REJTÉLY-MISZTIKA

Az ördög már pedig létezik - Jakutföld misztikus teremtménye

Szerző:
Szabó Anna
Számos legenda él az emberek tudatában, amelyek tavi szörnyekről szólnak. Mi azonban most Szibériába, ott is a Labinkir-tó rejtélyéhez invitálunk el!

Él Jakutföldön egy ősi és nagyon veszélyes, vérszomjasnak tartott „állat", aminek létezése számos vitára ad okot a tudósok körében is. A helyiek szerint, régóta él itt ez a teremtmény, amelyet Orca szerűnek írnak le, ami főként halakkal táplálkozik, de előfordult már az is, hogy egy-egy kutyát, szarvast, esetleg embert is magával ragadott.

A helyiekben az a hiedelem él, hogy emberek tűntek el nyomtalanul ezen a helyen, persze mindezt nem támasztják alá tények, úgyhogy marad a helyi folklór része, ezzel is nagyot lendítve a turizmuson. A sajtóban legelőször 1958-ban írtak róla egy helyi újságban, ahol megemlítették létezését a tó mélyén rejtőző különös teremtménynek.

Igazi hírnevét azonban Igor Akimushkin szovjet zoológus hozta el 1960-ban, amikor egy ismeretterjesztő országos magazinban cikket jelentetett meg róla. Mindezt a következő évben még alátámasztotta Viktor Tvordohlebov geológus naplójának részleteivel, amiben a tudós leírja, hogyan találkozott a szomszédos Varota-tónál „szemtől szembe" a "labinkiri ördöggel".

Mindezt megerősíti, hogy 2013-ban orosz kutatók ismeretlen lény csontvázát, pontosabban állkapcsát illetve néhány csontját találták meg, víz alatti szkennereket használva. Eredetileg annak okát vizsgálták, hogy bár a környék tavait vastag jégréteg fedi, a Labinkir-tó vize nem fagy be a hosszú és zord szibériai tél ellenére sem, hőmérséklete tartósan 2 fok körül marad.

Igaz, a leletek és a „szemtanúk" beszámolói egyezést mutatnak, a fent említett Viktor Tvordohlebov szerint számos feltételezés merült fel, minek a csontváza lehet (óriáscsuka, hüllő vagy valamilyen kétéltű), azonban egyik változatot sem sikerült sem bizonyítani, sem pedig cáfolni. Továbbá, ha mindehhez még hozzávesszük, hogy a búvárok nem hoztak a felszínre tárgyi bizonyítékot a leletről, akkor még inkább felvetődik bennünk a kérdés, hogy egy ekkora horderejű argumentumot miért nem tárnak a nyilvánosság elé, ezzel is bizonyítva „kutatásuk sikerét".

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL