REJTÉLY-MISZTIKA

Nessie, a titokzatos szörny

Szerző:
Szabó Anna
A Loch Ness-i szörny létezésének kérdése egy máig nagy fejtörést okozó rejtély. Akadnak rajongói, a „Nessie hívők”, és persze a története ellen szóló szkeptikus emberek, akik az egészet csak mesének vélik. Te melyik táborba tartozol?

A Loch Nessi szörny lakhelye a skóciai Ness-tó, amely az ország második legnagyobb tava: 40 kilométer hosszú, 2.4 kilométer széles, a legmélyebb pontja 230 méter hosszú, a térfogata pedig 7.4 km3. A mai fejlett technológiát tekintve szinte érthetetlen a különös lény meg nem találása. Persze a tó remek búvóhelyül szolgálhat a nagyon zavaros vize miatt.

A Nessie becézésű szörny legendája 565-re vezethető vissza, mikor is Szent Kolumba (Írország és Skócia védőszentje) kimentett egy embert az állat karmai közül. Ezt a történetet nagyon sokáig némaság vette körül, mígnem 1933-ban kétszer is látni vélték Nessit, ami hatalmas port kavart a köztudatban.

Teóriák

Nessie, az utolsó élő dinoszaurusz

Az állítólag leginkább egy plesiosaurusra hasonlító élőlény egymaga nem élhetne meg kb. 1500 évet, így - már ha persze létezik – több fajtársa kell, hogy legyen. Viszont az, hogy ennyi példányt ne vegyünk észre egyetlen egy tóban, az már szinte abszurd. Nem beszélve az esetleges tetemekről, amiket ki kellett volna a víznek sodornia. A Ness-tó pedig, ami a táplálékforrást illeti, nem igazán kedvező, hiszen a nem túl tiszta vize miatt a halállománya igen csekély.

Egy titkos alagút az óceán felé

Vannak, akik szerint Nessie egy, a tóban lévő alagúton közlekedik egészen az óceánig, ahol észrevétlenül élhet a családjával. Ez az elmélet még akár hihető is lehetne, hiszen az óceán hatalmas, ma is akadnak a mélyén felfedezésre váró lények. Viszont egy akkora sodrást, mint amit ez az út okozna, mindenképpen látványos lenne, illetve a tó vize is összekeveredne az óceánéval, ami kimutatható lenne.

A Loch Ness-i szörny, mint erdei fenyő

Furcsa mód, a titokzatos lényt a szemtanúk mindig olyan területen vélték látni, ahol erdeifenyők találhatóak. A tudósok így arra következtettek, hogy mivel az erdei fenyők elég sok gyantát termelnek, így ha elpusztul egy, és beleesik a tóba, a benne keletkező gázokat pedig a gyanta nem engedi eltávozni. A törzsön ezután hólyagok keletkeznek, és ezek miatt a fa fellökődik a víz felszínére, majd azonnal el is süllyed, ahogy ezek a hólyagok szétpukkadnak. Az ember ettől a hirtelen látványtól nyilvánvalóan megrémül, nem tudja hova tenni a látottakat, és a többi pedig már csak fantázia kérdése.

Jó néhány beszámoló látott napvilágot, miszerint láttak egy barnaszínű, „zsiráfnyakú", lágyan úszó lényt a Loch Ness-i tóban. 2014-ben az egymásnak teljesen idegen Peter Thain és Andy Dixon felfigyeltek egy furcsa képre, miközben a tó műholdas felvételeit nézegették. Andy azonnal értesítette a Loch Ness-i szörny rajongóit és kutatóit egyesítő klubot, ahol azonnal intézkedtek a további keresése ügyében.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL