SZEX, SZERELEM

Szerelemben, betegségben...

Szerző:
Szabó Anna
Bárkivel előfordulhat, hogy párjától nem csak izgató szenvedélyt, de életre szóló fájdalmat is kaphat. Az óvatosság nem minden. Mi tévő légy, ha megtörtént a baj? Milyen betegségek veszélyeztethetik boldogságunkat?

„Szúró csizmáit, lángoló kesztyűit térdig, könyökig rám húzta a fájdalom, és kegyetlen dróthuzalait csontjaimon átverve úgy összevarrt, oly förtelmesen, hogy izzó öltések alatt üvölt most minden idegem.”
(Szabó Lőrinc)


Az egy éjszakás kalandok veszélyei

Basszus, mi a fene ez? Kérdezheted magadtól egy tivornyával töltött éjszaka után miközben wc-be lógó fejjel konstatálod, hogy valami nem stimmel. Valami határozottan nincs rendben...

Lássuk, milyen bacikat lehet a legkönnyebben összeszedni akár a legmacsóbb szeretőktől:


„Szexuális úton terjedő betegségek gyűjtőfogalomba beletartozik minden olyan fertőző betegség, amely szexuális kapcsolatok során a fertőző személlyel való érintkezés után alakul ki”  (Dr. Anne de Kervasdoué)

Nemi betegségeket okozhatnak baktériumok, vírusok, gomba, paraziták, betegségek

Leggyakoribb nemi betegségek :

- candida (candida albicans vírus okozza)
- klamidia (baktérium okozta betegség)
- kondilóma (human papilloma vírus okozza)
-
herpesz
- paraziták (pl. rühatka, lapostetű)
- gonorrea (tripper, vagy kankó)
- mikroplazmózisok (kórokozók)
- trichomoniázis (hüvelygyulladás)


Legsúlyosabb nemi úton terjedő fertőzések:

- HIV – az AIDS vírusa (Aquired Immunodeficience Syndrome) szerzett immunhhiányos betegség
-
Szifilisz (vérbaj)
-
Hepatitisz B
- Szalpingitisz (petevezeték-gyulladás) ami meddőséget okozhat

A betegség fázisai

Jó tudni, hogy akár egy alkalom is elég ahhoz, hogy klamidiafertőzést, hepatitis B-t, vagy gonokokkusz betegséget szerezzünk.

Figyelmeztető jelek:

Nőknél:
- szokatlan hüvelyfolyások
- Alhasi vagy deréktáji fájások (nem a menstruáció idején)
- égető, viszkető érzés
- fájdalmas vizelés
- vérzés
- láz az egyes tünetek kísérőjeként
- bőrelváltozások (szemölcs, kinövések, fekélyek)
- fájdalom a nemi szerven

Férfiaknál:
- a hímvessző külső részének nedvezése
- csípő égető, viszkető érzés
- sérülések a nemi szerven (foltok, kiütések, kivörösödés)
- fájdalmas közösülés
- viszketés
- ágyéki nyirokcsomók duzzanata

Lappangás:
Sajnos el kell, hogy keserítselek, hiába negatívak a leleteid, kezdetben van egy bizonyos lappangási időszak, ami alatt bizony nem derül ki, ha megkaptad a fertőzést. Nincsenek külső jelek, a vizsgálati eredmények jónak bizonyulnak. Ettől azonban lassacskán kialakulhat a súlyos kór, kezdetben szimptómák formájában.

Az első tünetek:
A szimptómák, azaz a betegség első jelei lehetnek alig észlelhetőek, ugyanakkor nagyon súlyosak is. Ennek ellenére nem lehet párhuzamot vonni a külső jelek és a betegség súlyossága között. Előfordulhat, hogy nagyon nagyon rosszul érzed magad, pedig „csak” egy egyszerű kandida fertőzést kaptál, míg veled egy időben valaki másnak látszólag semmi baja, mégis a világ legsúlyosabb betegségét hordozza...

Ezért is annyira fontos eljárni a rendszeres szűrővizsgálatokra. Ha nemi szerveden a legkisebb elváltozást is tapasztalod, azonnal keresd fel orvosod! Ha felismerted a betegséget, mindenképpen értesítsd partneredet, vagy korábbi partnereidet, hogy ők is időben felvehessék a küzdelmet a betegséggel! 

Fontos, hogy mindenképpen tartsd be az orvos utasításait, és nagyon figyelj oda a tüneteidre! Ha nem tapasztalsz javulást a betegség általános lefolyásán túl, feltétlenül ismételd meg a vizsgálatot.

*****

„Mindennapos kórság” - a candida fertőzés


Vannak időszakok, amikor immunrendszerünk gyengébb lábakon áll, ezért elég egy kicsit lazábbra venni a higiéniás szokásokat, máris könnyen hozzájuthatunk valami „ínyenc” fertőzéshez.

A Candida fertőzés, a leggyakoribb női nemi betegség. E kellemetlen átmeneti „élettárs” a szervezetben megtalálható gombáknak köszönhetően alakul ki, ha a hüvely természetes flórája valamilyen okból megbomlik. Okozhatja szexuális együttlét, fertőzött tárgy érintése, nagyon ritkán uszodák vize is. A betegség kialakulását elősegíthetik bizonyos antibiotikumok, a mellékvese-kéreghormon származékok, sőt, még a fogamzásgátló tabletta is, vagy a tabletta szedésének kezdetén, vagy tartós (legalább 4 évig) tartó szedése után.

Ha azt érzed, hogy csíp, ég, viszket, fáj a szeretkezés, fordulj orvoshoz! Megfelelő gyógyszerekkel, hüvelykúppal és fokozott higiéniával könnyen enyhíthetőek a tünetek.


Mit tehetsz még?

- Érdemes hüvelyflóra egyensúlyának megőrzésére ph semleges mosdószereket használni
- célszerű olyan pamut fehérneműt hordani, amit 60 C fok feletti hőfokon is lehet mosni
- viselj kényelmes, nem túl szoros nadrágot, és kerüld a harisnyákat!
- kerüld az ülőfürdőt, inkább zuhanyozz
- fontos a rendszeres hüvelyöblítés
- A gombás fertőzéseknek kedvez a cukorfogyasztás, ezért ebben az időszakban érdemes ún. Candida- diétát végezni: kerüld az édességeket, a cukorfogyasztást, helyette egyél sok joghurtot, halat, tejtermékeket, fehérjékben gazdag ételeket.

Vissza a cikk tetejére!

*****

Veszélyes betegségek


1. A klamidia

A fertőző húgycsőgyulladás a legelterjedtebb nemi betegségek közé tartozik. Sajnos nehezen megállapítható betegség, gyakran szinte semmilyen jelét nem tapasztalhatjuk.

Tünetei általában:
- csípő, égető érzés,
- fehér hüvelyváladékozás
- fájdalmas szeretkezés

Férfiaknál reggelente váladékozás, fájdalom, ízületi gyulladás, sarokfájdalom is tapasztalható.

Fontos, hogy szigorúan kövessük az orvos utasításait, és partnerünknek egyaránt végig kell csinálnia a kezelést, mert a klamidia oda-vissza fertőzhet. A betegségnek súlyos szövődményei is lehetnek, ami legrosszabb esetben végleges meddőséget is okozhat!

Vissza a cikk tetejére!


2. A kondilóma
Önmagában jelentéktelen, jóindulatú betegség, de igen makacs és nagyon fertőző lehet. Kutatások szerint a vírus egyes törzsei elősegíthetik a nemi szervi rákbetegségek kialakulását.

Tünetei szinte alig vannak, így a betegség gyakran észrevétlen. Előfordulhatnak azonban kinövések a nemi szerveken. A taraj-szerű bőrelváltozások létrejöhetnek a bőr felszínén, vagy a nyálkahártyán. Színük szürkés, vagy rózsaszínű, formájuk szemölcsre emlékeztető és leggyakrabban a gáton, a kis-és nagyajak belső részén, a hüvelynyílásnál és a nyálkahártyán, végbélnyílás körül, férfiaknál leginkább a makkon, a fitymán és a herezacskón keletkezhetnek a kezdetben aprócska, gombostűfejnyi szövetszaporulatok, melyek idővel elszaporodhatnak és tovább terjedhetnek a nemi szerveken.

Férfiaknál gyakran alig láthatóak, ezért sokszor észrevétlenül alakul ki a betegség.

Kezelése sajnos nem mindig hoz tartós eredményt, így gyakori a kiújulás esélyének lehetősége.

Jóindulatú betegség, mégis nagyon komolyan kell venni, mert nemi szervi rákot is előidézhet. Terhesség esetén különösen nagy gonddal kell eljárni mert káros hatással lehet a születendő gyermekre!

Bár a betegség gyógyítható, néhány hónappal később a kiújulás veszélyének megelőzése érdekében célszerű ismételt vizsgálatot végeztetni!


Vissza a cikk tetejére!


3. A paraziták
Talán a legkelletlenebb betegségek egyike a paraziták - a rühatka vagy a lapostetvek - okozta bőrbetegség.

Rendkívül fertőző betegség, nőknél, férfiaknál egyaránt kialakulhat. A gyakori partnerváltás, a higiénia hiánya kedvez a parazitáknak. Szexuális úton és textilek útján is könnyen megkapható.

Általában 2-10 nap lappangási idő elteltével jelentkeznek az első tünetek. Elég borzasztóan hangzik, de a rühatka éjszaka rakja le a petéit a bőr barázdáiban. Nagyjából egy hónapig él, ez alatt az idő alatt heves viszketést idéz elő. A viszketés kezdetben a nemi szerveken jelentkezik, majd átterjed más testrészekre is.

Érintkezés útján, ruhákon keresztül nagyon gyorsan terjedhet, ezért fontos, hogy a közvetlen környezetben élők is részesüljenek a kezelésből. Alapos fertőtlenítés és gondos kezelés szükséges a betegség megszüntetéséhez.

A lapostetvek a szőrszálakba kapaszkodva szaporodnak el, emberi vérrel táplálkoznak és nagyon gyorsan szaporodnak. Erőteljes viszketés kíséretében vércsíkok találhatók a fehérneműben. Nem csak a fanszőrzetben képes megtelepedni, hosszúra hagyott hónaljszőrzetben is megtalálható.

24 órán át képes életben maradni a szőrzetben a szabad szemmel is látható kb. 2 mm nagyságú élősködő. Megfelelő samponokkal, fertőtlenítéssel kezelhető betegség, ám más fertőző betegségeket is okozhat.

Vissza a cikk tetejére!


4. A gonorrea
Ismertebb nevén tripper, vagy kankó, mely elég régóta ismert betegség. A gyakori partnerváltogatás, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata is előidézheti a gonokokkusz baktérium okozta fertőzést.

2-8 napos lappangási időt követően a férfiak esetében erősebb tünetekkel jelentkező betegség kezdetben erős húgycsőgyulladásban nyilvánul meg, szúró, csípő érzést okoz vizeletürítéskor, majd sűrűbb, gennyes váladékozás is jelentkezik.

A nőknél kevésbé határozottak a tünetek. Legtöbbször csípő, égető vizelés, bőséges, sárga folyás és alhasi fájdalmak kísérik, de az esetek nagy részében szinte semmilyen rendellenesség nem tapasztalható.

E betegség veszélye abban rejlik, ha nem kezelik időben.

Bár a tünetek lehetnek nagyon mérsékeltek, mégis fontos, hogy ne hanyagoljuk el, mert hosszútávon meddőséget, szívbántalmakat, szem- és ízületi gyulladást is okozhat.

Vissza a cikk tetejére!


5. A hepatitisz B
Érdekes, hogy bár szexuális úton terjedő betegség, azonban mégsem a nyál, a hüvelyváladék, a spremium, vagy a menstruációs vér által jut be a szervezetbe. Igen veszélyes betegség ez, mert főleg a májat támadja meg, és rákot is okozhat.

Legismertebb tünetek:
- Hatalmas fáradtsággal kísért influenza
- sárgaság kialakulása (szem, bőr, nyálkahártya, vizelet elszíneződése)


Sajnos a mai orvostudomány szerint nincs más mód a kezelésére, a tünetek megfelelő életmód mellett csökkenthetőek, véglegesen azonban nem szüntethető meg. Létezik Hepatitisz B elleni védőoltás, mely a fokozottan veszélyeztetettek számára hatékony megelőző módszer lehet.

Vissza a cikk tetejére!


6. A herpesz
Fokozottan ügyeljünk a nyilvános illemhelyeken, a herpesz vírus ugyanis nagyon jól érzi magát a wc ülőkéken, és más nedves, meleg helyeken is (pl. műanyag edények) könnyen megmarad.

Azt mondják, aki egyszer megkapta a herpeszvírust, azt sajnos egész életében végig kíséri. Bármikor kiújulhat. A vírus a bőrt és a nyálkahártyát károsítja, a nemi szerveket és a végbélnyílás környékét támadja meg. Kis területen jelentkező égető érzéssel kezdődik, majd apró vörös folt keletkezik pici hólyagocskákkal. Órák múlva a hólyagok kifakadnak és váladékoznak, mint az afták, majd barna pörsenésekké változnak. Gyakori a nyirokcsomó-duzzanat és a levertség is.

Főleg a 18-25 év kor közötti fiatalok vannak kitéve a fertőzés veszélyének, de már gyermekkorban is kialakulhat. Néhány napos lappangási időt elteltével az első megfertőződés nagyjából tíz napig tart, azt ezt követő kiújulások viszont már kevésbé erős tünetekkel jelentkeznek. Sajnos, ettől kezdve a vírus örökre megmarad a szervezetben.

A herpeszvírusnak két fő vállfaja létezik:

- ajakherpesz
- nemi szervi herpesz

Gyakran előfordulhat átmenet a két típus között, ezért a herpesz kialakulására hajlamos embereknél erre különösen oda kell figyelni!

A herpesz vírus nagyon fertőző, ezért kerülni kell a nemi érintkezést, a csókolózást egyaránt a vírus aktív időszakában! Legyengült immunrendszerrel rendelkezőek esetében még nagyobb a fertőzés lehetősége.


Fontos, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt életvitel mellett, elegendő alvással, sok pihenéssel, az élénkítő- károsító élvezeti szerek elhagyásával szabályozható a betegség. Homeopátiás, természetes gyógymódokat alkalmazzunk, mert az antibiotikumok immunrendszer gyengítő hatást gyakorolnak a szervezetre.

Vissza a cikk tetejére!


7. A szifilisz – vérbaj
A XV. század óta ismert híres betegség rengeteg áldozatot szedett világszerte. A szifilisz szinte majdnem minden esetben nemi úton terjedő fertőzés, de véren keresztül is megkapható. Előfordulhat, hogy a még meg nem született gyermek a placentán keresztül fertőződik meg.

A betegség lappangási ideje nagyon hosszú, akár évekig is tünetmentes lehet. Ez az alattomos fertőzés más-más betegségek „bőrébe” bújva jelentkezik először, ezért nagyon gyakran nem lehet időben észrevenni, hogy mivel is van dolgunk. Így sajnos könnyen, folyamatosan terjed a belső szervekben.

Kezdetben jóindulatú, ám ha nem kezdik meg időben kezelését, nagyon súlyosság is válhat.

Hosszabb-rövidebb szakaszok követik egymást, és igen nehéz megállapítani a betegség jelenlétét. Az első tünetek kb. 3 héttel a fertőző közösülés után mutatkoznak. Korábban semmilyen jele nincs a fertőzésnek, így három hét alatt gyorsan szétterjedhet a szervezetben. A fekély legtöbbször a nemi szerveken, és a végbélen alakul ki. A környező nyirokcsomók megduzzadhatnak, de nem okoznak fájdalmat. A fekély megjelenésének időszakában nagyon könnyen megfertőzhetünk másokat.

A tünetek elmúlhatnak maguktól is, de a betegség ettől még megmarad a szervezetben és tovább terjeszkedik.

A kiújulás 2-3 hónappal később jelentkezhet és 2-3 évig is eltarthat. Erősen fertőző betegség.

Jelei:
- fáradtság, hőemelkedés, fej-és torokfájás
- roseola (a törzs és a végtagokon jelentkező rózsaszínű kiütések
- apró, kemény nyirokcsomó-duzzanat
- hajhullás
- szifilidek (nemi szerveken, végtagokon, tenyereken, talpakon, száj körül kialakuló nem viszkető „széles függönyök”)


Nagyon fontos, hogy a kezelést akkor se hagyjuk abba, ha a betegség tünetei visszavonulnak. Hiába mutat a vizsgálat negatív eredményt, sajnos a szervezetben tovább pusztíthat.

Ne csak a nemi szervekre koncentráljuk! Ha különös tüneteket észlelünk a szájon, az ujjakon, vagy a végbélen, azonnal forduljunk orvoshoz! Ha a betegséget sikerül időben diagnosztizálni, folyamatosa kezelés mellett
100 % -osan könnyen gyógyítható.

Vissza a cikk tetejére!


8. A trichomoniázis
Ez a fertőzés elég gyakori, és legtöbbször a nőknél fordul elő. Nem is gondolnánk, de talán már mi is átestünk rajta. Önmagában a trichomoniázis nem veszélyes, ám más mikrobákkal együtt egyéb betegségeket is előhozhat.

Általában a menstruációt követő időszakban alakulhat ki, hiszen ilyenkor megváltozik a hüvely természetes környezete. Fertőzhet nemi úton, WC- ülőke, nedves holmi, fürdőruha, ritkább esetekben uszoda vize által.

A betegség leggyakoribb tünetei:

Nőknél

- híg, habos, zöldes, kellemetlen szagú folyás,
- hüvely viszketés, égető érzés
- fájdalmas szeretkezés

Férfiaknál

- mérsékelt, világos színű húgyúti váladék
- csípő érzés,

Férfiaknál veszélyes lehet, ha a betegséget nem kezelik, mert könnyen átterjedhet a húgycsövekre, és a prosztatára is.


Ha a nő fertőzött, a férfi három eset közül egyben biztosan elkapja a betegséget. Ha férfi hordozza a kórokozót, négy partnerből hármat biztosan megfertőz.

A betegség gyógyítható Klion tablettával, vagy hüvelykúppal, kerülni kell az alkoholfogyasztást, és nem árt sok vizet inni.


Vissza a cikk tetejére!


Hogyan reagálj a betegségre?

Akárhogy is történt, nem szabad idegeskedni. A herpeszvírus esetében nagyon fontos a kiegyensúlyozott életmód, a nyugalom és a pihenés. Higgadtan vedd tudomásul, hogy most különösen oda kell figyelned az egészségedre.

- Feltétlenül értesítsd partneredet, vagy volt partneredet (partnereidet)

- Érdemes tartózkodni a szeretkezéstől egy kis időre. Egy kis önmegtartóztatásba még senki nem halt bele és a teljes gyógyulás, de legfőképp mások megfertőzésének elkerülése érdekében alapvető fontosságú szüneteltetni a szexet.

- enyhébb betegségek, gyógyulófélben lévő betegségek mellett is mindenképpen fontos a gumi óvszer használata.

- Fordulj szakorvoshoz! Ne találgasd, hogy mi bajod lehet és ne kezdd el kezelni saját magad! A nemi betegségeket komolyan kell venni, és a megfelelő diagnózis felállításához nagyon fontos, hogy a szervezetet ne zavarja meg a vizsgálat előtt elkezdett kezelés.


Előzd meg a betegséget!

- Folyamatosan ellenőrizd, hogy minden a legnagyobb rendben van-e!
- A legkisebb gyanú felmerülésekor is fordulj orvoshoz!
- kerüld a védekezés nélküli szeretkezést új partnerekkel
- csökkentsd minimálisra szexuális partnereid számát
- figyelj oda a higiéniára, használj PH semleges intim mosakodószereket!
- Rendszeresen járj el ellenőrzésre
- nem ajánlott az anális szeretkezés, a pisi-kaki szex,
- kerülendő az erősen szennyezett környezetben történő szeretkezés



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL