KÖZÉRZET

Elő a takargatnivalókkal! 4. rész

Szerző:
Szabó Anna
A kellemetlen aranyér kialakulásában nagy szerepet játszik a rostszegény étkezés, a kevés mozgás, krónikus székrekedés, az ülő munka. A sofőri munkát végzők körében gyakori az aranyér megjelenése az órákon át tartó ülés miatt.

Aranyér: A végbélnyílásokon kívül vagy belül megjelenő tágult visszerek. Az aranyér gyakran vérző csomó formájában jelenik meg.
A végbélnyílás vérzésének a leggyakoribb oka.

Honnan tudod, hogy ez az?
A külső aranyeres csomók, közvetlenül a végbélnyílásban jelennek meg, fájdalmat, viszketést (amely a repedésre jellemző), égő érzést, vérzést okozhatnak. Erőltetett székelés hatására hirtelen jelennek meg, s akár öt napig is rendkívül fájdalmasak lehetnek. Dörzsölés hatására vérezni kezdhetnek, ami csökkenti a feszítő érzést és a fájdalmat. A vérben néha sötét kis csomók, alvadt vérdarabkák figyelhetők meg.


A külső aranyér a bőrön való áttöréstől számított egy-két héten belül meggyógyul. Gyakran hagy forradásokat a bőrön.

Ha már súlyosabbra fordul a dolog és erős fájdalmaink vannak:
Az aranyér gyakorta más bélbetegség kísérőjelensége, éppen ezért a szakorvos a végbél komplett endoszkópikus vizsgálatát rendelheti el. Ideiglenesen használandó érzéstelenítő kenőcsöt ír fel.


Hogyan védekezz ellene?
Székelést követően gondoskodj a végbél megfelelő – lehetőleg meleg vizes, szappanos – tisztításáról. Mozogj sokat, figyelj a rostban gazdag táplálkozásra, és igyál sok folyadékot. Az A-, a B- és a C-vitaminok is hozzájárulnak a véredények erősítéséhez.


Házi megoldás:
Kevésbé súlyos esetekben kenőcs, végbélkúp vagy ülőfürdő segít a panaszok megszüntetésében. Előrehaladott állapotban csupán műtéti úton lehet a betegséget megszüntetni.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL