LELKIPATIKA

Örülj, hogy nő lehetsz!

Szerző:
Szabó Anna
Nőnek lenni nem is olyan könnyű feladat! Legyél szép és kívánatos, jó háziasszony, odaadó családanya, tartsd össze a családot és még dolgozz is... Vajon cserélnél a férfiakkal?

Kislánykoromban, ha megkérdezték, „Mi leszel, ha nagy leszel?", ragyogó tekintettel azt válaszoltam, hogy „Menyasszony". Ez kicsit viccesnek tűnhet, de én büszkén vállalom, mert ha belegondolsz, mit jelképez egy menyasszony - a szépséget és boldogságot. Én ilyennek gondoltam a felnőtt koromat.

A lány a babát, a fiú a lovaskatonát...

Amikor kislány voltam, imádtam a pörgős szoknyámat és a szép szalagokat a hajamban. Táncoltam és énekeltem, mert örültem az életnek. Volt egy babasarkom sok-sok babával, akikkel órákig eljátszottam. Aztán tinédzser korban lehet, hogy kicsit nehezebb a lányoknak, mert a nővé érésnek kellemetlen tünetei is vannak, de nem cserélném el azt az időszakot sem a fiúkkal. Amikor kialakulnak az első igazi barátságok, az első szerelmek... Amikor még van idő, hogy a barátnőiddel órákig beszélgess, amikor egy fiú először megfogja a kezedet...

Felgyorsult életünkben már az emberi kapcsolatokra sincs elég idő, de hiszek abban, hogy azért léteznek még konzervatív szerepek - a fiú udvarol, a lányt meg kell hódítani és van idő egymás megismerésére. Bizakodással tölt el, amikor a metrón egy szál rózsával látok egy férfit. Hiszek a házasság intézményében is, mert ez egy olyan elkötelezettség, ami a felnőtté válás elengedhetetlen része. Akkor válsz felnőtté, ha elkötelezettséget és felelősséget vállalsz. Nem a házasságon van a hangsúly, hanem egy olyan kapcsolaton, amelyben ha nehézségek lépnek fel, mindent megteszel, hogy megjavítsd.

Ha ilyen kapcsoltban élsz, és mindketten vágytok rá jöhet a gyermekáldás. Szándékosan írtam így, mert ez egy nő életében talán a legszebb dolog. A hányingerrel, a lábgörccsel és az alakod megváltozásával együtt, egy csoda, hogy ott benn táplálhatsz és növeszthetsz egy új életet. Amikor hallod a szívverését, érzed az első rúgásokat, és amikor megszületik, talán az a legboldogabb pillanat az életedben. Igen, én is emlékszem, hogy hulla fáradt voltam az első hónapokban, de egy gyönyörű időszaka volt az életemnek. Persze nehéz is. Mert nincs idő semmire és senkire. Az első hónapok annyira csodálatosak, de aztán hiányérzeted támadhat. Hol vannak a barátnőid? Hol van a párod, aki azelőtt úgy oda volt érted? Mikor voltál utoljára tornázni, vagy mikor olvastál? Igen, ilyenkor kell elővenned a szervező énedet! Szombat délelőtt el tudsz menni tornázni, vagy fodrászhoz, vagy amire igényed van, és apa is lehet a gyerekkel.

Mi a helyzet a párkapcsolattal?

Valószínű, hogy életed párjának nem jut eszébe, hogy romantikus vacsorára vigyen, de ha te megszervezed, örömmel elmegy veled. Nyugodtan kérj segítséget, a nagyszülők vagy egy barát szívesen vigyáz a gyerekre időnként.

Amiről most meséltem az egy klasszikus női szerep volt, de sokféle létezik. Lehet, hogy nem leszel anya, mert más van neked megírva a sors könyvében, mondjuk egy hivatás, amelyben kiteljesedhetsz. Lehet, hogy egyedül neveled a gyereket vagy gyerekeket, mert így alakult az életed. Nem egyszerű ennyi szerepben jól teljesíteni, de a lényeg, hogy magadnak felelj meg és lásd meg a szépséget az életedben!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL