KÖZÉRZET

Fenemód rossz szokások

Szerző:
Szabó Anna
Mi is az a tik? És mit tehetünk ellene? Bizonyos izmok, izomcsoportok cél és szándék nélküli, rendszertelen időközökben jelentkező rángását jelenti.

Jellemzője: Békés, stresszmentes helyzetben csökken, stresszes-feszült helyzetben pedig nő a tikkelés előfordulásának valószínűsége. Erős akaratlagos koncentrációval csak rövid időre lehet megállítani, a későbbiekben a feszültség a koncentráció miatt még jobban megnő, így újból biztosan előtör.


A gyermekek 5-10%-a érintett. Kutatások eredményei szerint a genetikai hajlam vagy valamilyen ismeretlen idegrendszeri sérülés okozza. A fiúk idegrendszere sérülékenyebb, ezáltal nagyobb arányban érintettek. A hiperaktív, erősen korlátozott, mozgékony izgága gyermekeknél is gyakori eset. Saját nyugtalanságuk kielégüléséért küzdenek, így mutatkoznak meg rajtuk a tik jelei.


A tikkelés három fajtája ismert:

- Enyhe, átmeneti tik:
A gyerekek nagy többségére ez jellemző.
- 2 és 15 éves kor közt jelentkezik
- leginkább a felső szemhéj önkéntelen mozgása formájában
Jól kezelhető, legtöbbször spontán gyógyul!

- Krónikus tik:
A test (legfőképp az arc) bármely részén huzamosabb ideig, 1 évig is fennálló kényszermozgás.

- La Tourette-szindróma:
A tikkelés legritkább fajtája. A krónikus tik (a felső testen jelentkező rángások) mellett önkéntelen hangadás (legtöbbször káromkodás) figyelhető meg.

A Tourett-re jellemző, hogy a kényszerek kicserélődhetnek és enyhülhetnek.
Legsúlyosabb formája általában 10-12 év körüli gyerekeknél jelentkezik.

A későbbiekben lassan enyhülnek a tünetek, serdülőkor után akár teljesen tünetmentessé is válhatnak, de előfordulhat, hogy életük végéig is fennállhat a szindróma. Ilyen súlyosabb esetekben meg kell tanulni együtt élni vele.

Van olyan időszak, amikor a gyermek kényszerei felerősödnek, és ekkor tanulási nehézségeket okozhat, amelyeket mindenképp figyelembe kell venni a gyermek iskolai haladásának optimális biztosításánál. Az esti időszakokban társulhat hiperaktivitással, ami nagymértékben csökkenti a koncentráló képességet.


Mit tehetünk? Otthoni praktikák:

Ne feledd, minél jobban felhívod rossz szokására csemetéd figyelmét, annál erőteljesebben lesz jelen! Nagyon bosszantóvá válhat számodra az örökös monoton zajongás, a látvány.

Mindenképpen próbálj meg valahogy feszültségmentes helyzetet teremteni, nem észrevenni. Ne feledd: tilos rászólni a gyerekre, hogy hagyja már abba és nyugodjon meg. Amennyiben a gyerek tünetei súlyos gondokat okoznak, legtöbbször gyógyszeres kezelést alkalmaznak, illetve természetes gyógymódokkal, pl. relaxációs technikákkal, viselkedésterápiával kedvező hatást érhetünk el.

A sportolás is nagy mértékben segíthet a tünetek enyhítésében, egyben a gyermek önbizalmát is növeli.


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL