REJTÉLY-MISZTIKA

A Bermuda-háromszög rejtélyes esetei

Szerző:
Szabó Anna
Ha furcsa körülmények között eltűnt hajókról, repülőkről, és azok köddé vált utasairól beszélünk, valószínűleg mindenkinek a Bermuda-háromszög fog először az eszébe jutni. De mi is ez a hely? Valóban misztikus erők uralják ezt a területet?

Hol helyezkedik el?

Az Ördög-háromszöge az Atlanti-óceánon található, ahol is a csúcsai Puerto Ricóra, a Bermuda-szigetcsoportokra, valamint a floridai Miamira mutatnak.

Az első feljegyzések

Az első beszámolót erről a területről maga Kolumbusz Kristóf jegyezte fel, 1492 őszén, mikor is átszelt a Sargasso-tengeren, amely délnyugati csücskével benyúlik a Bermuda-háromszög területére. Hajónaplójába megmagyarázhatatlan jelenségekről, különös fényekről, megbolondult iránytűkről, az égből leeső, és a vízbe pottyanó lángokról, ismeretlen repülőtárgyakról írt.

Eltűnések

1948. január 30. Star Tiger

A pilóta közli a bermudai irányítótoronnyal 3 óra 15 perckor a helyzetét, valamint, hogy semmilyen problémát nem észlel. Ezután nem ad jelentést magáról, és a géppel együtt 3 óra 50-kor eltűnik. A roncsokat nem találják meg. A feljegyzések szerint a repülő 3 óra 15 perckor, amikor is utoljára beszélt. Hogy valami baj lehet a Star Tigerrel, azt csak 4 óra 40 perckor jelezték. A roncsok soha nem kerülnek elő.

1948. december 28. DC-3 típusú repülőgép

A San Juan-Miami járat eltűnik, amikor az az úti céljától látótávolságra van. Az időjárás tökéletes, problémát nem észleltek. A pilóta jelentést ad helyzetéről, rádiója akadozik. Majd mikor megkapja az irányítótorony utasításait, nem válaszol. Az utasszállító nyom nélkül eltűnik. A roncsokra soha nem lelnek rá.

1918. március Cyclops haditengerészeti szénszállító

A hajó március 4-én Barbadosról indul, és Norfolk felé tart, majd hirtelen felszívódik. Az eltűnésének módja ma is ismeretlen, és a maradványait sokáig nem találták sehol, holott egy 19600 tonnás, 180 méter hosszú szénszállítóról van szó. Azt a tényt, hogy a Cyclopsnak nyoma veszett, csak április 14-én tudatták. 1968-ban bukkant rá Dean Hawes a hajó vélt roncsaira, mely Norfolktól 120 km-re volt található, 60 méterre a víz alatt.

Magyarázatok

Erre a területre jellemző a trópusi viharok gyakorisága, ami azt jelenti, hogy a szél sebessége meghaladhatja a 200-220 km/órát, ami hatalmas hullámokat eredményezhet. A Golf-áramlattal is magyarázzák az eltűnéseket, hiszen az 50-70 millió m3 szállított víz 8-10 km/h-s sebességgel mozog. Ezen kívül az itteni tengerfenék mélysége eléri a 3,5-4 km-t, ami a roncsok eltűnésére adhat magyarázatot. A Bermuda-háromszög területén keresztülhúzódik egy olyan „vonal", amelyen a mágneses észak, valamint a földrajzi észak pontosan egybeesnek egymással. Ez okozhatja az iránytűk rosszul működését ezen a helyen.

Hogy a Bermuda-háromszög furcsa esetei valóban ezeknek a természeti jelenségeknek tudhatók be, vagy egyszerűen tényleg többre kell gondolnunk, azt mindenki döntse el maga. Viszont Carolyn Helen Cascion esetére talán soha nem fogunk kapni reálisnak mondható magyarázatot. A nő 1964. júniusában felszállt repülőjével, a kiindulópontja a Bahama-szigetek volt, a célja pedig a Turks- és Caicos-szigetek. Az időjárás kifogástalan volt. A reptéren az ott dolgozók tisztán látták felettük körözni Carolyn 172-es Cessnáját, aki valamilyen oknál fogva nem szállt le a reptérre. Rádión nem tudták vele felvenni a kapcsolatot, noha a pilóta és annak utastársa minden egyes szavát tisztán hallották:

Carolyn: Na, ezt végképp nem értem. Lehet, hogy eltévedtem volna? Ez a Grand Turk sziget kéne, hogy legyen, de itt lent semmi sincs: se reptér, se házak, se semmi.

Utas: Hm, tényleg...

Carolyn: Pedig a térkép szerint jó helyen vagyunk, és a sziget körvonalai is pont így néznek ki, mint ez itt alattunk. De ez a sziget itt lent... Ez teljességgel lakatlan! Odanézz! Se épületek, se utak, pedig ez pontosan olyan, mint a Grand Turk sziget. Semmit sem értek... Hát ebből tényleg nincs kiút?"

Ezután a kétségbeesett nő visszaindult Nassauba, az üzemanyaga pedig bőven elég volt az útra. Azonban a repülő, és annak két utasa örökre eltűnt, sem maradványokat, sem roncsokat nem véltek felfedezni ezután.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL