2018. január 17. - Antal, Antónia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 17. - Antal, Antónia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Boszorkányok melegágya? - Salem

Wadolowska Balogh Orsolya

20 halott, de mennyi volt belőle a boszorkány? A világ leghíresebb boszorkányperei 17. századi Salem falujában zajlottak, ahol virágzott a puritanizmus, a tudatlanság, az unalom, a fantazmagória és a félelem az indiánoktól. Csoda, hogy kellett valami, amin kiereszthették a gőzt a lakosok vagy megmagyarázhatták az eseményeket? Vagy talán ami történt, tényleg a boszorkányok műve?

A háttér események

Amerikában, Massachusetts állam Salembeli lakosai szerény körülmények ámde szigorú erkölcsi szabályok között éltek. A környékén indián törzsek portyáztak, és rettegtek tőlük meg az esetleges betöréseiktől, és akikkel folyamatos háborúban álltak. A lelkipásztorok másról sem tudtak beszélni, csak a bűnről, a Sátánról, meg a kísértésről.

Túl sok szórakozás sem jutott a fiatal lányoknak az akkori puritán Új-Anlgiában. Sem anyagilag, sem erkölcsileg nem volt rá lehetőségük. Talán ez is válasz lehet arra, hogy a belső feszültséget és az unalmat egyesek miként kívánták elűzni.

(A képen a mai Salem látogatható hagyományörző településen található korabeli ház)

Unatkozó leányok

1692-ben a faluban élő néhány lány, köztük Abigail Williams, Ann Putnam, Betty Parris, Mary Warren és Susanna Walcott több helybélit is azzal vádoltak meg, hogy rontást tettek rájuk és megbabonázták őket. Ergo boszorkányok. Márpedig jól tudjuk, hogy ebben a korban erőteljesen hittek abban, hogy a boszorkány a Sátán cimborája és szolgája. De mi már azt is tudjuk, hogy az akkori ember, amit nem tudott megmagyarázni, azt természetfelettinek könyvelte, azt pedig a boszorkányok és a gonosz szellemek, no meg az Ördög számlájára írta.  Ezek után nem kell meglepődni, ha rögtön elhitték a lányok vádjait. A lakosság pechére nem volt kormányzó ebben az időszakban, így mondhatni nyugodtan kezdetét vehette az ámokfutás. A vádlottak földjeit, vagyonát elkobozták. Az ujjal mutogatós játék olyan méreteket töltött, hogy hónapok alatt már nem csak Salem városát érte el a boszihisztéria, hanem a környékbeli falvakat is, köztük a legnagyobb településre Bostonra is kiterjedt.

Vádlottak padja

1691–92 telén járunk. Samuel Parris tiszteletes lánya, Betty Parris és Abigail Williams, a tiszteletes gyámleánya furcsán kezdtek viselkedni. Különös és idegen hangzású, értelmetlen mondatokban beszéltek és a földön dobálták magukat. Az orvosok nem tudtak mit kezdeni velük, egyedül annyi volt bizonyos, hogy nem elmebaj. Nem kellett sok idő, hogy kisüssék, az Ördög keze van a dologban és megszállottság alatt állnak. Nemsokára Betty Hubbard, Ann Putnam, Mercy Lewis, Mercy Short, Susannah Sheldon, és Marry Warren is beállt ebbe a sorba és mindannyian neveket kezdtek el köpködni, hogy ki a boszorkány.  

Az első három név: Sarah Good, Sarah Osborne és Tituba volt. Az első, Sarah Good még tizenéves korában árva lett és a falu koldusa lett. Ráadásul köztudattan magában beszélős típus volt. A második, Sarah Osborne, egy ágyhoz kötött, idős asszony, akinek az volt a bűne, hogy korábban egy örökösödési vita kapcsán keveredett összetűzésbe a gazdag és befolyásos Putnam családdal. A harmadik, Tituba egy, a Karib-tengerről behurcolt bennszülött rabszolga volt, aki a tiszteletes szolgálatában állt. Természetesen megkezdődtek beláthatatlan végű kínzások és a Titubát is megtörték. Elismerte, hogy megkörnyékezte az Ördög. A szolgálónő elárulta azt is, hogy több boszorkány is működik a településen azzal a céllal, hogy elpusztítsák a puritánokat. Vagyis a boszorkányok vegyék át az uralmat. De azt is jól tudjuk, hogy egy kínzás alatt álló ember, akármit bevall, csakhogy véget érjen a szenvedés. Tituba is csak meg akart szabadulni a fájdalomtól vagy igazat mondott?

A perek

A három nőt 1692. március 1-jén  a vád napján, nyomban be is börtönözték. Őket követte Rebecca Nurse (egy öreg, köztiszteletnek örvendő asszony), Martha Corey , Abigail Hobbs, Dorcas Good (Sarah Good négyéves leánygyermeke),  Deliverance Hobbs. Végül egy házaspár, Elizabeth és John Proctor. John Proctor bűne az volt, hogy nem hitt a vádaskodásoknak, és kiállt a perbe fogottak ártatlansága mellett.

Salem és a környék börtönei megteltek, és akkor ismét előtérbe kerülsz a probléma, hupszi, nincsen kormányzónk.  Nélküle meg nem állt rendelkezésükre törvényes alap a vádlottak perénel elindítására. Ezért Salem májusban gyorsan kapott egy új fejest, aki rögtön létre is hozta a területi bíróságot. Csakhogy addigra Sarah Osborne meghalt, Sarah Good újszülött gyermeke és mások pedig megbetegedtek. Nagyjából 80 ember várta a per megkezdését.

Egész nyáron zajlottak a perek. Csak egy volt olyan mázlista, aki megúszta a halált, mert a lányok visszavonták vele kapcsolatban a vádakat. A többi mind bűnös volt. Kivéve azok, akik feladták magukat és újabb neveket mondtak, ők cserébe felmentést kaptak az ítélet végrehajtása alól. Közben elmaradt Elizebeth Proctor és még egy nő ítéletének végrehajtása, mivel mindketten állapotosak voltak.

Az ítélethozatalok után négy kivégzés alkmával 20 embert ért utol a halál. 19-en akasztófán végezték, köztük egy köztiszteletben álló lelkipásztor, egy közrendőr, aki nem volt hajlandó részt venni további megvádoltak letartóztatásában, plusz néhány vagyonosabb polgár. Az áldozatok közül hat férfi volt, a többi szegénységben élő, idős asszony.

A 20. áldozat, a 80 éves földműves, Giles Corey nem volt hajlandó beismerni bűneit, sem megnevezni másokat. Jött hát a kínzás. Corey-t egy nyújtópadra kötözték, a mellkasára pedig súlyos köveket halmoztak fel, amik fokozatosan kilapították. Corey három nap után belehalt a kínzásba. Vallomás nélkül. Kitartását azzal magyarázták, hogy meg akarta akadályozni a földjei elkobzását, hogy az örököseit megóvja. De az igazság az, hogy a vádlottak vagyonát már a perbefogás előtt el szokták kobozni.

A finálé

1693. januárjában értek véget a perek, ugyan a következő tavaszig nem engedték ki azokat, akik börtönben csücsültek. A bírósági eljárásoknak végül a kormányzó vetett véget. Kérelmet írt egy Boston környéki tiszteletesek, amelyben az állt, hogy jobb, ha tíz boszorkány megússza a büntetést, mintha egy ártatlan meghurcoltatást és mártírhalált szenved.

Mik lehettek a perek igazi okai?

A vádlók többnyire azok közül kerültek ki, akiknek a családtagjai az indiánok elleni háborúban estek el. Például, ezek a nők vallomásukban azzal vádolták meg George Burroughs tiszteletest, - aki korábban Salem falu és más maine-i egyházközség pásztori feladatait látta el-, hogy ő a boszorkányok vezére és a katonák csak azért vonultak a wabanakik ellen, mert a tiszteletes megbabonázta őket.

A puritánok, Isten kiválasztottainak hitték magukat és a boszorkányság adott magyarázatot az őket ért sorozatos háborús veszteségekre. Gondolván, hogy az Ördög az indiánokat támogatja és csak az ő segítségével tudták eltaposni őket. Az állandó indián betörések miatt nem érezték biztonságban magukat a helyiek, így a nem kevés stressz következtében eluralkodott a paranoia.

(Salemben már emlék Boszorkány Múzeumot is nyitottak, méghozzá nem is egyet!)

Vagy szimplán anyagi javakra pályáztak. Hiszen hová lett az a sok föld, és vagyon, amit elkoboztak a bírák? Bizony, sok magánzsebbe vándoroltak. Bizonyára a feljelentők is megkapták a maguk jutalmát.

A falun belüli ellenlábasokat bosszúból, irigységből, bármi indokkal, egy perbefogás által simán ki lehetett iktatni.

Kell ezeknél több indok?

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

5 ok, ami miatt gyulladás léphet fel a testedben - Tudd meg, hogyan kerülheted el!

5 ok, ami miatt gyulladás léphet fel a testedben - Tudd meg, hogyan kerülheted el!

Biztos hallottad már a „gyulladás” szót, de tudod is pontosan, mit jelent? A gyulladásos folyamatok a szervezet létfontosságú védekező mechanizmusai. Anélkül, hogy tudnánk, számos olyan dolgot semlegesít, mint a toxinok, a baktériumok, vagy a vírusok. Tulajdonképpen az immunrendszer válasza, hogy olyan fehérjéket aktivá, melyek elpusztítják a kórokozókat, megszüntetik a káros folyamatokat. 

Tovább »
Megtalálod a medvét még azelőtt, hogy megenné a vadászt?

Megtalálod a medvét még azelőtt, hogy megenné a vadászt?

A férfi elment vadászni… eddig csak ez a biztos, az már kicsit sem, hogy ő lesz-e a nyertes, aki hazaviheti a medvét és nem-e fordítva fog történni. A kérdés pedig nem más, mint az, hogy megtalálod-e a medvét a képen még azelőtt, hogy az megenné a vadászt. Bár ha nagy állatbarát vagy, lehet inkább beáldozod a vadászt…

Tovább »
Válassz egy Buddhát, és tudd meg, miben rejlik a valódi boldogságod! - Még a jövődet is megfejtheted

Válassz egy Buddhát, és tudd meg, miben rejlik a valódi boldogságod! - Még a jövődet is megfejtheted

Most feltárhatod a jövődet, és megfejtheted Buddha üzenetét. De mégis, hogyan választhatod ki a számodra a tökéletes Buddhát? Az első szabály mindenképpen az, hogy tudd: Buddha választ téged! Ez azt jelenti, hogy fontos a kedves tekintet és a nyugodt arckifejezés, és Buddha magához vonz. Minden Buddha képnek van egyfajta saját mondanivalója - ez a Buddha képek titka.

Tovább »

Kalkulátor

Természetes szexelixírek

Természetes afrodiziákumok, ha problémás a szexuális életed, akkor azért, ha rendben van, akkor pedig azért, hogy minőségi változást idézz elő benne. Válassz és élvezd a változást!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tarcsay Mária

Szín- és stílus tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tarcsay Mária

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép