LELKIPATIKA

Miért van szükség barátokra?

Szerző:
Szabó Anna
„A barátság számtalan alakban megjelenhet, és számtalan forrásból meríthet erőt, de mindegyikben közös a feltétlen szeretet, a másik fél hiánya fölött érzett fájdalom és a közös tulajdonságok.” - e sorok Nora Robertstől származnak, és ha belegondolunk, nagyon sok igazságot tartalmaznak.

Életünk során rengeteg emberrel kerülünk kapcsolatba, kezdve a gyerekkorunktól, ahol találkozunk korban hozzánk közelálló gyerekekkel, akikkel gyönyörködhetünk a világ sokszínűségén és bonyolult játékosságán. Ezeket az örömteli pillanatokat osztjuk meg másokkal vagy egy személlyel, akivel közösen keressük azt a kapcsolódási pontot, ahol egy egésszé értelmezhetjük az eddigi tapasztalatainkat.

A megtapasztalt és közösen átélt élmények nemcsak arra ösztönöznek minket, hogy önmagunkat megismerjük, hanem arra is, hogy egy másik nézőpontot megértsünk és magunkba illesztve azonosulni tudjunk vele. A rokonlelkek könnyebben átérzik egymás fájdalmát és kitartanak a másik mellett. Elfogadják, hogy egy kevésbé örömteli időszakban ketten erősebben vészelik át az akadályokat. Megértést és együttérzést tudnak mutatni, ha a másik fél elveszítette önmagát, élete bizonyos szakaszában. Olyan ez, mint a mérleghinta, amin ketten ülünk. Vannak ciklusok mikor az egyensúly tarthatóvá válik, máskor pedig kibillenünk és segítségre szorulunk.

A barátok között sajátos párbeszéd létezik

E párbeszéd alapja, csakúgy, mint a szerelemben, a bizalom és az őszinteség. Ha nem bízunk meg a másik félben és nem mondjuk meg őszintén a véleményünket, nem beszélhetünk igazi barátságról, pusztán csak ismerősi kapcsolatról. Például egy barátunknak elhúzódó betegsége idején tudomást nem véve a dologról elsétálni, mondván ez nem az én problémám vagy már nem az az ember, aki a barátom volt, óriási fájdalmat tud okozni a másik számára. Az ilyen hirtelen bekövetkezett változások viszont nagyszerűen leképezik, meddig tart egy barátság élethossza, mert a bajban kitartva döbbenünk rá, hogy kihez milyen érzelmi szálak fűznek.

A barátok felveszik egymás tulajdonságait

Mikor két ember sok időt tölt együtt, automatikusan felveszik egymás tulajdonságait, öltözködésüket, beszédstílusukat is közös pontra helyezik. Mindenki önmaga marad, de egy haloványan érzékelhető hasonlóság látható. Új szokásokat, közös tevékenységeket alakítanak ki, például egy nyelvtanfolyamra iratkoznak be. Közösen sportolnak, ami még közelebb hozza őket, nemcsak a rendszeres, együtt töltött tevékenység miatt, hanem itt is tapasztalható, hogy támogatják, motiválják egymást, ha másik fél gyengébbnek érzi magát egy megerőltetőbb mozgásnál.

Nem könnyű, de az élet mindig egymáshoz tereli a barátokat

Titkokat osztunk meg egymással, amiket másokkal soha nem osztanánk meg, de tudjuk, hogy ez a személy megérti és bizalmasan kezeli, nem ítélkezik felettünk, egyetértését vagy ellenvetését tudatja velünk. Nem könnyű igaz barátokat találni, de általában az élet egymáshoz tereli az embereket. Idősebb korunkban egyre zárkózottabbá válunk új barátságok kialakításával kapcsolatban. Személyes csalódásaink átalakítják az ízlésünket és a bizalom sem olyan egyértelmű már, mint gyerekkorunkban. Mikor egy barátság megszakad, vagy a felek eltávolodnak egymástól, nehéz újra kezdeni és újra megnyílni egy másik ember számára, de türelemmel és megértéssel képesek leszünk újra megbízni egy hozzánk hasonló nagyszerű emberben.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL