REJTÉLY-MISZTIKA

A kísértetjárta Mackenzie ház

Szerző:
Szabó Anna
Szinte nincs olyan ember, aki ne hinne a kísértetek vagy a holtak szellemeinek létezésében. A kísértet járta helyek főleg hollywoodi filmek alapjai, de manapság sok „szellemvadász” próbálja bizonyítani, hogy kísértetek igenis léteznek.

A „szellemvadászok" munkája inkább misztikus, semmint tudományos és ez felvet egy kérdést: vajon tényleg túl lehet élni a halált és szellemként kísérteni? Ha nem, akkor viszont mivel magyarázhatóak a szellemekkel kapcsolatos tapasztalások és jelenségek? Az alábbi írásban egy Kanadában található ház rejtélyét próbáljuk megfejteni. E ház egyébként a kísértetvadászok egyik legkedveltebb célpontjai volt a '70-es évek elejéig.

Ha valaki Torontóba utazik, feltétlenül keresse fel William Lyon Mackenzie (1795–1861), a kanadai felkelő-államférfi történelmi jelentőségű házát, ami több mint tíz éven át kísérteties jelenségeknek volt az otthona. Éjjelente, a sötét ház hideg lépcsőin titokzatos, halk lépések hallatszottak, valahonnan kísérteties zene szűrődött a házba, és egy férfi jelent meg a lépcsőfeljáróban, frakkban. A kísértetvadászok, látnokok, szelleműzők azonnal ellepték a házat és a '60-as években sok legenda kelt szárnyra a kísértetjárta Mackenzie rezidenciáról. 1972-ben aztán alaposan megvizsgálták a házat és ekkor fény derült a titokra. A Mackenzie ház mellett álló irodaépület lépcsőháza pont az államférfi otthonával volt szomszédos. A szellemjárást pedig az éjszakai takarítók okozták. A zene pedig egy másik házból szűrődött át, ahol egy különc család lakott és közülük valaki esténként zongorázott. A jelenést pedig a házmester felesége tapasztalta, ő a házban lakott és álmából felébredve látta a frakkos férfi alakját az ágya mellett. Valójában azonban ez az ún. „éber álom" volt, vagyis egyszerű hallucináció, amit sokan tapasztalunk a mély alvás és az ébredés közötti átmeneti állapotban.

Annak ellenére, hogy kiderült a rejtély, sokan továbbra is meg voltak arról győződve, hogy a Mackenzie ház szellemek tanyája, a gonosz birodalma, kísértetjárta, elátkozott hely. Valóban így lenne?

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL