2018. június 25. - Vilmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. június 25. - Vilmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Sztereotípiák a szexben és a szerelemben

Hosszu Bettina

A sztereotípia szó jelentése, felszínesen általánosító vélemény. Pozitív és negatív, valamint semleges előítéletek együttese. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy bekategorizálunk valamit vagy valakit, azoknak a jellemzőknek az alapján, amelyeket ismerünk vagy elképzelünk.

Vegyünk egy konkrét példát az általánosításra. Ha találkozunk egy ismeretlen emberrel, akkor már elsőre leszűrjük a reakcióiból és a gesztusaiból, hogy milyen ember is valójában. Ha az illető kicsit komor és távolságtartóak tűnik, akkor, általánosságban elmondható, hogy az ilyen ember zárkózott, esetleg túl komor és szigorú. Amennyiben viszont alkalmunk nyílik rá, hogy jobban megismerjük, akkor esetleg kellemesen csalódhatunk benne, ha kiderül, hogy a zord külső alatt egy vicces mókamester lakozik. De igaz lehet fordítottan is, egy mosolygós, vidám és közlékeny ember, akit első látásra nagyon megkedvelünk, sőt úgy tűnik, hogy még meg is bízhatunk benne, arról kiderülhet, hogy milyen kétes alak, tehát nem minden az, ami látszik - szokták mondani.

Általánosítás a szex és a szerelem terén

Most viszont, egy kicsit tereljük a sztereotipizálást, a szex és szerelem irányába, mert itt is előfordul az általánosítás. A szerelemre az egyik gyakori példa, hogy a mediterrán típusú férfiak, mint az olasz vagy a spanyol származásúak a legjobb szeretők. Erre az a magyarázat, hogy ebbe a csoportba tartozó egyedek sokkal nyitottabbak és rámenősebbek az udvarlásban, mint például az északiak. Ez azért lehet, mert kicsit lazábban veszik az életet, gondolok itt arra, hogy az olaszok minden ebéd után egy óra sziesztát tartanak, bárhol is legyenek éppen. Mi viszont végig dolgozzuk, a 8-10 órát, 10-15 perces kávé vagy cigarettaszünetekkel megszakítva.

Ám ehhez a témához tartozik az is, ha megkérdeznek bennünket, nőket, hogy írjuk le, ki az ideális férfi számunkra. A döntő többségünknek válasza nem más, mint a szőke hajú, kék szemű, magas és sportos adonisz. Igaz a színészek többségére illik az előbbi leírás, mint Brad Pitt, Ryan Gosling, Leonardo Dicaprio, Ewan McGregor és még sorolhatnánk azokat, akik megannyi hölgy szívét dobogtatják meg, főleg az akció jelenetek közben, amikor a legszexisebbek, ahogy a rossz fiúkra vadásznak. A filmek többsége is azt sugallja felénk, hogy ezek a legjobb férfiak nekünk, nőknek. Leginkább akkor, amikor a jelenetek többségében még a kockahasukat is megmutatják, amelyen sajtot lehetne reszelni. De amint a romantikus és szexuális fantáziánkba belszőjjük ezeket a pasikat pusztán a filmvásznon alakított karaktereik miatt, a való életben nem biztos, hogy olyan májerek is lehetnek.

A méret a lényeg?

Az egyik tipikus szexuális sztereotípia a hölgyek körében, az erősebbik nem férfiasságának mérete. A nők többsége szerint, ha a férfiak nemi szervéről esik, szó akkor egyből előkerül az a mondás, hogy a „Méret a lényeg". Számos olyan tényező létezik, amelyeknek segítségével meg tudjuk saccolni, hogy mekkora is lehet. Azt mondják, hogy kis ember nagy bottal, a nagy ember meg kis bottal jár. Sőt arról is hallottam, hogy akár az orruk vagy a lábméretükből is megállapítható a szerszámúk nagysága. De általánosságnak nevezhető az a tény is, hogy a néger pasik büszkélkedhetnek a legjobban a férfiasságukkal, mivel az övüké a legnagyobb.
Nos, a leírt általánosítások lehetnek igazak vagy sem, amíg valójában utána nem járunk. Addig csak sztereotípiát alkothatunk, mielőtt valójában mi magunk tudnánk meg a valódi mivoltát az adott dolognak. Ezért Hölgyeim és Uraim, kutatásra fel!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Hogyan varázsolhatnád pozitívabbá az életedet? - Lao-ce bölcsességei a csillagjegyeknek

Hogyan varázsolhatnád pozitívabbá az életedet? - Lao-ce bölcsességei a csillagjegyeknek

Lao-ce  i.e. 6 században élt kínai filozófus. Nevének jelentése, „öreg gyermeket”, ami azért olyan különleges, mert a „gyermek” szó a taoizmusban a tapasztalt mesterek gyermeki egyszerűségét jelenti. Lao-ce nem csak a kínai hagyományok alapjait fektette le, hanem őt tartjuk a Taoizmus Atyjának is. Általa megtudhatjuk, hogy mit kellene tenniük a zodiákus tagjainak, hogy életük még több pozitivitással töltődjön meg!

Tovább »
3 ok, amiért a férfiak imádják a teltkarcsú nőket - Ők maguk meséltek róla!

3 ok, amiért a férfiak imádják a teltkarcsú nőket - Ők maguk meséltek róla!

Sok nő hiszi azt, hogy a túlsúly az akadálya annak, hogy rátaláljon a boldogság, és egész életében kőkemény diétával sanyargatja magát. Pedig mi szívesen választunk társál egy telt nőt, ugyanis ezek a nők képesek erős és megbízható hátteret nyújtani egy kapcsolatban. De nem csak ez csavarja el a fejünket a telt nőkkel kapcsolatban. Íme, a 3 fő ok, amiért szívesen horgonyozunk mellettük.

Tovább »
Milyen szerelemben lesz részed a nyáron? - A mágikus Kék Macska megmondja!

Milyen szerelemben lesz részed a nyáron? - A mágikus Kék Macska megmondja!

Bizonyára te is azt hitted, hogy főleg a piros szín vonzza a szerelmet. Ám a macskáknál ez nem így van! Cicák esetén bizony a szürke, illetve a kék szín vonzza a szerelmet - épp ezért tudja a mágikus Kék Macska megmondani, hogy milyen szerelemben lesz részed idén a nyáron! Forró és tüzes együttlétek várnak rád? Vagy csupán könnyű kis flört? Húzz egy lapot, és kiderül!

Tovább »

Kalkulátor

Általános női bántalmak

Sajnos egy nő gyakran ki van téve különféle „női problémáknak”. Elkeseredni azonban nem kell, mert van megoldás.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Antalné Putnik Judit

Természet-gyógyász

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Antalné Putnik Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép