KÖZÉRZET

Lélegezz és létezz!

Szerző:
Szabó Anna
Lélegezni mindenki tud, hiszen ezzel indul az életünk. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a tudatos és helyes légzés mennyire fontos az egészség megőrzésében. Megfelelő légzéssel sokat tehetünk magunkért, legyen szó akár gyógyításról, akár prevencióról. Ráadásul ingyen van, csak egy kis odafigyelést igényel.

Mire hat a légzés?

A mai átlagember légzése felületes, gyors, és kevés energiát juttat a szervezetbe, míg a mély légzés több oxigént juttat nekünk. A helyes légzés, ha tudatosan tesszük, az hat lelki, szellemi, energetikai és fizikai szinten. Testi szinten biztosítja a sejteknek az oxigént, és elszállítja a szén-dioxidot. E nélkül nem tudnánk emészteni, mozogni, vagy gondolkodni. Energetikai szinten életerőt hordoz, bár ezzel sokan nincsenek tisztában. Lelki szinten oda-vissza hat, hiszen ha feszültek vagyunk gyorsul a légzésünk, de ha elkezdünk figyelni, hogy lassú, mély lélegzeteket vegyünk, megnyugszunk. Szellemi szinten elősegíti a felsőbb énnel kialakuló kapcsolatot. Gyógyító hatását magas vérnyomás pánikbetegség és stressz esetén, már több tudományos kutatás is igazolta. A gondolkodásban, tanulásban is hasznát vehetjük, mert növeli a szellemi teljesítő képességet. Az emésztésben is szerepet játszik, a hosszú kilégzésnek például lúgosító hatása van.

Hogyan lélegezzünk jól?

Mi tulajdonképpen a tudatos légzés? Az, amikor akaratlagosan megváltoztatjuk a légzésünket.

Keressünk egy nyugodt helyet, ahol nem zavarnak, ha van rá mód, kapcsoljuk ki a telefont. Szellőztessünk ki, de még jobb, ha szabadban tudunk gyakorolni. Mindig kilégzéssel kezdjük a gyakorlatokat! Ez azért fontos, mert így az elhasználódott levegőt kitisztítjuk a tüdőből, és csak ezután szívjuk tele tiszta levegővel. Ha minden nap ugyanabban az időben gyakorlunk könnyen szokássá alakíthatjuk a légzőgyakorlatokat. Ha közben megszédülnénk, feküdjünk le és úgy folytassuk. Az emberek nagy része szédülést érez ilyenkor, tehát ettől nem kell megijedni. Fontos, hogy a ki és a belégzés is az orron keresztül történjen.

Sok féle légző gyakorlat létezik, a kezdőknek azonban a következő ajánlott: Miután megtisztítottuk a tüdőt kilégzéssel, vegyünk egy mély lélegzetet, érezzük, ahogy szétáramlik bennünk. Tartsuk benn addig, míg háromig számolunk, majd szintén háromig számolva fújjuk ki, és tartsunk ugyanennyi szünetet. Ha már ez könnyen megy, akkor ne háromig, hanem négyig, ötig, stb. számoljunk. Először addig csináljuk, ameddig kényelmes, de fokozatosan emeljük fel a gyakorlás idejét 15 percre.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL