ÁLLATI CUKISÁGOK

Hangverseny az ablak alatt - Avagy tüzelő kutyák és cicák

Szerző:
Szabó Anna
A tavasz komoly megpróbáltatások elé állítja a kutya- és macskatartókat - már maga a tüzelés, illetve ivarzás is elég hangos és látványos. A tüzelő szobakutyák szomszédságában élő bővérű kanok ezekben a napokban képesek egész éjjel nyüszíteni, és a ház körül tanyázni. A macskák pedig egész éjjel tartó hangversenyt képesek csapni.

 

Elkerülhető a baleset

A kutyák első tüzelési időszakában (általában 7-10 hónapos korban), a nemkívánatos vemhesség elkerülésére, a gazdáknak fokozott éberség ajánlott. A séták időpontját és helyét gondosan meg kell választani (ne csúcsidőben, és ne a legzsúfoltabb parkban). Célszerű esetleg olyan szagközömbösítő sprayt használni, amely néhány órára megszünteti az ivarzó szuka szagát. A későbbi tüzelések során (általában tavasszal és ősszel) választhatunk a különböző hormonkészítmények közül. A tüzelést elhalasztó injekciót két tüzelés között kell a kutyának megkapnia, így a következő kimarad. Vannak olyan tabletták, amelyek – a tüzelés előtt alkalmazva – a fogamzást akadályozzák meg. Ám éberség ide, fokozott körültekintés oda, a tettrekész kanok egyike hirtelen örömet szerzett tüzelő szukánknak, mielőbb el kell vinni állatorvoshoz. Létezik ugyanis olyan injekció, amely a „balesettől" számított 3. és 5. napon beadva, gátolja a fogamzást: a megtermékenyítet, petesejtek képtelenek lesznek letapadni a méh falára. Ám azzal tisztában kell lennünk, hogy a fentiek közül egyik megoldás sem nyújt 100 %-os garanciát arra, hogy nem lesznek kiskutyák – márpedig Magyarországon annyira lesújtó a kóbor, kidobott ebek száma, hogy egyáltalán nem hiányzik még egy feleslegesen világra jövő alom. És arról is tudnunk kell, hogy ezek a hormonális készítmények igencsak megviselik kiskedvencünk szervezetét, ráadásul későbbi komoly betegségek okozói lehetnek.

A lehető legjobb megoldás: ivartalanítás

Sokáig úgy tartották, hogy elég, ha csak a szuka kutyákat ivartalanítják, mert ha nincs tüzelő szuka, nincs baj. Mára azonban egyre többen felismerték, hogy a kan kutyák ivartalanításával megszűnik az a probléma, hogy 2,3 vagy 4 kan egyszerűen nem tud meglenni egymás mellett. Vagy azért, mert az eb gyakran elcsavarog, amelynek előbb-utóbb baleset lesz a vége, vagy pedig azért, mert nem megoldható a szuka és kan kutyusok különválasztása a kérdéses időszakban. Ráadásul az, hogy nem a mi szukánkat környékezi meg a kan, még nem garancia arra, hogy talál valahol egy kóbor kislányt, és máris létrejön egy felesleges alom, ami a magyar kutyahelyzeten jelentősen ront.

A szukák ivartalanítása mellett nemcsak az szól, hogy a gazdi unja a tüzeléssel járó kellemetlen viselkedést, nyugtalanságot, vagy az, hogy a vérzés bepiszkítja a lakást, a kertbe pedig kóbor kanok járkálnak, hanem az, hogy általa rengeteg komoly betegséget előzhetünk meg. Rengeteg „nőgyógyászati" betegség elkerülhető, ha kutyánkat időben ivartalanítjuk, és ezzel meghosszabbítjuk az eb életét.

A kóborlás veszélyei

A macskák évente lényegesen többször ivarzanak, mint a kutyák. Az állatok szinte már felháborítóan erkölcstelenek (hemperegnek, nyávognak, szinte felkínálják magukat). Természetesen az ő részükre is készítenek fogamzásgátló és ivarzást megelőző tablettákat, injekciókat, ám érdemes fontolóra venni az ivartalanítást, mint végleges megoldást. Ivartalanítás után a kandúr már nem locsolja szét a lakásban bűzös váladékát bútorra, szőnyegre, függönyre. Leszokik arról, hogy nemi ösztönétől vezérelve akár kilométereken át keresse az ivarzó nősténymacskákat.

Arról nem beszélve, hogy kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve mind a kutya, mind a macska (járművek, mérgek, stb.). A kóbor állat gyakran lesz betegségek hordozója, a rivális állatokkal folytatott harcok után súlyos sebekkel kerülhet haza, esetleg hetekkel később. Az ivartalanítás után csökken az agresszivitás, tisztábbá válik az állat, érzelmileg jobban kötődik a gazdájához. Tévhit, hogy majd elhízik a műtét után, és sem intelligenciáját, sem játékosságát nem veszti el.

Macskák ivartalanítása

A kandúrok roppant termékenyek, ennek eredménye rengeteg nem kívánt kiscica, nagy részük bizony otthontalanná válik, kóborolni kezd. A kandúrok ivartalanítása már 6 hónapos kor után lehetséges, amennyiben elérték a teljes fejlettségüket. A nősténycicák ivartalanításával megszüntethető az ivarzással járó kellemetlen viselkedés, nyugtalanság, nem kívánt vemhesség. Ez a művelet szintén már kb. 6 hónapos kortól lehetséges, az első ivarzás után.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL