2018. február 21. - Elonóra
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. február 21. - Elonóra
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Sztereotípiák a szexben és a szerelemben

Hosszu Bettina

A sztereotípia szó jelentése, felszínesen általánosító vélemény. Pozitív és negatív, valamint semleges előítéletek együttese. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy bekategorizálunk valamit vagy valakit, azoknak a jellemzőknek az alapján, amelyeket ismerünk vagy elképzelünk.

Vegyünk egy konkrét példát az általánosításra. Ha találkozunk egy ismeretlen emberrel, akkor már elsőre leszűrjük a reakcióiból és a gesztusaiból, hogy milyen ember is valójában. Ha az illető kicsit komor és távolságtartóak tűnik, akkor, általánosságban elmondható, hogy az ilyen ember zárkózott, esetleg túl komor és szigorú. Amennyiben viszont alkalmunk nyílik rá, hogy jobban megismerjük, akkor esetleg kellemesen csalódhatunk benne, ha kiderül, hogy a zord külső alatt egy vicces mókamester lakozik. De igaz lehet fordítottan is, egy mosolygós, vidám és közlékeny ember, akit első látásra nagyon megkedvelünk, sőt úgy tűnik, hogy még meg is bízhatunk benne, arról kiderülhet, hogy milyen kétes alak, tehát nem minden az, ami látszik - szokták mondani.

Általánosítás a szex és a szerelem terén

Most viszont, egy kicsit tereljük a sztereotipizálást, a szex és szerelem irányába, mert itt is előfordul az általánosítás. A szerelemre az egyik gyakori példa, hogy a mediterrán típusú férfiak, mint az olasz vagy a spanyol származásúak a legjobb szeretők. Erre az a magyarázat, hogy ebbe a csoportba tartozó egyedek sokkal nyitottabbak és rámenősebbek az udvarlásban, mint például az északiak. Ez azért lehet, mert kicsit lazábban veszik az életet, gondolok itt arra, hogy az olaszok minden ebéd után egy óra sziesztát tartanak, bárhol is legyenek éppen. Mi viszont végig dolgozzuk, a 8-10 órát, 10-15 perces kávé vagy cigarettaszünetekkel megszakítva.

Ám ehhez a témához tartozik az is, ha megkérdeznek bennünket, nőket, hogy írjuk le, ki az ideális férfi számunkra. A döntő többségünknek válasza nem más, mint a szőke hajú, kék szemű, magas és sportos adonisz. Igaz a színészek többségére illik az előbbi leírás, mint Brad Pitt, Ryan Gosling, Leonardo Dicaprio, Ewan McGregor és még sorolhatnánk azokat, akik megannyi hölgy szívét dobogtatják meg, főleg az akció jelenetek közben, amikor a legszexisebbek, ahogy a rossz fiúkra vadásznak. A filmek többsége is azt sugallja felénk, hogy ezek a legjobb férfiak nekünk, nőknek. Leginkább akkor, amikor a jelenetek többségében még a kockahasukat is megmutatják, amelyen sajtot lehetne reszelni. De amint a romantikus és szexuális fantáziánkba belszőjjük ezeket a pasikat pusztán a filmvásznon alakított karaktereik miatt, a való életben nem biztos, hogy olyan májerek is lehetnek.

A méret a lényeg?

Az egyik tipikus szexuális sztereotípia a hölgyek körében, az erősebbik nem férfiasságának mérete. A nők többsége szerint, ha a férfiak nemi szervéről esik, szó akkor egyből előkerül az a mondás, hogy a „Méret a lényeg". Számos olyan tényező létezik, amelyeknek segítségével meg tudjuk saccolni, hogy mekkora is lehet. Azt mondják, hogy kis ember nagy bottal, a nagy ember meg kis bottal jár. Sőt arról is hallottam, hogy akár az orruk vagy a lábméretükből is megállapítható a szerszámúk nagysága. De általánosságnak nevezhető az a tény is, hogy a néger pasik büszkélkedhetnek a legjobban a férfiasságukkal, mivel az övüké a legnagyobb.
Nos, a leírt általánosítások lehetnek igazak vagy sem, amíg valójában utána nem járunk. Addig csak sztereotípiát alkothatunk, mielőtt valójában mi magunk tudnánk meg a valódi mivoltát az adott dolognak. Ezért Hölgyeim és Uraim, kutatásra fel!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Az 5 leggyakoribb megbetegedés és a mögöttük rejlő üzenet - Mindennek oka van!

Az 5 leggyakoribb megbetegedés és a mögöttük rejlő üzenet - Mindennek oka van!

Tele vagy energiával és tenni akarással? Vagy éppen azon panaszkodsz, hogy beteg és fáradt vagy attól, hogy állandóan beteg és fáradt vagy? Talán az év energiáit arra használhatnád, hogy feltöltsd magad és egyre erősebbé válj. 

Tovább »
Elég éles a szemed? - Akkor segíts megtalálni az állatok árnyékát!

Elég éles a szemed? - Akkor segíts megtalálni az állatok árnyékát!

Akik kitudja milyen okból kifolyólag, de elvesztették az árnyékukat, te pedig most a segítségükre siethetsz és visszaadhatod nekik! 5 állat vár arra, hogy az éles látásoddal kiszúrt a lehetőségek közül a hozzájuk passzoló árnyékot. Nehogy azt hidd, hogy ez gyerekeknek való játék, mert olyan apróságokon múlik a megfejtés, ami még egy felnőtt szemével és agyával is elbánhat! 

Tovább »
Válassz egy Hamsát, és tudj meg valami egészen érdekeset a személyiségedről

Válassz egy Hamsát, és tudj meg valami egészen érdekeset a személyiségedről

A Hamsa egy tenyéralakú amulett, amely az egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában is igen népszerű. Sokféle típusa van és fali díszként is használják. A jobb kéz tenyere felfelé fordítva évezredek óta a védelem szimbóluma, amelyet előszeretettel használnak amulettként a zsidók, a keresztények és a muzulmánok is. Úgy vélik, hogy megvéd a gonosz szemmel szemben.

Tovább »

Kalkulátor

Zsírégető kisokos

Edd magad karcsúra! Nem is hinnéd, milyen sok táplálékfajta létezik, amelyet bármilyen mennyiségben fogyaszthatsz, és mégis zsírt égetsz, fogysz vele. Kisokosunk segítségével kikalkulálhatod, mi a legjobb a számodra.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Némerthné Győry Mária

Pszi sebész

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Némerthné Győry Mária

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép