LELKIPATIKA

Relaxáljunk egy kicsit!

Szerző:
Szabó Anna
Túl vagy egy stresszes napon, és nincs ötleted, hogyan lazíthatnál?Mutatunk néhány egyszerű relaxációs technikát, mely egyszerre pihentető és frissítő hatással lesz rád!

Relaxáció

A legegyszerűbb és legkönnyebben elsajátítható formája hanyattfekvés közben, egyedül, vagy utasításokkal vezetett relaxáció. Eleinte érdemes segítséggel próbálni, majd a továbbiakban egyedül is könnyen végrehajtható. A háton fekvő testhelyzetben, csukott szemmel egy-egy különböző testrészünkre kell koncentrálni, ha tudjuk, meg kell feszíteni az izmainkat, majd el kell engedni. Így érdemes végig haladni egész testünkön, talpunktól a fejünkig. Majd egyszerre minden izmunkat megfeszíteni, amennyire csak tudjuk, néhány másodpercen keresztül és elengedni. Ezután csak a légzésünkre kell figyelni. Érezni a testünkben szétáradó levegő hullámzását, ahogy nyugodtan be- és kiáramlik. Ezt követheti pár mély belégzés és sóhaj. Lassan vissza lehet térni az aktív állapotba, lassú végtag átmozgatással és nyújtózással. Egy tíz perces helyesen végrehajtott relaxáció akár pár órás alvásnak is megfelel. Bár nem helyettesíti a pihentető alvást, de segít felfrissülni.

Meditáció

Több évezredes módszer, amelyet főleg a távol keleti vallásokban használtak a lelki elmélyülés céljából. A meditáció valahol félúton helyezkedik el a relaxáció és a hipnózis között. Két fajtáját ismerjük. A receptív meditáció során az alkalmazója céltalanul teljesen átadja magát a lelki elmélyülésnek, nem koncentrál a külvilág felé, de mégis beenged minden képet, hangot, rezdülést a belső tudatába, ahol ezek maguktól dolgoznak, kelnek életre, vagyis létrejön a félálomszerű, meditatív állapot. Erre példa a Zen-meditáció.

A másik fajtája a koncentratív meditáció, mikor egy adott hangra, tárgyra, vagy személyre, érzésre összpontosítunk, és beengedünk minden kapcsolódó, gondolatainkban létrejött folyamatot, majd hagyjuk, hogy fejlődjön és kibontakozzon. A nyugati világra főleg ez a meditáció jellemző. Wallace 1970-es kutatása alapján a meditáció alatt megváltozik a bőr elektromos ellenállása, a nyugalmi pulzus lelassul, megváltoznak, kisimulnak az agyhullámok, és biokémiai változás is létrejön a szervezetben. Később a kutatás helyes, kiemelkedő hatásait megcáfolták, hiszen az egyszerű pihenésnek is hasonló hatásai vannak. De valóban elismert tény, hogy a meditáció sokaknak segít a szorongás csökkentésében és a stressz kezelésben.

Masszázs

Külső fizikai hatást gyakorolva a bőrre, bőr alatti rétegekre, izmokra, kedvező fiziológiai hatásokat indítunk el a szervezetben. A masszázs serkenti a vérkeringést, elősegíti a nyirokkeringést, és a méregtelenítő folyamatokra is kedvezően hat. A szövetek és izmok oxigénellátása felgyorsul, az erek kitágulnak, és emellett csökken a vérnyomás. A reflexológia elvei alapján tudunk hatni egy adott testrész masszírozásával más testrészre, belső szervekre is. Így például, ha a bal oldali karunk meg van sérülve, a jobb oldali kar masszírozásával hathatunk az ellentétes karra. A talpmasszázs is ezt a módszert alkalmazza, nagyon is eredményesen. A testtérfogat mérhetően csökken a masszázs során az anyagcsere felgyorsulása, a keringési folyamatok fokozódása miatt. A bőr felső rétegéről eltűnnek az elhalt hámsejtek, a bőr rugalmasabbá, feszesebbé válik. Az izmok ellazulnak, felveszik a megfelelő pozíciójukat, enyhülnek vagy teljesen eltűnnek a görcsök, izomfeszülések.

Jóga

Ez egy mozgásforma, de inkább tartom életformának, életszemléletnek, már-már vallásnak.

A jóga segít a testi és lelki egészség fenntartásában, közel kerülni önmagunkhoz, és elfogadni a körülöttünk levő világot.

Sara Sangraha megfogalmazása alapján: „A testünk és érzelmeink feletti uralkodás által lelkünk, szellemünk megnyugszik...Ez az út vezet a valódi, magasabb rendű létezés felismeréséhez". A jóga életörömöt, hitet ad és segít közel kerülni Istenhez. Aki nem vallási szempontból közelíti meg, annak is csak hasznára válhat, mert fejleszti a koncentrációs képességet, relaxációs hatása van, serkenti a vérkeringést, a szerveink működését pozitív irányba befolyásolja, és jó közérzethez vezet.

Minden relaxációs módszernek egy célja van: a lélek felfrissítése, megtisztítása, a belső egyensúly és béke helyreállítása, új gondolatok születése. A pihentető relaxáció, ha helyesen, jó módszerrel végezzük, szinte helyettesítheti a pihentető alvást, de mindenesetre energiával tölt fel.

A meditáció közben nem csak testünk pihen, és lelkünk frissül fel, de mentális síkon is segít megtisztítani gondolatainkat, fejleszti az érzékeket, a koncentrációt, a türelmet, segíti a befelé fordulást és az empátia kialakulását.

A jóga már egyfajta életstílus, mely erősíti az egyént testileg, lelkileg, önbizalmat és belső erőt ad, segít megismerni önmagunkat és a körülöttünk levő világot is.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL