KÖZÉRZET

Le kellene szokni...

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki szembesült már a dohányzással, akár aktív-, akár passzív dohányosként. Mégsem mehetünk el csak úgy mellette. Van, aki nem megy el mellette azért, mert ő is él a lehetőséggel, van, aki meg azért, mert egyik közeli családtagja, rokona, barátja, munkatársa dohányzik. Sokszor hallott gondolatok, a „Le kellene szokni, mégsem megy."

Mint mindennek, a dohányzásnak is megvan a maga kis története, melynek megismerése a leküzdésben is segíthet.

A dohányzás története

Az ősi Amerikában már a kontinens felfedezése előtt kialakult a dohányfüst szívása. Eleinte papok, majd a nép is használni kezdte a bódítót. A papok megváltozott tudatállapotukat az istenek közelségének vélték, így nem csoda, ha mindenki kíváncsi volt erre az érzésre. Az indiánok színes pipákat kezdtek használni, a pipázás meghitt ünnep lett, melyen összeülve a konfliktusokat elsimították. Innen ered a békepipa kifejezés. Kolumbusz hajóin hozták a növényt Európába a XV. század végén. Állítások szerint a francia király feleségének migrénes fejfájását gyógyította meg az orron felszívott dohánypor. Akkoriban tehát csodaszernek tartották, minden betegségre ajánlották. Magyarországra Bornemissza Pál püspök hozta el először. Konstantinápolyban a szultán halálbüntetéssel próbált hatni a dohányzás visszaszorítására, melyet a fogyasztó megúszhatott, ha pipáját átdöfte az orrán. A tilalmak azonban kudarcot vallottak. A gyakori háborúk, az adóbevétel és a pestis csak segítette a dohányzás elterjedését.

Miért ártalmas a dohányfüst?

A dohánylevél és a cigarettapapír égésekor 4000 kémiai anyag jut be a szervezetünkbe. melyekből 400 bizonyítottan káros az egészségünkre. A cigaretta megszívásakor 900 Celsius fokos égéskor keletkezik a főfüst, melyet egy az egyben letüdőzünk. A főfüst néhány káros anyaga: nikotin, szén-monoxid, kátrány, aceton, ammónia, arzén, ciánhidrogén, vagy a DDT.

Testsúly

Tény, hogy aki dohányzik, annak valamivel alacsonyabb a testsúlya, de ez átlagosan nem haladja meg a 3-4 kg-ot. Átlagosan a dohányzás elhagyásával ugyan ennyit hízhatunk is, de az egészségünkért megéri.

A plusz felszedett felesleget pedig testmozgással könnyen legyőzhetjük. Mozgás a kulcsa mindennek! Ha elkezdünk mozogni, nem is kívánjuk annyira azt a cigarettát. Ha pedig célokat tűzünk magunk elé, rájövünk, hogy a mozgás a dohányzással együtt nem megy. A mozgás által adrenalin termelődik, mely felpörget bennünket, fittebbek leszünk, jobb lesz a közérzetünk, és a legfontosabb, teszünk egy lépést az egészségesebb élethez!

Éljünk egészségesen, mindenkinek jár az esély!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL