LELKIPATIKA

Így fogadd el a kritikát - Hidd el, hasznodra válik

Szerző:
Szabó Anna
Környezeted elvárásainak nem könnyű mindennap megfelelni. Magyarázatot érdemel, ha egy külső bírálatra kell reagálni, ha nem fogalmazod meg pontosan a válaszodat, úgy érzed legyőztek. A kritika viszont lehet segítség és építőjellegű egyaránt.

Az emberek többsége nehezen tud kérni, és köszönetet mondani partnerének, mert egy elvárás megfogalmazása után természetesnek hat, hogy elvégezzük a feladatunkat, valamint még a megköszönés is elmarad. Ha viszont hiba történik mértékétől függően is, azonnal lecsapnak rád. Legrosszabb esetben általánosítással. Ahhoz, hogy azonosulni tudj egy bírálat, építő jellegével:

Ismerned kell a meglévő tudásodat és a korlátaidat!

Fontos, hogy tisztában légy önmagaddal. Érzelmeidet pontosan fejezd ki. Magabiztosan és határozottan képviseld az érdekeidet, azok hangsúlyozásával. Érvényesítsd az akaratodat, agresszió nélkül. Tudnod kell irányítani az indulataidat, a benned lévő stresszt és a haragot kontroll alatt kell tartanod, hogy a tetteid és a szavaid ne nyilvánuljanak meg támadásként. Figyelj másokra. Az empátia, az együtt érző képességed nagyon fontos, de ne hagyd, hogy közben elnyomjanak, és olyan akaratoknak rendeld alá magad, amit nem vagy hajlandó, esetleg nem tudsz teljesíteni.

Ne áldozd fel magad!

Ha tudod, hogy a hiba nem benned van, de te mégis magadra vállalod, azzal csak, elbizonytalanodsz, és az önértékelésed látja kárát. Kellő határozottsággal udvariasan érvényre tudod juttatni az akaratodat, a környezeteddel együttműködve.

Ne félj a konfliktushelyzetektől!

Azáltal, hogy félelmet generálsz, kerülöd a vitás helyzeteket. Biztos veled is előfordult már, hogy inkább nem tulajdonítottál jelentőséget egy problémának, ám nemsokára újra hasonló szituációban volt részed. Ilyenkor ne zárkózz be és várd meg, amíg a vihar elcsitul, jogod van erősnek lenni és nemet mondani. Tudatosítsd, hogy akkor sem teszel magadnak rosszat, ha mások szimpátiája a tét. Tartsd tiszteletben a saját korlátaidat és jelöld ki őket, ezeken belül csak te uralkodhatsz és senki más.

Trenírozd az önbizalmadat!

Szakíts időt erre a tevékenységre. Napi tizenöt perc befelé figyelés és önbizalomedzés, nem csak szellemileg erősít, de sokkal nyugodtabban küzdesz meg a konfliktushelyzetekkel. Képzeld magad erősnek. Légy elég bátor ahhoz, hogy erősnek, tehetségesnek és bölcsnek tekinted magad. Írj fel magadnak mantrákat, melyeket bármikor elővehetsz és alkalmazhatsz. Szakíts időt erre a tevékenységre. Ilyen mantrák például:

„Erős vagyok és tehetséges."

„Bármit meg tudok csinálni, amit célul tűztem ki."

„Megvan hozzá a bátorságom, hogy erő és önbizalom töltsön el."

Véleményed ne bántson meg másokat!

Bátran és tudatosan el kell fogadnod azt a szelíd magatartást, amelynek lényege, hogy ne árts másoknak. Még akkor sem, ha úgy érzed, rákontrázhatnál. A harag rossz tanácsadó. Mielőtt szólnál vagy cselekednél, állj meg egy pillanatra és kérdezd meg magadtól: „Amit mondani vagy cselekedni akarok nem fog ártani ennek a személynek?"Ezáltal meggondoltan módosíthatod a kijelentéseidet. Biztosnak kell lenned abban, hogy azt a magatartásformát képviseled, amely tiszteletben tartja az emberi értékeket.

Fogadd el a hitelességedet!

Ha az élet egyetem lenne, te milyen fokozatot értél volna el eddig és mi az, amin most dolgozol? Áldozz néhány percet elért eredményeid számbavételére, majd hunyd le a szemed és egy-két percig összpontosíts a légzésedre. Ha gondolataid elkalandoznak, irányítsd őket vissza. Képzeld el magad az élet tekintélyes egyetemén, ünnepélyes talárba öltözve. Nézd a mosolygó bölcs mentort, amint átnyújtja az okleveledet és kitüntetéseidet, melyekért bőségesen megszolgáltál. Fogadd el őket, hiszen tudod, megérdemled és méltó vagy rájuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL