GYERMEK

Milyen a jó pelenka?

Szerző:
Szabó Anna
A pelenkázás szerves részét képezi a te és a babád életének. Azonban nem könnyű eligazodni a szupermarketek pelenkakínálata között. A bőség zavarában nem is olyan könnyű kiválasztani, hogy melyik lesz a legjobb. Mitől jobb, vagy éppen rosszabb az egyik a másiknál? Valójában milyen is a jó pelenka?

 

Mosható pelenka kontra egyszer használatos

Lelkes környezetvédők szerint a mosható a legjobb választás. Már nem csak a klasszikus értelemben vett textilpelenka létezik, különböző funkciójú termékeket is piacra dobtak. Hátránya, hogy azonnal mosni kell használat után. Valóban nem fogsz hozzájárulni a tetemes mennyiségű hulladék gyarapításához, de az biztos, hogy több lesz a munkád. Ha emellett teszed le a voksodat, akkor arra figyelj, hogy 100 % pamut legyen az anyaga - ez a nedvszívó képesség miatt fontos. Másrészt ügyelj a mosásnál arra, hogy ne használj olyan tisztítószereket, melyek bánthatják a babád bőrét.

Az egyszer használatos pelusok legnagyobb előnye, hogy nagyon praktikusak. Egyszerű a használatuk és nem szaporítják a teendőidet, ugyanis használat után egyszerűen csak kidobod őket. A kutatások szerint, viszont dupla annyiba fog kerülni éves szinten, mint a textil. Már ebből is gyártanak biót, aminek a lebomlása nem szennyezi a környezetet.

Szempontok a kiválasztáshoz

Talán az egyik legfontosabb az ár kérdése, ugyanis mindenkinek a saját pénztárcája a mérvadó. Ne felejtsd el, hogy nem midig a legdrágább a legjobb, és fordítva, vagyis a legolcsóbb a legsilányabb. Fontos a nedvszívó képesség, hiszen a pelenka fő funkciója ezen áll vagy bukik. A kényelmi szempontok sem kisebb fontosságúak, ilyen a gumírozás és a tépőzár milyensége. Extra szempont a plusz védőrétegek megléte, vagy hiánya.

Milyen a jó pelenka?

A legfontosabb, hogy távol tartsa a nedvességet a baba bőrétől, ezért fontos, hogy jó legyen a nedvszívó képessége, valamint a nedvszívó felülete is nagy legyen. Ez főként a kisfiúknál fontos. Anyaga belül legyen puha és tartós, mert a felszabadult hydrogél golyók kidörzsölhetik a baba bőrét. Fontos, hogy jó szigetelő legyen kívülről is, vagyis, ami bekerül a pelusba, az maradjon is ott. Kialakítása a szivárgások kockázata nélkül tegye lehetővé a baba számára a mozgást, viselete legyen kényelmes. A derékrész legyen rugalmas és állítható, hogy teret engedjen a szabad mozgásnak, valamint hagyja levegőhöz jutni a gyerek bőrét, jól és stabilan lehessen a csemetére rögzíteni. Mindig kapható legyen és nem mellékesen jó árban juthass hozzá.

Ezek a szempontok, talán segítenek abban, hogy megkönnyítse a választást. Tuti recept nincs, mert mindenkinek más a jó és az nem biztos, hogy neked is jó lesz. Ezt magadnak kell kitapasztalnod, hogy melyik a legmegfelelőbb. Bátran kísérletezz! Már vannak olyan csomagok, melyekben 3-4 db. minta van. Összefoglalva, tehát a jó pelenka az, ami a szennyeződéseket magába zárja, kényelmes a babádnak és még a pénztárcádat is kíméli.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL