ÁLLATI CUKISÁGOK

Kerti kutyának is jár a rendszeres séta!

Szerző:
Szabó Anna
Sokan úgy gondolják, hogy azért, mert fiatal kutyusukat korán a kertbe szoktatták, amely nagy és tágas, elegendő mozgásteret biztosítva ezzel az állatnak, le van a gond a sétákról. Ez azonban hatalmas tévedés! Bár a mozgásigény kutyánként változó, de minden kutyának szüksége van tágabb környezetre, ingerekre.

 

Mozgásra minden kutyának szüksége van, és ennek kielégítésére tágabb környezetre van szükség. Még akkor is, ha naphosszat szabadon rohangálhat a kertben! És ez még nem minden! Bármekkora is a kert, és akármilyen izgalmasan ki van alakítva, ott csupán néhányféle szaganyaggal, ingerrel találkozik a kutya. Ezek 2-3 hónapig minden bizonnyal az újdonság erejével hatnak a kiskutyánál, ám ahogy folyamatosan felfedezi, „belakja" a környezetét, egy idő után ezek a szagok „unalmassá" válnak számára. Ahogyan az embergyerek, ő is egyre kíváncsibb lesz, számára is egyre jobban nyílik a világ. Kíváncsi lesz a szomszédokra, a külvilágra, a kapu előtt elsétáló emberekre, vagy éppen másik kutyusra, stb. Ha ezek a szagok részben vagy teljesen ismeretlenek maradnak számára, habitusától függően később félőssé vagy éppen ellenkezőleg (félelmében) agresszívvá válhat, sőt, még szökésre is hajlamos lehet.

De rossz ez a kutya...

Gyakran fordul elő, hogy a kis helyen tartott kutya ebbéli érdeklődését olyan tárgyakon tölti ki, amelyekhez nem volna szabad hozzányúlnia. Ez nemcsak a kölyökkorra jellemző, idegen szagokkal teli, haza hozott tárgyakat felnőtt korában is szétrághat. Ez azért van, mert rendkívül ingerszegény környezetben él, nincs kielégítve a kíváncsisága, és valljuk be, mozgástere sem sok van. Képzeljük el, milyen élet lenne az, ha mi sem mozdulhatnánk ki a lakásunk falai közül, ráadásul úgy, hogy se telefon, se tévé, se számítógép nem állna a rendelkezésünkre. Hiába van akár 5 szobás palotánk, időnként igenis szükségünk van arra, hogy kimozduljunk, kimenjünk az utcára, különben megölne minket az unalom. És ez pont az ingerszegény környezet miatt van. Nos, a kutya ugyanígy van ezzel a kérdéssel. Hiába a tágas udvar, neki is szüksége van a tágabb külvilágra.

Sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb az a kutya, amelyiket legalább hetente 3-4 alkalommal elviszik sétálni a környékre, ahol megismerkedhet más kutyákkal, és rengeteg új szagot fedezhet fel, mint az a társa, akinek csak a tágas kert jutott osztályrészül.

Nemcsak a kutyának fontos a séta!

A gazdinak legalább annyira jót fog tenni egy kis séta a friss levegőn, mint a kedvencének. Másfelől az „együtt mozgás", a reggeli vagy esti séták, az új területek, tájak becserkészése, felfedezése jót tesz a kutya-gazdi kapcsolatnak is!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL