GYERMEK

Babaúszás - Miért jó?

Szerző:
Szabó Anna
Nem is gondolnád, hogy a ma olyan nagy népszerűségnek örvendő babaúszás, már milyen régóta elérhető nálunk. Dr. Gömöry Gézának és Kassay Ferencnek köszönhetően 1987-óta hódolhatnak a babák és a mamák ennek a szabadidős tevékenységnek.

 

Miért menj úszni a babával?

A babaúszás remek program mindkettőtök számára. Jó lehetőség arra, hogy kiszakadjatok a hétköznapi monotonitásból. Nemcsak csemetéd szociális érdeklődése fejlődik, mivel hasonló korú és fejlettségi szintű társaival találkozik, hanem te is végre " felnőtt" társaságban lehetsz. Kitűnően alkalmas arra, ha a gyermeked mozgását és egészségét akarod a későbbiekre nézve támogatni. A baba izmának, csontozatának fejlődése miatt is nagyon kedvező. Az erre irányuló kutatások is azt bizonyítják, hogy a későbbi tartáshibák is megelőzhetőek, valamint az immunrendszer és a keringés is erősödik általa. Ráadásul csemetéd felfedezheti saját testének működését és a térérzékelése is javul.


A kettőtök kapcsolatára is jótékony hatással van, erősíti a kötődést, mert ezt is ketten együtt végzitek. A test-test kontaktus meghittséget hoz létre. Irány a legközelebbi uszoda, ha a csöppség rossz alvó, vagy éppen nem valami jó étvágyú! A foglalkozáson garantáltan el fog fáradni, ezért mélyebben és többet fog aludni, valamint javul az evési hajlandósága is.

Előkészületek

Ha elhatároztad, hogy részt akarsz venni egy ilyen oktatáson, van néhány dolog, amit meg kell tenned! Először is tájékozódj arról, hogy hová fogtok járni. Érdemes böngészni a neten, hogy milyen a szolgáltatás minősége és nem utolsó sorban az ára. Ha kiválasztottad, keresd fel az oktatás vezetőjét. Beszéljétek meg személyesen, hogyan is fog kinézni egy óra, mire számíthattok majd. Ha lehetőség van rá, nézz meg egy foglalkozást - így könnyebben eldöntheted, hogy tetszik-e, vagy sem. Érdemes olyan szülővel is beszélgetni, aki már hosszabb ideje jár a foglalkozásokra.

Orvosi igazolást is be kell szerezni a baba számára, ugyanis csak így vehettek részt az oktatáson. Ha már 100 %, hogy mentek, szoktasd hozzá a nagyobb, valamint az alacsonyabb hőmérsékletű vízhez a picit. Ezt könnyen megteheted az esti fürdetések alkalmával. Amire neked lesz szükséged: fürdőruha, úszósapka, papucs, törölköző, esetleg hajszárító. A picinek feltétlenül szüksége lesz úszópelenkára, hogy elkerüljétek a „baleseteket". Pakolj be neki törölközőt, évszaknak megfelelő sapkát és olyan játékot, amivel otthon is szívesen játszik.

Aranyszabályok


Csak 3 hónapos kortól mehettek pancsolni, ha már a védőoltások védenek a különböző fertőzésektől. Olyan uszodában vegyetek részt babaúszáson, ahol külön erre a célra ki van alakítva egy medence. A fertőtlenítés szempontjából nem ideális a babák számára a túl klóros víz, de léteznek már külön erre a célra kifejlesztett sterilizálási módok és anyagok.

Fontos az evés és az alvás összehangolása az úszás időpontjával. Legjobb, ha közvetlen a felkelés utánra időzíted, de evés után 1-1,5 óra teljen el. A foglalkozás után alaposan tisztítsd ki a kicsi fülét. Nem kell iszonyatosan bebugyolálni az úszás után, csak annyira öltöztesd rétegesen, ahogy otthonra szoktad. Ha a pici sír a foglalkozásokon, ne erőltesd a további részvételt, valószínű, hogy ez nem az ő sportja lesz. Ha szoptatsz, kerüld a hideg vizet!


Félelmek


Minden anya anyatigrisként védelmezi kicsinyét. Természetesen benned is merülhetnek fel aggályok. A legnagyobb félelmet legtöbbször a víz alá merülés okozza. De nincs mitől tartanod! Ugyanis a babákban működik egy bizonyos búvárreflex, ami 8-9 hónapos korig él bennük. Ez annyit jelent, hogyha a csecsemő orra és szája egyszerre víz alá kerül, a légző mozgások leállnak.


Szintén súlyos félelem, a nem megfelelő higiéniás körülményekből fakadó különböző fertőzések és betegségek elkapásától való rettegés, ami nem alaptalan! Mint tudjuk, a vizes környezet rendkívül jó melegágya a bacilusoknak. Az uszodákat az ÁNTSZ felügyeli, de ettől függetlenül az oda járó embereket senki sem! Éppen ezért inkább te magad győződj meg arról, hogy a hely mindkettőtök számára biztonságos-e!
A fülgyulladás is gyakran fordul elő, ám ez kivédhető, ha alaposan megtisztítod csemetéd füleit, miután kijöttetek a vízból. Ha viszont babád az alapos tisztogatás ellenére is megbetegszik, akkor mindenképpen az orvos utasítása és tanácsa legyen a mérvadó.


A babaúszásról szóló tanulmányokból az derül ki, hogy nem tanul meg senki jobban vagy gyorsabban úszni, csupán előbb szokja meg a vizet és a merülést, mint aki nem járt ilyen oktatásra.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL