LELKIPATIKA

Mit is jelent a színekkel való meditáció?

Szerző:
Szabó Anna
A színmeditációt arra használják, hogy energiával lássák el a csakrákat. Ha színmeditációt használunk, az kiegyensúlyozza és irányítja elménk és a testünk működését, segít fenntartani és helyreállítani az egészséget.
Minden csakrát egy szín jelképez. Ez a szín az adott csakrának az energiája, meditációkor erre a színre kell koncentrálni. Lehet, hogy azt veszed észre, egy színhez jobban vonzódsz, mint a többihez. Ennek a színnek az energiarezgése pont azt jelenti, hogy abban a pillanatban milyen fajta energiára van szükséged ahhoz, hogy javíthass fizikai és mentális állapotodon.


Az alábbi táblázat a hét csakrát mutatja, amire színmeditáció közben fókuszálunk

Csakra

Hol található?

Az energia színe

Kapcsolatai

Gyökér

Középen,a nemiszervek, és az anus között.

Vörös

A mellékvese mirigyet irányítja,továbbá a csontozatot, az idegrendszert, a szagérzékelést,a gerincet, fogakat, és a körmöket. Összefügg a stabilitással, a nyugalommal, az alapokkal és a bátorsággal.

Szakrális 2 cm-rel a csípő
vonal felett, egy magasságban a köldökkel
Narancssárga A nemiszerveket nyílvánítja meg, irányítja az ízérzékelést, a szaporodási szerveket, a vesét, a hólyagot, a lábakat, és a lábfejet. Összefügg a lelkesedéssel, a személyes kreativitással, a szexxel, a félelemmel, és a haraggal.
Solar Plexus A szegycsont alatt, a test közepén Sárga Kifelé a hasnyálmirigyet irányítja, a látást, az autonóm idegi rendszert, az alsó hátizmokat, a májat, a lépet, a gyomrot, az emésztőrendszert, és az epehólyagot. Összefügg az önuralommal, a vitalitással, és a belső erővel.
Szív A mellkas közepén Zöld Kifelé a csecsemőmirigyben nyilvánul meg. Irányítja a tapintás-érzékelést, a szívet, a mellet, a bolygóideget, a vérkeringést, és az immun- és belső elválasztású mirigy rendszert. Összefügg a szerelemmel, a harmóniával, és a belső átalakulással.
Torok A torok tövében Kék Kifelé a pajzsmirigyben nyilvánul meg. Irányítja a nyirokrendszert, az anyagcserét, a kezeket, karokat, vállakat, a szájat, hangszalagokat, a tüdőt és a légzőrendszert, a hallást, a nyakat, a hangot. Összefügg még az önkifejezéssel, az önbizalommal és az igazságérzettel.
Harmadik szem A homlok közepén Indigókék Kifelé az agyalapi mirigyben nyilvánul meg. Irányítja a bal szemet, az alsó agyat, az orrot, a fület, az endokrin rendszert, és az agyunk bal oldalát. Összefügg az intuicióval, megérzéssel, a tisztánlátással, a lelki békével.
Korona A koponya tetején Lila/ragyogó fehér Kifelé a tobozmirigyben nyilvánul meg. Irányítja a jobb szemet, az agyunk felső részét és a központi idegrendszert.

 

Hogyan is végezzük a színmeditációt?

A színmeditációt rendszeresen kell végezni, hogy feltölthessük a csakra-energiáinkat, és hogy egyensúlyban tarthassuk magunkat.


Néhány alapszabály

- Ne borítsd fel a munka/pihenés egyensúlyát. Amikor dolgozol, energiát veszítesz, fizikait is, meg metafizikait is (azaz a csakra-energiákat). Aludni azért alszunk, hogy a fizikai energiákat tölthessük vissza, meditálni azért kell, hogy a metafizikai energiáinkat is viszanyerhessük.

- Ébredéskor a legjobb a kapcsolat az elme és a test között, ez a legjobb időpont a meditálásra. Ha aggódsz valamiért, vagy gondolkozol valamin ébredéskor, akkor előbb ezt kell megoldani. Ne félj, ahhoz, hogy egyensúlyban lehess, nem terhelhetnek érzelmi kötelékek.

- Ebben az éberségi állapotban légy tudatában a csakra-pontjaidnak is. Vajon melyik csakra-pontodat érintik azok a gondok, gondolatok, amelyekk úgy elfoglalnak? Hol érzed magad gyengének? Ezek a gondok, gondolatok elvonják az energiát a csakra-pontoktól, ezért érzed úgy, hogy gyengébbek. És ha gyengék és nincsenek egyensúlyban, a csakra-pont negatív hatása kerül előtérbe, csak felerősíti az aggodalmadat, és ez addig mehet, míg már paranoiásnak érzed magad. A színmeditációt gyakorolhatod akár csak arra az egy pontra, hogy feltöltsd energiával és kiegyensúlyozd, nem kell minden egyes alkalommal mind a hét csakrát “kezelésbe” venned.

- Nagyon fontos, hogy lezárd ezeket a csakra-pontokat, különben az energia elszivárog, és a pontok legyengülnek. Ha a csakra-pontok nincsenek lezárva, az azt is lehetővé teszi, hogy azoknál fogva támadás érjen.

- Ha gyengének érzed magad, félsz, bizonytalan vagy, haragos, magányos, zavarodott, ha csak kicsit is nem vagy ura magadnak, ez azt jelenti, hogy a csakra-energiáid nagyon alacsony szinten vannak. Összpontosíts egy csakra-pontra, tartsd nyitva addig, amíg nem érzed, megtelve energiával – ezt onnan tudod, hogy fantasztikus finom meleget érzel azon a ponton, mintha csak langyos olajat öntöttek volna rá.


- Fontos, hogy a gondolataidat, aggodalmaidat, félelmeidet a meditáció és a pihenés ideje alatt kordában tudd tartani. A túl sok “filózás” és az aggodalmaskodás különösen sok energiát fogyaszt, gyenge leszel tőle és kiegyensúlyozatlan, ebben az állapotban aztán hajlamosabb vagy még többet aggódni, és a félelem egyre több energiát von el tőled, ennek a vége pedig mentális és fizikai betegség lehet.

- Persze, ez az összpontosítás a meditálás során a harmadik szem-csakraponttól von el energiát, ugyanúgy mint a fölösleges gondolkodás és aggodalom. Mivel minden, amit csak gondolsz és érzel, először az elmédben jelenik meg, gondoskodnod kell róla, hogy a harmadik szem-csakrád rendszeresen fel legyen töltve, hogy egyensúlyban maradhass, békés, összpontosított, nyugalom legyen a testedben.

- Nem feledkezhetünk meg az egyensúly testi megnyilvánulásáról sem. A régi indiai és kínai orvostudományok, mint a jóga, a tajcsi és a csikung szerint is a fizikai egyensúly és a jó közérzet alapja a tiszta és jól működő emésztőrendszer. A legjobb könnyen emészthető, magas vitamin- és ásványianyagtartalmú, kiegyensúlyozott tápanyagösszetételű élelmeket érdemes a leginkább választani. A rendszeres bélmozgás ugyanilyen fontos, legalább egyszer, de nem baj ha kétszer egy nap. A szilárd “fölösleg” eltávolítása segíti a méregtelenítést, és felgyorsítja az anyagcserét. Az is fontos, hogy rengeteg, lehetőleg tiszta folyadékot fogyasszunk, hogy átmoshassuk a beleket, a vesét és a májat. Kerüljünk mindenféle “méreganyagot” A koffein, az alkohol, a nikotin ezek közöl a leggyakoribb, de ezek mesterségesen stimulálják a szervezetet, és felborítják a természetes ritmusát. Nehezebb lesz lazítani, kiegyensúlyozottnak lenni, előbb-utóbb szükség lesz az egyikre, hogy helyrehozza a másik hatását (mint például: alkoholt iszol, elálmosodsz, kávéznod kell, aztán megint iszol, hogy lenyugodhass...) Nem könnyű ezektől a függőségektől megszabadulni, ha már egyszer életünk és mindennapi szokásunk része lett.Nem muszáj azonnal és drasztikusan abbahagyni, lépésről-lépésre próbálkozni könnyebb, és talán tartósabb eredményhez vezet.


Kezdjünk hozzá!

1. Gyökér-csakra

Képzeld magad elé a lemenő nap vörösét, ahogy az ágyékodból árad elő, valahonnan középről a nemiszerved és a feneked közül félúton. És most kevergesd ezt a fénysugarat az óramutató járásával ellentétesen, úgy, mintha valamit egy csészében kevergetnél. Egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy tölcséralakú, vörös energiavortexet nem látsz. Így van nyitva a csakrád. Hogy energiát vihess bele, képzeld el, hogy ragyogó fehér energiát húzol ebbe a tölcsérbe, miközben belélegzel. Kilégzés közben is lásd, hogyan forog tovább a vortex, ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után úgy kell érezned, felmelegedett ez a terület. Ha ez az érzés már nagyon meleg, és úgy érzed, a csakra-pontnál szétáradt a testedben, akkor van feltöltve a csakra. Ugyanakkor mentális visszajelzést is kapsz: meg van töltve a csakra-pont. Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. Így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.


FONTOS!

A gyökér-csakra nagyon fontos, mert ez felelős azért, hogy az “alapoknál maradhass”, hogy fókuszálni tudj, hogy tiszta legyen az elméd. Az alapoknál maradni azért is kell, hogy ne sodorjanak el az érzelmek, amik akkor keletkeznek, amikor a többi csakrát energizálod és egyensúlyozod ki. Ez alatt a gyakorlat alatt érezheted úgy, hogy valami csiklandozó érzés halad át a lábadon, a talpadon át a padlóba. Ez teljesen rendben van. Ezt a csakra-pontot töltöd fel energiával, és ez a pont azt teszi, ami a dolga: összeköt a földdel. És akkor már be is fejezheted az “alapozást”. Légy tudatában annak az energiának, ami a talpadnál van, és képzelj el fehér köteleket, amik a lábadon át a talajhoz kötnek. Érezd, ahogy húzzák a lábadat, egyre közelebb a földhöz.


2. Szakrális csakra

Képzeld el a felkelő nap naracsvörösét, ahogy az pont a köldököd alól áramlik ki. Kevergesd ezt a színt, az óramutató járásával ellentétesen, mintha csak egy csészében kevergetnél valamit. Keverd egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy narancssárga energia-vortexet nem kapsz. Így van nyitva ez a csakrád. Hogy feltölthesd energiával, képzed el, hogy fehér fényt vonsz bele, miközben belégzel. Kilégzés közben is forogjon a vortex, de ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után érezned kell, hogy melegszik a terület. Amikor már nagyon meleg, és érzed, hogy a meleg szétáramlik a testedben a csakra-pontból kiindulva, akkor van újratöltve a csakrád. Ugyanakkor kapsz egy mentális jelet is. Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. Így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.


3. Solar plexus csakra

Képzeld el a gyertyaláng sárgáját, ahogyan az a szegycsontod alól kisugárzik. Kevergesd ezt a színt, az óramutató járásával ellentétesen, mintha csak egy csészében kevergetnél valamit. Keverd egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy narancssárga energia-vortexet nem kapsz. Így van nyitva ez a csakrád. Hogy feltölthesd energiával, képzed el, hogy fehér fényt vonsz bele, miközben belégzel. Kilégzés közben is forogjon a vortex, de ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után érezned kell, hogy melegszik a terület. Amikor már nagyon meleg, és érzed, hogy a meleg szétáramlik a testedben a csakra-pontból kiindulva,akkor van újratöltve a csakrád. Ugyanakkor kapsz egy mentális jelet is. Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.


4. Szív-csakra

Képzeld el a mezők friss zöldjét, ahogyan az a melled közepéből sugárzik elő. Kevergesd ezt a színt, az óramutató járásával ellentétesen, mintha csak egy csészében kevergetnél valamit. Keverd egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy narancssárga energia-vortexet nem kapsz. Így van nyitva ez a csakrád. Hogy feltölthesd energiával, képzed el, hogy fehér fényt vonsz bele, miközben belégzel. Kilégzés közben is forogjon a vortex, de ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után érezned kell, hogy melegszik a terület. Amikor már nagyon meleg, és érzed, hogy a meleg szétáramlik a testedben a csakra-pontból kiindulva,akkor van újratöltve a csakrád. Ugyanakkor kapsz egy mentális jelet is.Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. Így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.


5. Torok-csakra

Képzeld magad elé a nyári ég kékjét, ahogyan az a torkod aljából tör elő. Kevergesd ezt a színt, az óramutató járásával ellentétesen, mintha csak egy csészében kevergetnél valamit. Keverd egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy narancssárga energia-vortexet nem kapsz. Így van nyitva ez a csakrád. Hogy feltölthesd energiával, képzed el, hogy fehér fényt vonsz bele, miközben belégzel. Kilégzés közben is forogjon az a vortex, de ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után érezned kell, hogy melegszik a terület. Amikor már nagyon meleg, és érzed, hogy a meleg szétáramlik a testedben a csakra-pontból kiindulva,akkor van újratöltve a csakrád. Ugyanakkor kapsz egy mentális jelet is.Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. Így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.


6. Harmadik szem-csakra

Képzeld el, milyen színű az ég, ha épp lement már a nap, a kék és bíbor valami sötét keveréke, ez sugárzik a homlokod közepéből. Kevergesd ezt a színt, az óramutató járásával ellentétesen, mintha csak egy csészében kevergetnél valamit. Keverd egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy narancssárga energia-vortexet nem kapsz. Így van nyitva ez a csakrád. Hogy feltölthesd energiával, képzed el, hogy fehér fényt vonsz bele, miközben belégzel. Kilégzés közben is forogjon a vortex, de ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után érezned kell, hogy melegszik a terület. Amikor már nagyon meleg, és érzed, hogy a meleg szétáramlik a testedben a csakra-pontból kiindulva,akkor van újratöltve a csakrád. Ugyanakkor kapsz egy mentális jelet is. Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. Így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.


7. Korona-csakra

Képzeld el egy ragyogó csillag fehér fényét az éjszakában. Ilyen színű fénysugár tör elő a fejed búbján. Kevergesd ezt a színt, az óramutató járásával ellentétesen, mintha csak egy csészében kevergetnél valamit. Keverd egyre gyorsabban és gyorsabban, míg csak egy narancssárga energia-vortexet nem kapsz. így van nyitva ez a csakrád. Hogy feltölthesd energiával, képzed el, hogy fehér fényt vonsz bele, miközben belégzel. Kilégzés közben is forogjon az a vortex, de ne abból lélegezz ki!

Néhány lélegzetvétel után érezned kell, hogy melegszik a terület. Amikor már nagyon meleg, és érzed, hogy a meleg szétáramlik a testedben a csakra-pontból kiindulva,akkor van újratöltve a csakrád. Ugyanakkor kapsz egy mentális jelet is. Lehet, hogy az összpontosításod nem engedi, hogy a csakra-pontot ellenkező irányba, az óramutató járásának megfelelően forgasd. Ilyenkor folytasd tovább a légzést a csakra-pontba, amíg nem érzel meleget, vagy nem érzed, hogy az összpontosításod mégiscsak enged. Képzeld el, hogy a pörgő vortex fokozatosan lelassul, mint a folyadék a csészében, ha már nem kevered. Lásd magad előtt, ahogy megáll egészen, aztán elhalványul. Így most zárva van a csakra-pontod, az erre a pontra irányuló meditáció is kész.


{KIRALYLANY}
A meditáció befejezése

Finoman kezdj újra tudomást venni a körülötted levő világról. Engedd a füledet, hadd hallja a kinti világ hangjait és a belső hangokat. Ha úgy érzed, készen állsz, nyisd ki a szemed. Készen vagy a meditációval.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL