REJTÉLY-MISZTIKA

Banshee - A végzet asszonya

Szerző:
Szabó Anna
Az ír és skót legendák, mítoszok egyik legdominánsabb motívuma viszonylag kis népszerűségnek örvend és nem jelenik meg a köztudatban olyan határozottan, mint például az ír koboldok. Feladata, rendeltetése sokkal emelkedettebb és nemesebb az arany őrzésénél, misztikuma magával ragadó, és sokszínűsége igen érdekfeszítő.

Megkopott, idő marta legendák szerint a Banshee egy kecses női alak, a halál hírnöke. Ha egyszer meglátod őt a házad előtt, az elmúlást el lehet könyvelni, ugyanis kegyetlen magabiztossággal érzi a halál bekövetkezését. Félre ne értsd, nem ő választ magának áldozatot, ő csupán egy hírnök. Nem hozza, nem okozza a megrázó eseményt, csupán hirdeti.

Elvileg minden törzsnek volt egy saját Végzet Asszonya, valószínű, hogy kiléte ezért maradt fönt olyan sokféleképpen. Ami egyezik a leírásokban, hogy minden fizikai megjelenése egyszerű, mindennapi, így nem üt el a falu többi lakójától. Ne egy boszorkányt képzeljünk magunk elé színes rongyaival és kendőkbe csavart testével, sokkal inkább egy szürke mosónő, egy paraszt asszony képében jelenjen meg lelki szemeink előtt.

A ház előtt ólálkodva...

Ha megérzi a kezdődő végzetet, az illető háza körül fog ólálkodni, a faluban járkálva mindig visszatér a megfelelő házhoz és megigézve szemléli azt. A „kiválasztott" szeme átsiklik majd fölötte, nem láthatja az alakot, aki majd átkíséri őt a másvilágra. Nem tud saját elmúlásának közelségéről, csak az utolsó sétán, a távozáskor pillanthat rá sorsa hírnökére. Valószínűleg pont ezért társítanak kellemes, békés külsőt a Hírnökhöz.

Éjszaka lágyan játszik egy sirató dalt. Messziről, tompán hallatszik a földöntúli zene, szinte csak az öntudatban. A dallam egyre fülsértőbbé válik, kicsit a családtagok is belehalnak a ritmusba. Kellemetlen, ricsajos lesz a dallam, lassan az egész átcsap egy sikolyba. A sikítás milyensége jelzi az illető halálának körülményeit. A halk, szinte együtt érző zokogás békés, nyugodt elmúlást jelent. Amennyiben az üvöltés szívszaggató, keserves a halál fájdalommal és szenvedéssel volt tele. A személy lelke a Banshee sikolyának remegő hangjegyein távozik egy magasabb szférába.

A hitelesség megerősítése végett, meg kell említenünk az Ír polgárháború történelmi eseményeit. 1922. augusztus 22.-én Michael Collins, az akkori Ír kormány és hadsereg feje Sam's Cross faluján vonult keresztül seregével Cork város felé. A menetelés és motorzúgás elhalta után a falu lakói fák árasztotta énekre eszméltek. A vöröses fényű hajnalt iszonyatos sikoly rázta meg. Aznap reggel Collinst egy merénylet során főbe lőtték.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL