REJTÉLY-MISZTIKA

A havasi ember - Tényleg megtalálták?

Szerző:
Szabó Anna
A Jeti az egyik legismertebb kriptid lény. Egy szörny, amelynek valóságát csak szóbeszédek igazolják, a zoológiai tudomány viszont valós bizonyítékok hiányában nem fogadja el a létezését. Ám az utóbbi időben olyan felfedezésekre bukkantak, amelyek örökre véget vethetnek a havasi ember legendájának.

Emberek, akik látni vélték a jetit

1889: L. A. Wadell brit tiszt Indiai útja során egy hatalmas lábnyomot talált a hóban. A helyiek később elmesélték neki, hogy amit látott az egy emberszerű lény nyomai, aki sokszor megtámadja az ott lakókat.

1913: Kínai vadászok állításuk szerint egy emberszerű lényt fogtak el, aki öt hónap fogság után elpusztult. A szörny hatalmas erővel bírt, fekete majomszerű arca volt, testét ezüstös szőr borította.

1914: J. R. P. Grent erdészeti katonatiszt Szikkim területén talált szintén hatalmas lábnyomokat a hóban.

1921: Egy brit hegymászó expedíció tagjai a Mount Everest északi oldalán vettek észre tőlük távolabb furcsa alakokat, akik hamar el is tűntek, ám a nyomuk ott maradt: emberszerű hatalmas lábnyomok bizonyították a jelenlétüket a hóban.

1923: Alen Cameron néhány hatalmas alakot vélt felfedezni a Mount Everesti expedíciója során. Látta, ahogy egymás mögött menetelnek, fenn a hóhatár feletti térségben. Két nappal később csapatával ők is elérték a helyet, ahol furcsa nyomokat találtak.

1925: N. A. Tombazi görög fotós a Himalájában egy addig nem látott lényt vélt felfedezni:
„Pontosan úgy nézett ki, mint egy emberi alak, éppen néhány törpe Rododendron bokor közül húzkodott ki valamilyen gyökereket."

1936: H. W. Tilman expedíciója során a Mount Everest leejtőin talált furcsa lábnyomokat.

1953: Sir Edmund Hillary a Mount Everesti expedíciója során, a hegycsúcstól nem messze látott elmondása szerint egy három méter magas, két lábon járó lényt, amely a hóban lépkedve egyszer csak megállt, rábámult, majd továbbfolytatta útját.

Az áttörő kutatás

2014. július 2-án a Proceedings of the Royal Society B című biológiai tudományokkal foglalkozó rangos folyóirat megjelentetett egy, a Jeti létezésével foglalkozó tanulmányt, mely azért is volt meglepő, mivel ez a tudományos szaklap azelőtt soha nem foglalkozott szóbeszédeken alapuló lényekkel.

A tanulmányban olvasható, hogy Sykes kutató 57 jetiszőrnek vélt mintát vizsgált meg, melyeket különböző múzeumoktól, gyűjtőktől kért el. Ezek a szőrszálak 2-4 cm hosszúságúak voltak, és a különböző szűrővizsgálatok után 37 olyan minta maradt, amely feltehetően a lénytől származik. A megmaradt szőrmintákat alaposan sterilizálták. Ezek után a szőrszálak mitokondriális DNS-ét vizsgálták. Az eredmények alapján a 37 mintából hetet nem tudtak elemezni, a többi pedig már ismert állatoktól származott (ló, medve, szarvas, farkas, mosómedve, egy esetben emberi szőrszál).

Ám két minta mégis furcsán különbözött a többitől. Ezek Indiából, illetve Buthánból származtak. Az indiai szőrszál aranybarna volt, a butháni pedig vörösesbarna. A kapott adatok alapján pedig kiderült, hogy ezek a minták nagyban megegyeznek egy mára már kihalt jegesmedve genetikai állományával. Ez a jegesmedve a jégkorban élhetett, és a ma élő jegesmedvéktől lényegesen különböző a genetikai felépítése.

Bryen Sykes kutató szerint vagy egy eddig ismeretlen medvefajtól származnak a minták, vagy már meglévő medvék kereszteződéséhez köthetőek. Ha az utóbbi felvetés bizonyul valósnak, akkor ez a faj a barnamedve, és a jegesmedve szétválását követő időszakból származhat. Viszont ezek alátámasztásához még jó néhány kutatásra van szükség.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL