REJTÉLY-MISZTIKA

James Dean elátkozott Porschéja

Szerző:
Szabó Anna
James Dean Porsche 550 Spyderjéhez rejtélyek egész sora kapcsolódik. Az 1955-ös Spyderről ráadásul 1960 óta gyakorlatilag nem tudni, hol van.

James Deanről, az örökké lázadó filmsztárról mindenki tudta, hogy bolondul a versenyzésért, a gyors motorbiciklikért és autókért. Akadt, aki még azt is megérezte, hogy egy autóban fog meghalni. A fáma szerint ugyanis 1955. szeptember 23-án Alec Guiness (Híd a Kwai folyón, Csillagok háborúja) fáradtan lépett be egyik kedvenc éttermébe, a Los Angeles-i Villa Capriba. Kivételesen nem foglaltatott helyet, így szomorúan konstatálta, hogy teltház van, és persze sehol egy jó ismerős. James Dean szeme azonban megakadt rajta, és az asztalához invitálta... Az ifjú csillag ebéd közben lelkesen mesélt Guinessnek új autójáról, egy ezüstszürke Porsche 550 Spyderről, amelyet az Édentől keletre (East of Eden) című film sikere kapcsán pár nappal azelőtt vásárolt magának. Miután odabent végeztek, Dean ragaszkodott hozzá, hogy meg is mutassa a közelben parkoló járgányt újdonsült ismerősének. Guiness természetesen eleget tett a kérésnek, ám éppen csak, hogy rápillantott a kolléga kedvencére, egy belső hangtól vezérelve állítólag a következőket mondta: „Kérlek, soha ne ülj bele ebbe a kocsiba! Ha megteszed, egy héten belül halott leszel!". James Dean néhány barátjának ugyan megemlítette, de nem vette komolyan a figyelmeztetést. Továbbra is a Porschéval járt-kelt, az éppen ekkor készülő Az óriás (Giant) című film forgatásán szintén ezzel jelent meg.

A halál útja

Egy héttel később ezzel az autóval indult egy autóversenyre is, amelyen a szerződése nem tiltotta a részvételt. Mivel azonban késésben volt, padlógázzal igyekezett célba érni. Látványos emlékmű áll ma Kaliforniában a 41-es és a 46-os út kereszteződésénél, ahol egy 1950-es Ford Custom Tudor kupéba csapódva, 24 éves korában véget ért számára az út. A Ford sofőrje − egy texasi diák, aki szabálytalanul elé hajtott − néhány zúzódással megúszta az ütközést, Dean azonban súlyos sérüléseket szenvedett, melyek következtében hamarosan életét vesztette. Szerelője, aki mellette ült, túlélte a hatalmas erejű ütközést. Ő jegyezte le a színész utolsó szavait: „A srác meg fog állni... észre fog venni minket!" Hátborzongató, hogy két héttel korábban a Nemzeti Országutak Bizottsága számára készített reklámfilmben éppen James Dean hívta fel rá a fiatalok figyelmét, hogy vezessenek lassabban, két órával a halála előtt pedig megbüntették gyorshajtásért.

Híres mondásainak egyike mégis így szólt: „Gyorsan élni, fiatalon meghalni, szép halottnak lenni". Ennek szellemében, az örök ifjúság ígéretével száguldott a mennyországba, megannyi kérdést és üzenetet hagyva maga után. Mozirajongók millióinak a szívében maradt mindörökké fiatal, két Oscar-jelölést és három sikerfilmet hagyott hátra e világon. Tragikus halála után még három évig tonnaszám kapta a rajongói leveleket.

A kis hamis...

Később megkérdezték Sir Alec Guinesst az étterem utcájában történtekről, de nem tudott magyarázatot adni különös megérzésére. George Barris − a Batmobile, General Lee, K.I.T.T. és számos egyedi autó atyja − sem indokolta meg soha, miért tartotta az általa eladott autót az első perctől fogva ellenszenvesnek, és miért ragasztotta rá a Little Bastard (a Kis Hamis vagy a Kis Fattyú) nevet. Maga James Dean sem tudott értékelhető választ adni rá, miért kért meg valakit nem sokkal balesete előtt, hogy viselje gondját szeretett cicájának, akit Elizabeth Taylortól kapott ajándékba... csupán annyit mondott, hogy talán elmegy valamelyik éjjel, és már soha nem térhet vissza. Mégis számos ilyen-olyan indokot hallani és olvasni, miért száguldhatott ily felelőtlenül a halálba. Egyesek szerint hiúsági okokból nem viselte a szemüvegét, mások azt mondják, a szokatlanul erős német autó valóságos fegyverré vált a kezében. Ma is gyakran megesik az ilyesmi.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL