SZEX, SZERELEM

Sztereotípiák a szexben és a szerelemben

Szerző:
Szabó Anna
A sztereotípia szó jelentése, felszínesen általánosító vélemény. Pozitív és negatív, valamint semleges előítéletek együttese. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy bekategorizálunk valamit vagy valakit, azoknak a jellemzőknek az alapján, amelyeket ismerünk vagy elképzelünk.

Vegyünk egy konkrét példát az általánosításra. Ha találkozunk egy ismeretlen emberrel, akkor már elsőre leszűrjük a reakcióiból és a gesztusaiból, hogy milyen ember is valójában. Ha az illető kicsit komor és távolságtartóak tűnik, akkor, általánosságban elmondható, hogy az ilyen ember zárkózott, esetleg túl komor és szigorú. Amennyiben viszont alkalmunk nyílik rá, hogy jobban megismerjük, akkor esetleg kellemesen csalódhatunk benne, ha kiderül, hogy a zord külső alatt egy vicces mókamester lakozik. De igaz lehet fordítottan is, egy mosolygós, vidám és közlékeny ember, akit első látásra nagyon megkedvelünk, sőt úgy tűnik, hogy még meg is bízhatunk benne, arról kiderülhet, hogy milyen kétes alak, tehát nem minden az, ami látszik - szokták mondani.

Általánosítás a szex és a szerelem terén

Most viszont, egy kicsit tereljük a sztereotipizálást, a szex és szerelem irányába, mert itt is előfordul az általánosítás. A szerelemre az egyik gyakori példa, hogy a mediterrán típusú férfiak, mint az olasz vagy a spanyol származásúak a legjobb szeretők. Erre az a magyarázat, hogy ebbe a csoportba tartozó egyedek sokkal nyitottabbak és rámenősebbek az udvarlásban, mint például az északiak. Ez azért lehet, mert kicsit lazábban veszik az életet, gondolok itt arra, hogy az olaszok minden ebéd után egy óra sziesztát tartanak, bárhol is legyenek éppen. Mi viszont végig dolgozzuk, a 8-10 órát, 10-15 perces kávé vagy cigarettaszünetekkel megszakítva.

Ám ehhez a témához tartozik az is, ha megkérdeznek bennünket, nőket, hogy írjuk le, ki az ideális férfi számunkra. A döntő többségünknek válasza nem más, mint a szőke hajú, kék szemű, magas és sportos adonisz. Igaz a színészek többségére illik az előbbi leírás, mint Brad Pitt, Ryan Gosling, Leonardo Dicaprio, Ewan McGregor és még sorolhatnánk azokat, akik megannyi hölgy szívét dobogtatják meg, főleg az akció jelenetek közben, amikor a legszexisebbek, ahogy a rossz fiúkra vadásznak. A filmek többsége is azt sugallja felénk, hogy ezek a legjobb férfiak nekünk, nőknek. Leginkább akkor, amikor a jelenetek többségében még a kockahasukat is megmutatják, amelyen sajtot lehetne reszelni. De amint a romantikus és szexuális fantáziánkba belszőjjük ezeket a pasikat pusztán a filmvásznon alakított karaktereik miatt, a való életben nem biztos, hogy olyan májerek is lehetnek.

A méret a lényeg?

Az egyik tipikus szexuális sztereotípia a hölgyek körében, az erősebbik nem férfiasságának mérete. A nők többsége szerint, ha a férfiak nemi szervéről esik, szó akkor egyből előkerül az a mondás, hogy a „Méret a lényeg". Számos olyan tényező létezik, amelyeknek segítségével meg tudjuk saccolni, hogy mekkora is lehet. Azt mondják, hogy kis ember nagy bottal, a nagy ember meg kis bottal jár. Sőt arról is hallottam, hogy akár az orruk vagy a lábméretükből is megállapítható a szerszámúk nagysága. De általánosságnak nevezhető az a tény is, hogy a néger pasik büszkélkedhetnek a legjobban a férfiasságukkal, mivel az övüké a legnagyobb.
Nos, a leírt általánosítások lehetnek igazak vagy sem, amíg valójában utána nem járunk. Addig csak sztereotípiát alkothatunk, mielőtt valójában mi magunk tudnánk meg a valódi mivoltát az adott dolognak. Ezért Hölgyeim és Uraim, kutatásra fel!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL