REJTÉLY-MISZTIKA

Boszorkány vagy tűzgyújtó? - Igaz történet alapján

Szerző:
Szabó Anna
Természetesen nem az eszközzel elkövetett tűzgyújtásra gondolunk. Rengeteg olyan poltergeist eset van, amelyről kiderül, hogy egy személy okozta tudat alatt, vagy valamilyen látens pszichokinetikus képességgel. Tehát képes a telekinézisre vagy éppen a pirokinézisre. Carole Compton az utóbbi képességet birtokolta tudattalanul, vagyis egy valódi tűzgyújtó. Vagy inkább boszorkány?

 

A korai 1982-ben járunk, a 20 éves Carole Compton dadaként dolgozott Olaszországban és költözött Rómába, hogy a katona kedvese mellett lehessen. Amikor az első családnál, a Ricci famíliánál dolgozott, és egy átlagos napon belépett az egyik helységbe, leesett a falról egy vallási témájú festmény. Aztán a családdal tartott az Alpokban található nyaralójukba, ami lángra kapott, de senki nem sérült meg. Mikor a család visszatért az otthonukba, a ház körül minden csak úgy kigyulladt. Gyanús, nemde bár? A jelenségek és a sorozatos tűzesetek azóta vannak, amióta Carol betette a lábát a házba. Nem volt nehéz osztani-szorozni a családnak, így végül hagyták, hogy a maga is sokat sejtő Carol távozzon a házból, miután legutoljára a család két éves kisfiának szobája gyulladt ki.


A fiatal skót hölgy talált magának másik munkát a Tonti családnál ugyanabban az évben, nyáron. Nemsokára ott is maguktól kezdtek röpdösni a tárgyak, eltörtek a vallási jellegű szobrok és kigyulladt az ágy is. Minden bizonnyal a Tonti család nem kért tőle referenciát, mert akkor nem is lett volna ott Carole. Csakhogy aztán megesett, hogy a tűz elborította a három éves kislány, Agnes szobáját, de szerencsére ismét megúszta mindenki ép bőrrel. Ám Carolt feljelentették a rendőrségen és szándékos gyújtogatás és gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatták.


A tárgyalás és a média nagy cirkuszt csinált az ügyből, valóságos boszorkányüldözés lett belőle, mivel Agnes nagymamája boszorkánynak kiáltotta ki Carole-t. Különösen azért, amiért a vallási tárgyak sínylették meg a nő jelenlétét és persze a pokoli tüzek is rátettek egy lapáttal az asszony hiedelmére. A bíróságon katolikusok gyülekezete is megjelent kereszttel a kezükben és imákat énekelve. Az új boszorkányüldözéses sajtóvisszhang eljutott, a parapszichológus Guy Lyon Playfair-hez is, aki Britanniában híres volt a sikeres poltergeist ügyek megoldásról, és aki felajánlotta segítségét, hogy védelembe veszi Carole-t.


16 hónapig folytak a tárgyalások, ez időt Carole a Livorno börtönben töltötte. Mivel egyetlen tanúja sem volt a tűzeseteknek, ezért nehezebben ment a kivizsgálás. Alapvetően gyújtogatásért ítélték el, de még egy gyilkossági kísérletet is a nyakába akartak varrni. Legvégül 1983 decemberében a bíróság úgy döntött, hogy a gyilkossági vádban ártatlannak minősül, de gyújtogatásért két és fél évet kap, amibe már beleszámít az eltelt 16 hónap is és utána szabadon engedték.


Hazatérésekor írt egy könyvet, amelyek a címe: The True Story Of The Nanny They Called A Witch. Vagyis A boszorkánynak hívott dada igaz története. Carol végig azt állította, hogy nem tud arról, hogy csodás képességei vannak és nem is hitt bennük. Szerinte egy poltergeist kísértette őt és az okozta a galibákat. Persze erről hosszasan lehet vitatkozni, mi a valóság és mi az, amit hinni szeretnénk. Napjainkban, férjezett asszonyként él Angliában, West Yorskshire-ben.


Mi is az a pirokinézis?


A pirokinézis nem más, mint a tűz elem feletti hatalom, amellyel az adott személy képes magától generálni a tüzet és egyszerre irányítani, kioltani azt, pusztán a gondolatai, az akarata által. Meglehetősen ritka képesség. Általában született vagy öröklött adottság, ami már kiskorban is megmutatkozik. Vagy tinédzserként jön elő, ugyanis a nagy érzelmi sokk, a hangulatváltozások képesek előhozni az ember efféle rejtett képességeit. De akár rejtve is maradhat és egy bizonyos érzelem hatására jön elő, ugyanis ezek a képességek kezdetben leginkább az érzelmekkel állnak szoros összefüggésben.

Mi lehet a magyarázat?


Amennyiben boszorkány, akkor kézenfekvő, hiszen rendelkezethet olyan természetfeletti képességekkel, mint a telekinézis vagy pirokinézis, még akkor is, ha egyesek szerint ezek az Ördögtől származnak. Vagy egy olyan látszólag hétköznapi nő volt, aki örökölte, vagy egyszer csak kialakult benne a tűzgyújtó képesség, ami lehet tudatos és tudattalan is. De talán tényleg egy poltergeist kísértette őt, olyan gyanúba keverve, mintha ő lenne a balesetek okozója. Netalántán van más reális magyarázat, amit hamarosan elénk tár a tudomány, ami megcáfolja azt, hogy sem tűzgyújtók sem boszorkányok nem léteznek.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL