Kávé - Igen vagy nem?

Csökkenti a Parkinson kór kialakulását

Bizonyított tény, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson kór kialakulásának esélyét. Számtalan kutatás állítja, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen isznak kávét, 80%-kal kisebb a valószínűsége a Parkinson kór kialakulásának. Ez az a betegség, amikor az agy dopamin szintje csökken, így megszakad az agy és az izmok közötti idegi összeköttetés. A koffein ezeknek a dopamin receptoroknak a feltűnését növeli az agyban.

Véd az epekő ellen

A koffein jótékony hatása megjelenik az epekő elleni védekezésben is. Kutatók szerint, mind a női, mind a férfi kávéfogyasztók körében kisebb arányban fordul elő az epekő.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A Harvard Egyetem kutatói arra is rámutattak, hogy azok körében, akik napi egy-három csésze kávét isznak, a cukorbetegség kockázata 10%-al csökkenthető. Ha ezt az adagot felemeljük 6 vagy több kávéra, a kockázat a férfiaknál 54%-kal, a nőknél 30%-kal csökken a kávét nem fogyasztókhoz képest.

Más szakértők úgy gondolják, hogy a cukorbetegség kockázatának a csökkenése nem a koffeinnek köszönhető. A kávéban ugyanis megtalálható, a kinin amely megnöveli a máj kapacitását, és az így jobban fel tudja használni a glükózt. Ezzel lehet magyarázni a megemelkedett vércukorszint szabályozását. Továbbá a kávébabban nagy mennyiségben található chlorogenic acid (másnéven CGA), tokofelor és magnézium. Ezen összetevők mindegyike elősegíti az inzulin és a glükóz felhasználását.

Magas az antioxidáns tartalma

Némely jótékony hatás a kávé magas antioxidáns tartalmának tulajdonítható. Antibakteriális hatása révén, megakadályozza a baktériumok megtapadását a szájban, ezzel védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. A koffein könnyíti a légzést, nem véletlenül található meg megfázás elleni készítményekben is hatóanyagként.

A koffeinmentes is pozitívan hat

A kávé legismertebb hatóanyagának a koffeint tartják, pedig ma már több mint ezer hatóanyag ismert, így azok is részesülhetnek a jótékony hatásokból, akik fenntartással kezelik a koffeint, hiszen találhatóak benne többek között az antioxidánsokon kívül polifenolok is, amelyeknek szintén jótékony hatást tulajdonítanak.

Terhesség, szoptatás esetén, csak mértékkel!

Terhes nőknél a napi 300 mg-nál magasabb koffeinbevitel növeli a vetélés lehetőségét, szoptatás alatt pedig egyáltalán nem ajánlott a koffein fogyasztása, mivel bekerül az anyatejbe is, ilyenkor váltsunk inkább a koffeinmentes változatra. Ugyanakkor koffein található néhány értágító gyógyszerben is, erre is érdemes figyelnünk. Ha valaki beteg, akkor a kávéfogyasztás lehetőségét és mennyiségét beszélje meg orvosával, mert egyes betegségek, és gyógyszerek kávéval kombinálva nem várt hatást válthatnak ki. A mértékletességet azonban érdemes minden esetben betartani, napi négy csészénél ne nagyon igyunk többet, és két csésze fogyasztása között legalább 4 óra teljen el.

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL