LELKIPATIKA

Az élet legfőbb misztériuma, csodák kincsestára - önmagad

Szerző:
Szabó Anna
Tisztában vagyunk önmagunkkal? Hogy akarjuk kilesni az Univerzum, a lét, az idegen vagy letűnt kultúrák titkait, ha még azt sem tudjuk biztosan megfogalmazni, mi önnön létünk legbensőbb, megoldandó feladata?

„Gnoti se auton!" - „Ismerd meg önmagad!"

Ez a delphoi Apollón-szentély bejárata fölött feltüntetett híres intelem volt Szókratész jelmondata is. Noha az ókori görög Apollón isten parancsa világosnak tűnik, valójában nehezebb követni, mint gondolnánk. A delphoi jósda orákulumai homályos, kétértelmű, rejtvényszerű jóslataikról váltak híressé, melyeket a kérdezőnek kellett értelmeznie. Az intelem arra utal, hogy a rejtvény voltaképpen maga az ember, ezért egy jóslatot csak akkor fejthet meg, ha elemenként őszintén feltárja, megismeri saját énjét.
Helyes kérdés nélkül nincs helyes válasz

Aki nincs tisztában hibáival és értékeivel, szükségleteivel és reális lehetőségeivel, nem lehet őszinte önmagához sem, így eleve nem kaphat megfelelő választ – hiszen az nem létezhet a megfelelő kérdés nélkül.

A jelmondat valódi értelme, hogy a megértés útja a külvilág és embertársaink felé önmagunkon keresztül, befelé vezet, ne féljünk tőle. A legőszintébb válaszokat, legmélyebb titkokat, legmegdöbbentőbb felismeréseket saját szellemünk és lelkünk legmélyén találjuk és az ezekkel való szembesülés először megrázó, mégis felszabadító lehet.

Az eltelt évszázadok során számtalan formában utaltak erre az ezoterikus irodalom alkotói, de hiába kürtölték világgá a legnagyobb csodát vagy fedték fel a legnagyobb misztériumot, aki nem vágott bele önmaga megismerésébe, az meg sem hallotta.

Elindulás a belső úton – a történések rejtett értelme

Az önmegismerés, önelfogadás és önfelismerés folyamata teszi lehetővé, hogy megértsünk akár ellentmondásosnak tűnő tanokat is.

Ilyen például barátaink, szeretteink mellett ellenfeleink segítőként való értékelése. Az ellenségeskedők közötti feszültség rámutat tulajdonságainkra, hiányosságainkra, mely meghatározza a fejlődés további irányát, míg a szeretetteljes emberek megmutatják a hogyant.

Belső Grál

Ugyancsak a belső út szükségességére és a valódi lényegünkben rejlő végtelen tiszta erőnkre utal egy Grál- misztérium. Ez arra ösztönöz, hogy ne a külvilágban keressük az örök élet és végtelen bőség kelyhét, mint eleinte Arthur király lovagjai tették. Ne az arany csillogásáról próbáljunk ráismerni. Előbb gondolkodjunk el rajta, mit jelent számunkra az örök élet és a bőség. Fizikai, lelki vagy szellemi szinten értelmezzük-e? Mit akarunk orvosolni vele? Valójában bármit megtehetünk, mert a Grál bennünk él. Csakhogy az is számít, hogy aranykupaként, a végtelenül tiszta szeretet vagy éppen a megvilágosodás forrásaként gondolunk-e rá? Miért fontos ez? Mert amit a Gráltól várunk, az mutatja meg fejlődési igényünket, az határozza meg utunkat.

Bölcsek köve

A Bölcsek kövéről az aranycsinálásra asszociálunk. Talán még egy mosoly is átvillan az arcunkon szegény, naiv, kora középkori alkimistákra gondolva. Persze sokan tudjuk, hogy az alkimisták nyelvezete egyfajta kódrendszer volt, nem kell mindent szó szerint érteni.

A bölcsek köve előállításának folyamata és csodálatos képességei eleink bölcsességét hirdetik. Mi is történik a kővel? Az alapanyag rombolás nélküli elérése, elkülönítése, tisztítása, erősítése, érlelése majd pihentetése stb. után hozza létre készítője. A kő ezután egyre erősödik, egyúttal alkalmassá válik arra, hogy az ólmot (értéktelen) arannyá (értékké) változtassa.

Mit tesz az ember, aki valódi értékkel bíró önmagát felismerte? Fejlődik. Megtisztul. Ha célját eléri, rávezetheti a fogékonyakat, hogyan változtassák az életükben lévő értéktelen dolgokat értékes fejlődéssé. Végső soron önmaga válik a Bölcsek kövévé, amikor segít másokon.

Jelek, sugallatok, az első lépések

Akár felébred bennünk az igény önmagunk megismerésére és elindulunk, akár nem és csak toporgunk, mindenképpen folyamatosan fejlődünk. Mindenkit megérintenek bizonyos ismétlődő jelek, ösztönző események vagy különös sugallatok, melyekre érdemes odafigyelni.

A megismerés útja mindenki életében másik ösvényt jelent, csak a végső cél közös. Legbensőbb kincsünk a lényünk elválaszthatatlan része. Nem veszíthetjük el, legfeljebb eltakarják előlünk a nehézségek vagy a hétköznapok.

Nem az számít, mikor szánjuk el magunkat az első lépésre. A lényeg, hogy mindig legyünk őszinték saját magunkkal és figyeljünk valós igényeinkre is. Ha így teszünk, könnyedén megfejthetjük önmagunk rejtvényét.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL