2017. november 21. - Olivér
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. november 21. - Olivér
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Sztereotípiák a szexben és a szerelemben

Hosszu Bettina

A sztereotípia szó jelentése, felszínesen általánosító vélemény. Pozitív és negatív, valamint semleges előítéletek együttese. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy bekategorizálunk valamit vagy valakit, azoknak a jellemzőknek az alapján, amelyeket ismerünk vagy elképzelünk.

Vegyünk egy konkrét példát az általánosításra. Ha találkozunk egy ismeretlen emberrel, akkor már elsőre leszűrjük a reakcióiból és a gesztusaiból, hogy milyen ember is valójában. Ha az illető kicsit komor és távolságtartóak tűnik, akkor, általánosságban elmondható, hogy az ilyen ember zárkózott, esetleg túl komor és szigorú. Amennyiben viszont alkalmunk nyílik rá, hogy jobban megismerjük, akkor esetleg kellemesen csalódhatunk benne, ha kiderül, hogy a zord külső alatt egy vicces mókamester lakozik. De igaz lehet fordítottan is, egy mosolygós, vidám és közlékeny ember, akit első látásra nagyon megkedvelünk, sőt úgy tűnik, hogy még meg is bízhatunk benne, arról kiderülhet, hogy milyen kétes alak, tehát nem minden az, ami látszik - szokták mondani.

Általánosítás a szex és a szerelem terén

Most viszont, egy kicsit tereljük a sztereotipizálást, a szex és szerelem irányába, mert itt is előfordul az általánosítás. A szerelemre az egyik gyakori példa, hogy a mediterrán típusú férfiak, mint az olasz vagy a spanyol származásúak a legjobb szeretők. Erre az a magyarázat, hogy ebbe a csoportba tartozó egyedek sokkal nyitottabbak és rámenősebbek az udvarlásban, mint például az északiak. Ez azért lehet, mert kicsit lazábban veszik az életet, gondolok itt arra, hogy az olaszok minden ebéd után egy óra sziesztát tartanak, bárhol is legyenek éppen. Mi viszont végig dolgozzuk, a 8-10 órát, 10-15 perces kávé vagy cigarettaszünetekkel megszakítva.

Ám ehhez a témához tartozik az is, ha megkérdeznek bennünket, nőket, hogy írjuk le, ki az ideális férfi számunkra. A döntő többségünknek válasza nem más, mint a szőke hajú, kék szemű, magas és sportos adonisz. Igaz a színészek többségére illik az előbbi leírás, mint Brad Pitt, Ryan Gosling, Leonardo Dicaprio, Ewan McGregor és még sorolhatnánk azokat, akik megannyi hölgy szívét dobogtatják meg, főleg az akció jelenetek közben, amikor a legszexisebbek, ahogy a rossz fiúkra vadásznak. A filmek többsége is azt sugallja felénk, hogy ezek a legjobb férfiak nekünk, nőknek. Leginkább akkor, amikor a jelenetek többségében még a kockahasukat is megmutatják, amelyen sajtot lehetne reszelni. De amint a romantikus és szexuális fantáziánkba belszőjjük ezeket a pasikat pusztán a filmvásznon alakított karaktereik miatt, a való életben nem biztos, hogy olyan májerek is lehetnek.

A méret a lényeg?

Az egyik tipikus szexuális sztereotípia a hölgyek körében, az erősebbik nem férfiasságának mérete. A nők többsége szerint, ha a férfiak nemi szervéről esik, szó akkor egyből előkerül az a mondás, hogy a „Méret a lényeg". Számos olyan tényező létezik, amelyeknek segítségével meg tudjuk saccolni, hogy mekkora is lehet. Azt mondják, hogy kis ember nagy bottal, a nagy ember meg kis bottal jár. Sőt arról is hallottam, hogy akár az orruk vagy a lábméretükből is megállapítható a szerszámúk nagysága. De általánosságnak nevezhető az a tény is, hogy a néger pasik büszkélkedhetnek a legjobban a férfiasságukkal, mivel az övüké a legnagyobb.
Nos, a leírt általánosítások lehetnek igazak vagy sem, amíg valójában utána nem járunk. Addig csak sztereotípiát alkothatunk, mielőtt valójában mi magunk tudnánk meg a valódi mivoltát az adott dolognak. Ezért Hölgyeim és Uraim, kutatásra fel!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

5 reggeli szokás, mely könnyen súlygyarapodást eredményez - Talán fel sem ismered!

5 reggeli szokás, mely könnyen súlygyarapodást eredményez - Talán fel sem ismered!

Gyakran érezheted úgy, hogy hiába akarsz fogyni, egyszerűen nem megy, holott szigorú étrendet követsz, és kellő figyelmet fordítasz az edzésre is. Számos tanulmány kimutatta, hogy az étkezésen és a mozgáson kívül sok olyan dolog van, amely kiválthatja a súlygyarapodást. Léteznek olyan káros reggeli szokások, amelyekre fel sem figyelve növekszik a testsúlyod.

Tovább »
7 jel, hogy a vonzás törvénye nálad is működik

7 jel, hogy a vonzás törvénye nálad is működik

A Vonzás Törvénye alapvetően azt jelenti, hogy az Univerzum energiái hatnak rád, amit előtte te is kibocsátasz. Bármire is gondolsz, főként, amire többször, az energiát sugároz ki az Univerzumba, és az eredményei az életben is megmutatkoznak, egyszerűen azért, mert ekkor öntudatlanul is teremtesz. A legfontosabb kérdés az, hogy érzed-e, hogy valóban működik a törvény a te esetedben is?

Tovább »
Napi Tarot - Kedd

Napi Tarot - Kedd

Angyalaink mai útmutatása: "Felsőbb elméd ismeri a választ. Hallgass az intuíciódra. Ápold a hited."

Tovább »

Kalkulátor

Horoszkóp és őrangyalok

Az angyalok a mennybolt csillagai között élnek. Minden csillagjegynek és bolygónak van őrangyala. Ha sikeresen kapcsolatba szeretnél lépni a saját őrangyaloddal, akkor az asztrológia jó kiindulópont lehet.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tarcsay Mária

Szín- és stílus tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tarcsay Mária

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép