KÖZÉRZET

Elő a takargatnivalókkal! 2. rész

Szerző:
Szabó Anna
Az ember nap, mint nap panaszkodik, erre-arra, hol a fejfájás gyötri, hol a dereka rendetlenkedik. Ezt rendszeresen meg is osztjuk egymással. Vannak azonban más kellemetlen fájdalmak is, melyekről viszont nem szívesen beszélünk...

5 százalékunk legalább egyszer találkozik vele, 5-10 százalékunk pedig rendszeresen szenved a visszatérő fertőzéstől. Gombák az egészséges hüvelyben is előfordulnak, a tejsavbaktériumok azonban megakadályozzák kóros elszaporodásukat. A szokásostól eltérő körülmények esetén azonban – terhesség idején, fogamzásgátló vagy antibiotikum szedésekor – túlsúlyba kerülhetnek.

Honnan tudod, hogy ez az?
Bőrpír és duzzanat a szeméremajkakon, váladékozás, viszketés.
A tartósan fellépő fertőzés a petevezeték, a húgyhólyag vagy a vese bakteriális fertőzésének kialakulását is okozhatja.


Ha súlyosabbra fordul a dolog :
A nőgyógyász kenet alapján állapítja meg a betegséget. Az antibiotikum vagy a krémek, hüvelykúpok hatékonyak a betegség kezelésében, makacs fertőzésnél gyógyszert is felír az orvos. Rendszerint három nap után már enyhülnek a panaszok.


Hogyan védekezz ellene?
Természetes anyagokból készült fehérneműt viselj, amit 60 Celsius-fokon moss. Ne fogyassz túl sok édességet, hiszen a gombák terjedésének kedvez a cukorfogyasztás. A rostokban gazdag étkezés erősíti a hüvelyflórát. Használj a mindennapi fürdésnél, intim pH semleges lemosót.


Házi megoldás:
Ha mégis úgy érzed, hogy hüvelyed egyensúlya felborult, helyezz fel néhány órára egy élőflórás joghurttal átitatott tampont, amely elősegíti az egészséges tejsavbaktériumok termelődését.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL