KÖZÉRZET

Így ellenőrizheted le az egészségedet

Szerző:
Szabó Anna
Talán nem is hinnéd, milyen egyszerű módszerek léteznek arra, hogy leellenőrizd az egészségedet. Ezek persze nem pótolják a komolyabb orvosi vizsgálatokat, de mindenképpen hasznosak, ha naprakész akarsz lenni egészségi állapotodat illetően!

8 másodperc

Vegyél egy mély levegőt. Ha nem vagy képes folyamatosan, 8 másodpercen keresztül csakis az orrodon keresztül - csukott szájjal – levegőt venni, akkor valószínűleg a „szájlégzők" népes táborát erősíted, akik szinte mindig csak szájon át lélegzenek. Catherine Zeta Jones is ebbe a táborba tartozik, ugyanis ő maga ismerte el, hogy borzasztóan horkol éjszakánként. Ha tehát te is „szájlégző" vagy, érdemes felkeresni az orvosodat és kideríteni, milyen okok állhatnak a háttérben. Egyébként a szájlégzés a stressz egyik nagyon fontos jele is lehet.

Tipp: Igyekezz mélyeket lélegezni, és próbálj tudatosan odafigyelni arra, hogy csak az orrodon keresztül, és a lehető legmélyebben szívd be a levegőt. Ezáltal sokat javítasz a tüdő kapacitásán, növeled az állóképességedet, és természetesen a szervezet oxigén ellátását is.

81 centiméter

Ha a derékbőséged 80-82 centiméternél nagyobb, akkor bizony hajlamosabb lehetsz a szívbetegségekre és a cukorbetegségre egyaránt. Ha az érték a 89 cm-t is meghaladja, akkor kifejezetten veszélyes a helyzet! A hasi zsír ugyanis rendkívül kártékony, mert a máshol lerakódott zsírtól eltérően viselkedik. Olyan hormonok termelődnek, melyek következtében a szervezet rezisztenssé válhat az inzulinra. Nem tudja megfelelően hasznosítania bevitt cukrot, amely ezáltal a vérben kering és rongálja a szívkoszorúereket. Érdemes tehát minél gyorsabban megcélozni a darázsderekúak táborát és persze méreteit.

Tipp: Azt bizonyára tudod, hogy le kell fogynod! A karcsú derék nemcsak a pasiknak tetszik, de csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Ha tehát meghaladod azt a bizonyos 81 centimétert, akkor nagyon ügyelj az étrendedre, és egy teljes életmódváltás sem ártana.

2 liter

Ha a vizeleted túlságosan sötét, vagy erősen sárga, az minden bizonnyal annak a jele, hogy nem fogyasztasz elég vizet. A kiszáradás fáradtsághoz, a bőr állapotának romlásához, székrekedéshez, stb. vezethet.

Tipp: Igyál meg naponta legalább 2 liter szénsavmentes ásványvizet, vagy cukrozatlan gyógyteát. Ezt kiegészítheted még zöldség- és gyümölcslevekkel, levesekkel. A tökéletes vizelet világos szalmasárga színű, és ehhez bizony elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű víz kerüljön a szervezetbe.

20 másodperc

Csinálj egy úgynevezett női fekvőtámaszt. Egyenes törzzsel támaszkodj az alkarodra és a lábujjaidra, és mérd meg, mennyi ideig tudod kitartani ezt a mozdulatot. Ha 20 másodpercnél rövidebb ideig, akkor sajnos gyengék az izmaid, így hajlamosabb lehetsz mindenféle sérülésre. A gyenge törzsizmok általában helytelen tartással is párosulnak, mely hátfájást, fejfázást okozhat, ráadásul igencsak csúnyán kiemeli a pocakot.

Tipp: Mozogj többet! Próbálkozz esetleg a jógával, mellyel remekül fejlesztheted a törzsizmaidat. Keira Knightley is ennek köszönheti formás törzsét.

Vészjósló jelek

Íme, 5 olyan jelzés, melyet sohasem szabad figyelmen kívül hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni!

- Nem múló bőrelváltozás. Ha a bőrödön olyan elváltozást tapasztalsz, ami egy héten belül nem múlik el, ha az anyajegyed sötétebbé válik, netán nedvezni, viszketni kezd.

- Vérzés szex után. Chlamydia-fertőzés is lapulhat a háttérben, de sajnos ez a méhnyakrák tünete is lehet.

- Megmagyarázhatatlan fogyás. Lehet, hogy az első időben még örülsz is a változásnak, illetve a szokatlan karcsúságnak, de sajnos több komoly betegség is bejelentkezhet testsúlycsökkenéssel. Ilyenek például a rák és a diabétesz is.

- Véres széklet. Lehet, hogy csak egy ártalmatlan aranyér van a háttérben, de sajnos a végbélrák jele is lehet. Ezért fontos, hogy ha túlságosan sűrűn előfordul, azonnal vizsgáltasd ki.

- Rendkívül erős menstruációs görcsök. Ha nagyon erősek a görcsök, és szinte minden menstruáció alkalmával kísértenek, endometriózist is jelezhet. Az a legjobb, ha a nőgyógyász zárja ki a komolyabb problémákat.

- Opálos gyűrű az írisz körül. Ha megnézed a szemedet és az írisz körül opálos gyűrűt látsz, minden bizonnyal magas a koleszterinszinted. Ez növeli az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát. Még akkor is, ha csak a 20-30-as éveidet taposod, lehet magas a koleszterinszinted, főleg abban az esetben, ha a szüleidnek már 50 éves koruk előtt valamilyen keringési betegségük volt. És persze akkor, ha az életmódod nem megfelelő. Gyanú esetén keresd fel az orvosodat és méresd meg a koleszterinszintedet.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL