FÉSZEK

Aloe a lakásban

Szerző:
Szabó Anna
Az aloé az egyik leghíresebb dísznövényünkké vált. Évezredek óta csodás gyógyító erőt tulajdonítanak ennek a növénynek. Nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy gyógyulhassunk eme csodálatos növény segítségével. Neveljünk otthon aloét!

Mire ügyeljünk, ha aloét vásárolunk?
Célszerű legalább 30 cm-es növényt választanunk, leveleit jól nézzük át, hogy egészséges legyen és a levelei sűrűn álljanak.

Hol helyezzük el otthonunkban?
A legjobb, ha világos helyre tesszük, de mindenképp figyeljünk arra nyáron a nagy melegben, hogy ne tegyük ki közvetlen tűző napfénynek. Ha van erkélyünk vagy kertünk, akkor nyáron a szabadba is kitehetjük. Keressünk számára egy kis kellemes, félárnyékos zugot. A túl sok fény hatására levelei megbarnulnak.


Zuhogó esőben semmiképp se felejtsük kint, mert a sok víz nem tesz jót a növénykénknek, mert gyökerei könnyen elrothadhatnak.

Hogyan gondozzuk?
Ne feledjük, hogy az aloé Dél-Amerika száraz, sivatagos területeiről származó növény, így ne vigyük túlzásba a locsolását. Hetente egyszer elég meglocsolni. Mindenképp jó minőségű földbe ültessük át, ha már kinőtte a cserepét. Érdemes minden második locsolásnál az öntözővizéhez tápoldatot adni.


Ültetés, szaporítás:
Növényként harmadik évében kisebb hajtásait, amelyek már elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk le a fő növényről és ültessük el cserépben. Így a család többi tagját is megajándékozhatjuk eme kiváló növénnyel. Célszerű laposabb edénybe ültetni szerény gyökérzete miatt. Laza szerkezetű, tőzeges talajba ültessük, melybe sódert kevertünk.


A március hónap kiváló a szaporításra! Vetett magvakról is szaporíthatjuk az aloét.

Bőrfiatalító hatása révén készíthetünk tápláló arckrémet a húsos leveléből kikapart zseléből. Az aloéból készített krémek kisimítják a mimikai ráncokat, friss-üde bőrt kölcsönöz, véd a kiszáradástól.

Hogyan használjuk gyógyításra?
- Frissen vágjunk le egy darabot az aloé leveléből. (Fontos, hogy frissen használjuk a növényt, mert az oxidációs folyamatok csökkentik gyógyító tulajdonságait!)
- Naponta többször is használhatjuk égési sérüléseknél, ekcémás bőrfelületre.
- Vágjuk le a levéllemez két élét is, majd a levéldarabot hosszanti irányban felezzük el. A zselés oldalával helyezzük a kezelendő beteg bőrfelületre, majd ragasszuk le és hagyjuk a bőrön akár egy teljes napon át vagy az esti lefekvésnél éjszakára is.
 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL