REJTÉLY-MISZTIKA

Wendigo, a titokzatos kannibál szellem rejtélye

Szerző:
Szabó Anna
Egy újabb érdekes néphiedelmet igyekszünk bemutatni, amely az indián kultúrából származik. Megdöbbentő mennyiségű legenda kering az éjszakai erdők riogatóan sötét lombjai között, és mégis oly kevesen tudhatjuk magunkénak egy számunkra megmagyarázhatatlan jelenség élményét. A fantázia szülte lények azonban mégsem mellőzik teljesen a valóság alapjait.

Nem Algernon Blackwood volt az első, aki horror regényében lelki szemeink elé tárta a Wendigo kecses termetét. A híres író is csupán az amerikai indián kultúra színes történeteiből alkotta meg a lény ma is ismert alakját. Ez a csupa fog teremtmény nagyjából 15 láb magas és vörös, egyes elbeszélések szerint sárgán izzó szempárral van megáldva. Blackwood könyve alapján egy csupasz vérfarkast kell magunk elé képzelni, bár Minesotta-ban, ahonnan maga a lény származik, éjfekete bundával is emlegetik. Görnyedt hátával tornyosul az útjába vetődő áldozatok fölé.

A kannibál, aki folyton éhes

Főként a sűrű erdők mélyén lakozik és igen nehéz őt észlelni, mivel olyannyira vékony, hogy csak akkor vehető észre, ha szembefordul az emberrel, oldalról szinte láthatatlan, beleolvad az éjszakába. Az 1860-as években egy német tudós adta a Wendigo nevet, ami annyit tesz, hogy 'gonosz lélek, aki felfalja az emberiséget', saját nyelvén egyetlen szóval helyettesítette: 'Kannibál'.

A német kutató által választott név sokkal maradandóbbnak bizonyult a köztudatban, mint eredeti neve. A hiedelem szerint a Wertigo egy emberi lény volt, aki egy átok miatt változott szellemmé és örök éhség kínozza. A meg nem szűnő késztetés az újabb adag ennivaló után fest róla igazán kegyetlen képet. Agresszióját és csöppet sem esztétikus, rémisztően karcsú testalkatát is ebből a múlni nem akaró éhségből származtatják.

A halál hírnöke?

Az indián kultúrában az eltűnt személyeket a Wendigo számlájára írták és meg voltak arról győződve, hogy szerettük a falánk démon eledeleként végezte. A Minesotta-t benépesítő telepesek a halál hírnökeként tartották számon a fenevadat. Ha valaki látta a fák között az osonó alakot vagy a villogó szempárt, egészen biztosra vették, hogy másnap valaki meghal a közelben. Több mint valószínű, hogy ez tényleg így történt, ugyanis a legenda a mai napig szilárdan él a köztudatban.

Számos Wendigo vadászt tud felmutatni a történelem, de természetesen egyikük sem tudott sem holtestet, sem fényképet felmutatni állításuk igazolása gyanánt. A képzeletbeli rekordot egy vadászduó, apa és fia tartja nyolc darab legyilkolt fenevaddal. Bizonyítékuk pár marék szőrben és egy hajlott, sárga fogban ki is merülnek. A tetemet azért nem lehet megtalálni, mivel amint megölik, a megátkozott emberi szellem szabadon repül a mennybe és a hátra hagyott test azonnal porrá válik.

A tudományos megközelítés szerint a szellem valóban emberi lény lehetett, aki az erdőben eltévedve és a magányba belebolondulva kannibál életmódra volt kénytelen átszokni, hogy életben maradhasson. Az igazi fanatikusok természetesen cáfolják ezt a nem kevésbe hihetetlen elméletet, mégpedig azzal, hogy a legenda egyértelműen agyarakkal rendelkező lényről számol be, aki jóval magasabb egy átlagembernél. A mítoszokban semmi emberszerű nem található a lény külsejében és viselkedésében. Minden tette és mozdulata állatias ösztönökből fakad.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL