KÖZÉRZET

Tartsd karban magad sétával!

Szerző:
Szabó Anna
A mozgás fontos eleme az egészség megőrzésének. De mit tegyen az, aki idősebb, vagy nem túl edzett, netán nincs ideje eljárni mozgásközpontokba? Sétáljon! Semmibe nem kerül, és könnyen beépíthető bárkinek a megszokott életébe.

Sétára teremtettünk, nem futásra

Bár a futás sokak szerint nagyon egészséges, hatékony és könnyen kivitelezhető mozgásforma, a szakértők azt vallják, hogy az ember nem futásra, hanem kifejezetten sétára teremtetett, mert a testünk nem szereti a rázkódó mozgást. A séta, a gyaloglás lehetővé teszi, hogy a szívünk megfelelő ritmusban verjen. Már őseink is gyalogoltak, tetemes távolságot tettek meg, amíg összegyűjtögették a magvakat, bogyókat.

 

Természetesen, ha egészség megőrzésre, önmagunk karbantartására szeretnénk használni ezt a mindenki számára természetes mozgásformát, akkor nem egy andalgós szerelmes estére kell gondolni, hanem intenzívebb gyaloglásra. Napi negyven perc séta növeli az agy méretét, de természetesen nem kell ekkora időintervallummal kezdenie annak, aki egyáltalán nem mozgott, kezdetnek elég egy megállóval hamarabb leszállni a buszról, vagy a lift helyett a lépcsőt használni. Ha így teszünk, a sok más pozitívum mellett még a fenekünk is formálódik.

A lélekre is hat

Már egy tíz perces sétával is sokat tehetünk a lelki egyensúlyunkért, hiszen ilyenkor úgy figyelhetjük meg a bennünket körülvevő dolgokat, hogy nem kell rohannunk, így meg tudunk csodálni, akár egy szép virágot, egy kismadarat, vagy egy kidolgozott régi stílusú épületet. Régóta ismeretes a depressziós betegeknek az a kiegészítő kezelése, hogy megkérdezzük a betegtől, milyen színűek a háztetők? Azért tesszük ezt, mert ilyenkor kénytelen felnézni, azaz kizökkenni a problémájából. A séta is hasonlóan működik, hiszen attól függetlenül, hogy ez a mozgás automatikus, figyelnünk kell a ritmusra, a körülöttünk lévő élő és élettelen tárgyakra, a talajra, gödrökre, így alkalmas arra, hogy elvonja a figyelmünket egy problémás helyzetről.

Már a pszichológia is alkalmazza

Vannak már olyan pszichológusok, akik terápiás céllal alkalmazzák a sétát, főleg a párterápiában, mert azt tartják, többek között, hogy a tudattalan maga a test, a séta pedig egy jó módszer arra, hogy egy pár össze tudjon hangolódni. Ebben a terápiában, jó, ha a séta felfelé történik, mert ha felérünk a „hegytetőre" akkor nem csak fizikailag leszünk ott, de az életünkre is egy szélesebb perspektívából látunk majd rá, és ez az állapot az éppen előttünk álló döntésekben is segítséget nyújt. Mivel jó feszültség oldó is, egy intenzívebb gyaloglás akkor is javallott a pár egyik tagjának, ha éppen összevesztek, mert ha már kiengedte a „fáradt gőzt" valaki, akkor másképp tud nézni a kialakult helyzetre, és jó esélye van a kibékülésnek.

Akkor kezdjük el!

Tudósok szerint az egészségünk megőrzéséhez legalább tízezer lépést kell(ene) megtennünk naponta. Napi negyven- hatvan perces intenzív séta már nagyon jó, de elkezdhető néhány perccel is. A lépcsőről, és a buszmegállóról már volt szó, de a bevásárlásainkat is alárendelhetjük a sétának. Ha nem nagybevásárlást tervezünk, csak néhány dologra van szükség, sétáljunk el egy közeli kisboltba ahelyett, hogy autóba ülünk és a szupermarketben kötünk ki. Nagybevásárláskor viszont parkoljunk kicsit messzebb, hogy sétálhassunk. Ne rendeljünk vacsorát, házhoz szállítással, hanem menjünk el érte. A lista folytatható, csak kreativitás kérdése. Ha valaki komolyabban szeretne sétálni, akkor ugyanúgy, mint a futásnál, be kell szereznünk egy megfelelő cipőt!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL