REJTÉLY-MISZTIKA

ABRAKADABRA - Mit jelent, honnan ered?

Szerző:
Szabó Anna
Ugye mindenki ismeri ezt a varázsigét? Gyerekkorunkban gyakran használtuk, ha bűvészkedtünk, vagy elő akartunk teremteni valamit. Úgy véltük, valami nagy szellem majd segítségünkre lesz, és teljesülni fog a kívánságunk. Jól gondoltuk? Most te is megtudhatod, honnan is ered és mit jelent ez a mágikus kifejezés!

Honnan ered?

Az abrakadabra szó eredete a homályba vész. Van, aki szerint az arámi avra kehdabra szóból származik, ami annyit tesz: „ahogy beszélek, úgy, cselekszem". Egy másik elmélet szerint a kaldeusok által használt Abbada Ke Dabra kifejezésből ered. Ennek jelentése: „megsemmisül, elvész, mint a szó." Ezt olvasva máris érthetővé válik, miért használják a Harry Potter- filmekben a halálos átokra az Avada Kedavra varázsigét.

A legelfogadottabb felfogás szerint azonban az abrakadabra kifejezés egy gnosztikus istenség, ABRAXAS nevéből eredeztethető. Ő egyszerre volt jó és gonosz. Azt is felfedezték, hogy neve betűinek értéke összesen 365-öt tesz ki, így évistennek is tartották. Egyes ábrázolásokon kakasfeje van, lábait kígyók alkotják. Egyik kezében korbács, másikban pajzs van. Győzelmes személynek ábrázolják, aki tisztában van a ciklikusság, a körforgás jelentőségével.

Érdekesség, hogy az abrakadabra szó első három betűje a szentháromságra utal. A az Atya, B a Fiú és R a Szentlélek jele. Ezáltal kapcsolódik össze a Föld és az Ég.

Mire használják?

Az abrakadabra olyan kifejezés, amit ha kiejtenek, a jó szellemek segítségül jönnek és elviszik magukkal a gonosz dolgokat. Megsemmisítésre használták tehát eredetileg. Egy középkori szerzetes kiszámolta, hogy a szó betűit 1024-féleképpen lehet összeolvasni.
Maga a mondás egy római császár orvosának latinul írott könyvében jelenik meg először 208-ban, és betegségek elhárítására szolgált. A legenda szerint az orvos egy háromszög alakú papírra írta fel a szó betűit a következőképpen:

A beteg feladata az volt, hogy a papírt amulettként a nyakába akasztva magánál tartsa kilenc napon át, majd dobja egy folyóba. Ahogy a betűk folyamatosan elfogynak, úgy tűnik el az emberből is a láz és a betegség. A lefelé fordított háromszög tölcsérként is értelmezhető: a gonosz erőket nyeli el.

Nos, úgy tűnik, a bűbáj hatásos volt, hiszen azóta is a bűvészek, szemfényvesztők kedvenc varázsigéje az abrakadabra, amit ritmikus hangzása miatt a gyerekek és felnőttek is szívesen hangoztatnak, ha elő szeretnének varázsolni valamit. Aki pedig nem hisz a szó teremtő erejében, használja a hókuszpókusz vagy a csiribí-csiribá kifejezést!

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL