GYERMEK

Gyakori problémák szoptatásnál

Szerző:
Szabó Anna
Kezdő, vagy gyakorlott anyukák esetében sem könnyű megbirkózni a kezdeti nehézségekkel. A szoptatás is sok kellemetlen problémát rejt. A jó hír azonban az, hogy ezekre van megoldás!

 

A problémák okai

Az okokat többféle nézőpontból kell vizsgálni. A nehézségek adódhatnak a részedről, vagy a gyermek részéről. Lehet szervi vagy éppen lelki eredetű is, és sok múlik a technikán is. Először mindenképpen magadban kell keresned a probléma gyökerét! A stressz okozta nehézség könnyen megszüntethető. Ha ezen már túl vagy és továbbra is gondjaid vannak, érdesem elgondolkozni azon, hogy felkeress egy szakembert. A szervi okok is kezelhetők. Kérj tanácsot orvosodtól, védőnődtől! Már vannak laktációs szaktanácsadók is, akik készségesen állnak rendelkezésedre.

Anya részéről felmerülő problémák és megoldásai

1. Kevés tej: Oka lehet a szorongás. Ne izgulj! Ugyanis ez gátolja a tejleadó reflexet, hiába termelődik megfelelő mennyiség. Első lépés, tehát, hogy megnyugodj! Hasznos, ha szoptatás előtt meleg vízzel megmosod a melledet, ez ugyanis ellazítja az izmokat. Megoldás lehet még, hogy a babádat gyakrabban mellre teszed. Az első időszakban fejésről se feledkezz meg! Az anyatej termelődése szempontjából nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag, valamint a folyadék! Bevetheted a tejserkentő teákat és homeopátiás készítményeket is, valamint nagymamáink és anyáink praktikáit.

2. Sebes mellbimbó: Nem nevezhető a szoptatás természetes velejárójának. A nagy igénybevételnek köszönhetően, az emlőbimbón sérülés keletkezik, sebes lesz, ami persze nem éppen kellemes. Ez adódhat a technika hibájából részedről, vagy a baba részéről. A gyógyulás elősegítője a helyesen kivitelezett módszer csiszolása. A sebek így szépen lassan begyógyulnak, a fájdalom pedig megszűnik. Ha viszont azt tapasztalod, hogy nem gyógyul, vagy váladékozik, fordulj orvoshoz!

3. Túltelítődött emlő: A szülés után 2-6 nappal elindul a nagyobb mennyiségű tej termelődése, ezt nevezzük belövellésnek. Abban az estben, ha az emlő ürítése nem történik meg kellő gyakorisággal, fájdalmas élményben lehet részed! Ilyenkor melled feszül és meleg tapintatúvá válik, akár még hőemelkedést és lázat is tapasztalhatsz. A legegyszerűbb megoldás erre, ha a kisbabádat hívod segítségül - gyakran szoptasd. Ha ez nem megoldott, akkor a fejés a legjobb módszer, hogy megszabadulj a kellemetlenségektől.

4. Mellgyulladás: leggyakrabban a szülést követő időszakban fordul elő. A kezeletlen túltelítődésnek, a tejcsatorna-elzáródásnak, vagy az emlőbimbón levő sérülésnek lehet a következménye. Tünetei: hirtelen jelentkező erős fájdalom, magas láz, az emlő egészének vagy bizonyos részeinek az ödémásodása, mely felett a bőr vörös, forró tapintatú, általános rossz közérzet. Ahhoz, hogy ez a probléma megoldódjon, az emlő rendszeres és gyakori ürítésére van szükség. A legkézenfekvőbb módszerek a szoptatás és a fejés. Az ödémát borogathatod, jegelheted, pihenj sokat és ügyelj a bőséges folyadékbevitelre! Szükség estén vehetsz be olyan lázcsillapítót, ami szoptatás mellett is alkalmazható. Ha a tünetek 24 óra elteltével sem javulnak, fordulj orvoshoz! Antibiotikumra lesz szükséged, amit a teljes gyógyulás érdekében 10-14 napig kell szedned.

5. Tejmirigy elégtelenség: Viszonylag ritka probléma. Azt jelenti, hogy nincs elegendő tejmirigy a mellben, ezért kevés tej termelődik. A szakemberek ultrahanggal könnyen diagnosztizálják. Megoldás erre sajnos nincs. Az orvosi szakvéleménnyel a kezünkben jogosulttá válunk az anyatej pótlására. A védőnőnél, vagy az elosztó állomáson anyatejhez juthatunk az orvos által felírt recept alapján.

A gyerek részéről felmerülő problémák

1. Aluszékony csecsemő: Nem nehéz kitalálni, hogyha aluszékony a babád, akkor nem fog elegendő táplálékot magához venni. Ez nem megfelelő súlygyarapodáshoz, kiszáradáshoz vezethet. Hogy aktivizáld csemetédet, a melledet finoman mozdítsd meg szájában - ez arra fogja ösztönözni, hogy újra aktívan szopjon. Beszélhetsz is hozzá, vagy simogathatod a talpát, fejét. Kicserélheted a pelenkáját, amitől élénkebb lesz.


2. Cumizavar: Ez a zavar akkor lép fel, ha a baba cumisüvegből is kap enni, vagy inni, illetve akkor, ha van ún. játszó cumija. A cumit más technikával kell szopnia, mint az anyuka mellét. A baba nem nyitja ki megfelelően a száját, vagy mellre tapadáskor csücsörít. Előfordul, hogy egyáltalán nem tud mit kezdeni a mama mellével és elutasítja. Megoldás erre az lenne, ha nem használnál cumisüveget. Helyette pohárból vagy kiskanálból adagolva itasd. Feltéve, ha szükség van pótlásra, mert igény szerint szoptatott kisbaba esetében semmiféle kiegészítő folyadékra nincs szükség.

3. Szopási sztrájk: A csecsemő valamilyen oknál fogva elutasítja az anyuka mellét. Leggyakrabban 8-9 hónapos korban fordul elő, hátterében számos ok húzódhat. Ilyen ok lehet, ha a baba megijedt szoptatás közben, vagy túl sok szilárd ételt kap, de az anyuka új testápoló, vagy egyéb meg nem szokott kozmetikai cikkei hatására is elutasító lehet. Megoldás, ha félálomban próbálkozol a szoptatással. Mellőzd a cumit!

Bizony nem könnyű összecsiszolódni a kezdeti időszakban! Sok türelemre, odafigyelésre és legfőképpen nyugalomra van szükség. Ne gondold, hogy csak neked vannak ilyen problémáid! Beszélj róla és kérj tanácsot! Fordulj bizalommal egy szakemberhez, aki mindenben segíteni fog.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL