KÖZÉRZET

Kis éji zene, avagy horkolás felsőfokon

Szerző:
Szabó Anna
A horkolás általában nem jelent különösebb bajt, ám nem szabad elfeledkezni róla, hogy akár légzészavarra is utalhat. Ezért fontos, hogy minél hamarabb kiderítsük az okát.

Az éjszaka csendjét megtörő horkantás bizony légzési rendellenességet is jelezhet. A már-már fülbántó hang úgy jön létre, hogy a felső légutak lágy szövetei (a lágy szájpad, a nyelvcsap, a mandulák, a nyelvgyök, a torok hátsó és oldalsó falai) egyszer csak vibrálni kezdenek. Aki horkol, annak kötőszövetei és izmai alvás közben az átlagosnál jobban ellazulnak, így a felső légutak könnyebben összeszűkülnek. A keskeny helyeken átáramló levegő sebessége növekszik, ami rezgeti a garat ernyedt és rugalmas falát.

Mi okozhatja az éjszakai hangzavart?

A probléma oka lehet többek között a szűk garat, az átlagosnál nagyobb nyelv, a duzzadt mandulák, vagy a laza, vastag lágy szájpad. Alvás közben az izmok és kötőszövetek teljesen elernyednek, és megeshet, hogy az előbb említett szervek valamelyike akadályozza a beszívott levegő helyes áramlását. Az allergiás problémák és az orrsövényferdülés szintén hasonló tünetek okozója lehet, akárcsak az elhízás, hiszen a garatban is rakódik le felesleges zsírréteg, nemcsak a pocakon vagy a popsin, és ez bizony gátolja az egyenletes légzést.

Járhat káros következményekkel a horkolás?

Előfordulhat, hogy a légcső olyannyira elzáródik, hogy a légzés hosszabb-rövidebb időre kimarad. Egyeseknél ez akár percenként is ismétlődhet. Ilyenkor a vér oxigénellátása csökken, a sejtek érzékelik a bajt, és riadóztatják az agyat, hogy sürgősen ébressze fel a horkoló embert. Közben természetesen emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, ami pedig terhelő a szívre nézve. A horkoló ember nem mindig ébred fel teljesen, többnyire csak félálomba kerül. Ám a sorozatos felriadásnak és a felszínes alvásnak köszönhetően gyakran fáradtabba ébred, mint ahogy este lefeküdt. A kialvatlanság hatására pedig csökken a koncentráció és a teljesítőképesség, illetve megváltozhat a nyomás a mellkasban, ami keringési zavarokhoz, és hosszabb távon magas vérnyomáshoz vezethet.

Érdemes orvoshoz fordulni?

Amennyiben a horkolás rendszeressé és zavaróvá válik, mielőbb érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt, vagy tüdőgyógyászt, de jó választás lehet egy alvásvizsgáló laboratórium is. Itt az általános vizsgálatok mellett egy speciális mérőműszer segítségével állítják fel a diagnózist. Ez a műszer alvás közben regisztrálja a horkoló ember pulzusszámát, a légzés kimaradásának hosszúságát és gyakoriságát, valamint a vér oxigéntartalmának változását. A megfelelő terápiát az adatok kielemzése után választja ki a kezelő orvos.

Kíméletes módszerek horkolás ellen

Gyógyszertárban kapható horkolás elleni orrspray, mely természetes poliszacharidokat tartalmaz. Ezek nedvesen tartják az orr és a garat nyálkahártyáját. A szintén patikában megtalálható orrtapasz széthúzza az orrcimpákat, ezáltal könnyebbé válik a levegővétel. Ha pedig alvás közben hátracsúszna az állkapocs, akkor az úgynevezett fogazatsín alkalmazására van szükség.

Segíthet az életmódváltás is

Az alvászavarnak elejét (vagy akár végét) vehetjük, ha felhagyunk néhány káros szokásunkkal.

- Igyekezzünk megszabadulni a komolyabb túlsúlytól, annak hatására ugyanis jelentősen növekszik a horkolásra való hajlam.
- Kerüljük az altatótablettákat, mert túlságosan elernyesztik a garat izmait, ami megint csak horkoláshoz vezethet.
- Lefekvés előtt már ne fogyasszunk alkoholt, vagy legalábbis legalább 2 óra teljen el az utolsó pohár és az ágyba bújás között. Az alkohol ugyanis szintén ernyeszti a garat izmait.
- Próbáljunk leszokni a dohányzásról! A cigarettázás hatására a torok nyálkahártyája megduzzad, ezáltal jelentősen leszűkül a levegő útja, ami szintén horkoláshoz vezet.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL