REJTÉLY-MISZTIKA

Akik képesek a holtakat feltámasztani - A nekromanták titkai

Szerző:
Szabó Anna
A nekromancia, mint ógörög szó alapvetően „halottjóslást” jelent. Ennek a művelői nekromantáknak. Azokat hívták így a középkori Európában, akik megidézték a sírból a holtak szellemeit, hogy kérdéseket tegyenek föl nekik a múlt és a jövendő rejtett titkairól. Ez is egyfajta adottság, mint más természetfeletti képesség. Félelmetes tűnik? Bűnös dolognak? Tudjuk meg, mire képesek!

Nekromanta nem halottlátó - Nekromanta nem fekete mágus

A nekromanta és a halottlátó véletlenül sem összecserélendő, mert két különböző „iparágról" van szó. A halottlátó avagy médium (legalábbis az igazi és nem a sarlatán) egy született adottsággal képes látni és beszélni a holtakkal. De esetükben a szellem csak akkor jelenik meg, ha akar, és csak azokra a kérdésekre válaszol, amikre óhajt.

Ellenszemben a nekromanta, egy igazi beavatott, a titkos mesterségek tudója. Ő parancsol a szellemeknek és rendületlenül az akarata alá hajtja őket. Mindig is sokaknak tűnt ez nem csak veszélyes, de természetellenes, sötét hatalomnak emiatt gyakran üldözték és vetették meg őket. A halottidézés az antikvitás kezdete óta jóformán mindenütt szigorú törvények tiltották és a megszegés komoly szankciókkal járt.

Ámde az igazi nekromanta nem egyenlő a fekete mágussal. Sem. Az előbbi pusztán szellemeket idéz meg. A fekete mágus, démonokat, gonosz szellemeket hív, akár alkut kötve az Ördöggel, eladva a lelkét tudásért, hatalomért, bármiért. A nekromantákra ez nem jellemző.

Áldozat és Invokáció

Ez a két legfőbb eleme a nekromantikus rítusoknak. Az áldozatnak kettős célja van. Egyrészt le kell kenni a holtakat felügyelő isteneket, lényeket, kapuőröket. Ez ugye országonként, kultúránként, vallásonként eltérő. Szóval le kell őket kenyerezni, hogy rövid időre elbocsássák az adott holtat a hatalmuk alól, és a fölöttük való rendelkezés jogát átruházzák a rítus végrehajtójára. A nekromanta így mondhatni, ideiglenesen isteni hatalomhoz jut és képessé válik rá, hogy parancsoljon a holtaknak, ezáltal kérdései megválaszolására kényszerítse őket.

Az áldozat második szerepe, hogy rövid időre az élőkhöz hasonlóvá tegye a holtat. Máskülönben a szellem, aki ugye halott, és egy másik világba tartozik, nem tudna kommunikálni a nekromantával. Így egy múlékony, de ideiglenes formához jut. Ezért van az, ahogy az eposzokban is, hogy sem Odüsszeusz, sem Aeneas nem tudta megérinteni a holtakat, csak ködszerű lényükön átnyúlni.

Tehát, hogy sikerüljön élőszerűvé idézni a holtat, az áldozatnak valami életet hordozó, életadó anyagnak kell lennie, mert ez kölcsönöz életerőt a szellemnek. Még egyszerűbben: Duracell nyuszinak elemre van szüksége a működéshez. Ezek az áldozatok a következők lehetnek: italáldozat, ételáldozat, véráldozat, állatáldozat, emberáldozat.

Más körökben pedig ezeknek az áldozatoknak a szerepük az engesztelés, hogy megakadályozzák a halott visszatérését, elhárítsák az esetleges rosszindulatot, amit mondjuk az élő iránt érez. Mivel halottként nem juthat ételhez, italhoz, stb., az élők adják oda önként, elkerülve azt, hogy a szellem erőszakos úton vegye el. De a nekromanta mindezt azért adja, hogy megidézze a holtat.

Ami az második funkciót, az invokációt illeti, a nekromantának ilyenkor az alvilág isteneihez kell fohászkodnia, ami megint csak kultúránként és országonként eltérő lehet. Lehet Hádész, Hekaté, vagy bárki, aki az alvilágért felelős vagy kapcsolatban áll vele. Például Hekaté, az alvilág és az éj királynője, aki elfátyolozott arccal, fáklyával a kezében jelenik meg a keresztutaknál, máskor pedig kutyafalka kíséretében jár temetőkben. Úgy tartják, ő a nekromanták patrónusa és tőle tanulták a halottidézés mesterségét Médeia és Kirké is, akik a leányai voltak.

Természetesen az istenekhez szólni tiszteletteljesen és alázatosan kell, szigorú keretek között. Az invokációk szövege, szertartás leírások a varázslók legféltettebb titka volt, ami nemzedékről nemzedékre adták az örökösöknek vagy az arra érdemes személyeknek.

Mire jó a halott megidézése?

Általában azért idézi meg a halottakat a nekromanta, hogy kérdéseket tegyen fel a múlttal, a jelennel vagy akár a jövővel kapcsolatban. Régebben abból az okból, hogy megtudja, hol vannak a kincsek, a nagy pénzek elásva. Hogy bármilyen információhoz jusson, hiszen a halottak rengeteg tudással és képességgel rendelkeznek, amit már odaát szedtek magukra. Így ezáltal kérheti a segítségét is, bármiben. Parancsol neki, rendelkezik felette, kérhet tőle akármilyen szívességet, de még akár gyógyítást is. Viszont, amikor már konkrét feladatot szán nekik a nekromanta, ahhoz már nagyon profinak és erősnek kell lennie, mert nem könnyű ilyesmire rávenni a holtat.

Az apró betűs rész

A síri szellemek nemcsak segíteni, de ártani is képesek, különösen azoknak, akik nincsenek beavatva, nem érettek meg az ilyesféle műveletre, kétkedve vágtak neki, gyenge jelleműek, kontárok vagy egyszerűen buták és hagyják magukat csapdába csalni.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL