Mit kérdezz az állásinterjún?


Érdeklődj a cég iránt

Tégy fel egy csomó nyitott végű kérdést a cégről, hadd beszéljen az, aki majd téged alkalmazni fog. Például: mik a cég távlati tervei?

Úgy is sok mindent megtudhatsz a jövendőbeli alkalmazódról, ha arról kérdezel, mit várnak el az alkalmazottaiktól. Azt is megkérdezheted, őt magát mi vonzotta a céghez, mióta dolgozik neki, miért ragaszkodik hozzájuk.

És kérdezz magáról a cégről is. Pénzügyi állapotáról, közelebbi terveiről. Ne csak kérdezz, beszélgess a meghallgatóddal. Ilyesmit akkor is tudnod kell, ha nem pénzügyi területre pályázol. Ez megmutatja, te értesz a dolgokhoz. És hogy tisztában vagy vele, ez a meghallgatás nem csak rólad szól, hanem kettőtökről. Mármint rólad, és a jövendőbeli cégedről.

Ha olyan cégről van szó, ahol nem túl magasra nyúló a vezetői hierarchia, arról is kérdezz, mik a te előrejutási lehetőségeid. Persze, ne így fogalmazz, hanem mondjuk: „Hogyan fejlődhet valaki ebben a szerepben?” vagy: „Miért volt szükség arra, hogy új embert keressenek?” és „Mennyi ideig marad meg egy ember ebben a pozícióban?”

 

Tudj meg mindent a munkakörről

Tudd meg, hogy vajon egybeesik-e a te elképzelésed a feladatról és az előrejutásról azzal, amit ők terveznek. Legyen a kérdéseid között: 

- Elolvastam a munkaköri leírást. Változhat-e ez a későbbiekben, esetleg bővülhet még más feladatokkal? 
- Milyen továbbképzésre van lehetőség a későbbiekben? 
- Engem hogyan tud elképzelni ebben a munkakörben? 
- Vannak-e teljesítményszintek meghatározva?
- Honnan fogom tudni, hogy jól végzem a munkámat?


Az olyan kérdések, mint: „Mi haszna lehet a továbbképzésnek, fejlődésnek?”, „Milyen előmeneteli lehetőségek vannak?” lehetővé teszik számodra, hogy eldönthesd, ez a munkakör tényleg abba az irányba fejleszti a karrieredet, amit te elképzeltél.

Az olyan kérdés pedig, mint: „Elmondaná, milyen a vállalatnál a vezetési stílus?” azt is elárulja, illik-e hozzád a cég munkamódszere. Mert fontos, hogy tudd, mit is vállalsz. Sokszor csak meglátsz egy álláshirdetést, és elképzeled: ennek a cégnek szívesen dolgoznék, pedig csak a cég neve csábít, nem tudod, mi van mögötte.

 

Hogy megtudd jól szerepeltél-e

Azt javaslom, kérj valami visszajelzést az interjú végén. Például, kérdezd meg, mi a következő lépés az alkalmazásodhoz, vagy milyenek az esélyeid. Ez azt is megmutatja, hogy jól tűröd a kritikát, szívesen veszed a jó tanácsokat, tanulsz a hibákból és helyzetekből. Ha titkolóznak, nem szívesen válaszolnak, az azt is megmutatja, nem tartanak egyenrangú félnek a tárgyalásban.

 

Hogyan nyűgözd le a lehetséges alkalmazódat?

Olyan kérdéseket tegyél fel, hogy láthassák belőle a lelkesedésedet és tehetségedet is. 

- Min dolgozik most éppen a jövőbeli kollégáim?
- Találkozhatnék velük?
- Körbenézhetnék a cégnél?
- Mi a növekedési stratégiájuk?
- Milyen hamar kellene munkába állnom?
- Mi lenne a legfontosabb, legsürgősebb cél, amit el kellene érnünk? 
- Meg tudná mondani, hogy mi tette sikeressé az elődömet? 
- Mi volna a legsürgősebb változtatás, fejlesztés, ami az én pozíciómban szükséges lenne?
- Kellene változtatni valamit abban a munkakörben, amire pályázom? Ha igen, akkor mit? 
- Kaphatnék valami anyagot előre, hogy felkészülhessek az első munkanapra?


Idekattintva megtudhatod, mit viselj az állásinterjún! >>

 


SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL