemek, ugye az előbb tárgyalt dévák meg az izedek és dewek. Az előbbiek Ormuzd országában laknak, az utóbbiak Ahrimanéban. Ormuzdban él a nagy, bölcs és jó isten Ahuramazda, akinek jóságos szellemei háborúznak a gonosz isten, Ahriman rossz szellemeivel és ők ketten egymással.

Zsidó démonológia

A zsidó démonológia szerint több fődémon alá tartoznak az alacsonyabb rendű démonok.
Három különböző csoportot határoztak meg: shedim (se'irim) és mazzikim (ártó démon) az előbbi egy szatírszerű lény, aki a vadonban táncol, és nagyon hasonlít a dzsinnekhez. Az izraeliták gyakran áldozatokat mutattak be nekik a mezőkön. A shedimek vezetője egy kecske alakjába bújt démon, ami persze a Sátán megfelelője. De van itt még ruhin (szellem), lilin (az éjszaka szellemei), telane (alkony vagy este szellemei), tinahrire (nappali szellemek), zafrire (reggeli szellemek).

(Asmodeus fődémon a Salamon Kulcsai c. könyvből)

Az iszlám és a kereszténység majdnem kéz a kézben jár

Az iszlám nézet szerint, a démonok élén Iblísz, az ördög áll, akit Saitánnak (Sátánnak) neveznek, és akit Allah megtagadott. Vagy aduv Alláhnak, „Isten ellenségé"-nek. A dzsinnek seregének a vezére, akik általában rossz szellemek. Szabad és érző lényekként kezelik őket. De nem mindegyikük gonosz, ahogy a kereszténység tartja. A gonosz dzsinneket shayātīn-nak nevezik. Az iszlám szerint a dzsinnek tűzből születnek és érdekes, hogy a keresztények szerint meg az angyalok.

Kínaiaknál is adott a kettőség

A kínai világban és néphitben a szellemeket általában jó (shen) és gonosz démonokra (gui) osztják. A fiúkat valamiért jobban kísértették, szállták meg, ezért szokás volt fiúkat lányoknak öltöztetni. A kínai legendákban több démonnal kapcsolatos neves személy is akad. Az egyik legfőbb ilyen úr, Zhang Taoling volt, a taoista vallás atyja. A másik közvetlen felettese a démonoknak, a legnagyobb démonűző Zhong Kui, akit a démonok vezetőjének is tartottak.

(Gui)

Keresztények démonai – Angyalok vs. Démonok

Mint tudjuk, egy olyan kettős világban élünk, ahol mindennek meg van a maga ellentéte. Fényesség-sötétség, angyalok és démonok. A démonokra is szükség van a világ a létfenntartáshoz. Ahhoz, hogy a világban meg legyen az egyensúly, létük elkerülhetetlen. Akárhogyan is nézzük, ők is eszközök. Sokszor ők nyújtják a szenvedést, a pechsorozatot, a negatív eseményeket. Istennek az angyalok a szolgái és eszközei arra, hogy az emberek bevégezzék sorsukat. A kereszténység szerint, a démonok a Sátán szolgái és ugyancsak eszközei, valahol mégis Istenéi is. Azért használja fel őket Sátán gonosz mesterkedéseiben, mert Isten engedi neki, hogy megtegye.

Állítólag az gyilkosok- öngyilkosok, az erőszakos halált halt, és temetetlenül maradt emberek lelkéből is többnyire démon, finoman szólva gonosz szellem válik.

De szerencsére van a Bibliában két személy, aki képes parancsolni nekik. Az egyik Salamon király is, aki parancsolt, uralkodott, és le is igázta a démonokat. Híres könyve a Salamon Kis Kulcsai, melyben részletesen taglalja a démonokat. A másik természetesen ki más lenne, mint Jézus, aki a démontól megszállt embereket ördögűzéssel gyógyította meg.

(Incubus)

A démonok, mint bukott angyalok

Aztán ott van a nem hivatalos keresztény verzió Énoch apokrif irata szerint, hogy a démonok eleinte Istentől származnak, mint ahogy Sátán is. Hiszen Sátán (a lázadó kerúb), Isten jobb keze volt, aki lebukott és megalkotta a Poklot. Társai a bukott angyalok voltak és belőlük is egyfajta démonok lettek. Bizony, Isten elpusztíthatta volna őket egy csettintéssel vagy meg is bocsáthatta volna bűneiket, de nem tette. Mert, ahogy mindenben megalkotta a kettőséget, így alkotta meg a jó párját, a rosszat is. Aztán Sátán további démonokat gyártott. Tehát ők mind Isten egy sötétebb, bal keze, hogy elvégezzék azt a piszkos munkát, amik a tiszta angyalok nem tehetnek, de elengedhetetlen a világ és univerzum egyensúlyához. Hiszen jól tudjuk, hogy ebben a jól megrendezett világban semmi sem történik értelmetlenül. Se a szenvedés, se a halál, se a balsors...

Összegezés – A démonok nem (csak) gonoszok

Mi az, amit érdemes mindebből leszűrni? Hogy a démonok talán nem is olyan gonoszak, legalábbis vannak belőlük jók. Mert nem gyanús, hogy hét másik irányzat ebben egyet ért, csak a kereszténység nem? Persze az most az uralkodó vallás és nehéz lenne ebből kitántorogni, amit évszázadok óta neveltek az emberekbe, hogy a démonok csak is csak gonoszok lehetnek.

Ám innentől kezdve nézőpont és híd kérdése, ki – honnan várja a segítséget. De gyanítható, hogy úgyis az angyalok maradnak toplista élén... vagy Isten?

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL