GASZTRO

Tiramisu

Szerző:
Szabó Anna
Aki a krémesen édes süteményeket kedveli és szeretné elvarázsolni családját, vagy barátait egy igazi olasz különlegességgel, most megtanulhatja hogy készül az igazán finom tiramisu!

Tiramisu

Krém töltelék:
- 2 csésze (480 ml) tej,
- 3/4 csésze (150 g) porcukor,
- 1/4 csésze (35 g) liszt
- 6 nagy tojássárgája
- 1/4 csésze (60 ml) rum vagy likőr (Marsala)
- 2 teáskanál vanília
- 1/4 csésze (57 g) nem sózott, apró darabokra felvágott vaj
- 1 csésze (227 g) mascarpone sajt


Piskótához:
- 32 db babapiskóta
- kávé fürdő a piskótákhoz
- 1 1/2 csésze (360 ml) erős feketekávé vagy espresso
- 1/3 csésze (65 g) porcukor
- 1/4 csésze (60 ml) rum, vagy likőr (Marsala)


Díszítéshez:
- Klasszikus cukrozatlan kakaópor
- 30 g félédes vagy keserédes csokoládé aprítva, vagy reszelve
- friss eper, vagy málna


Krém elkészítése:
Egy közepes méretű lábasban hevítsd fel az egy és háromnegyed csésze (420 ml) tejet és a fél csésze (100g) cukrot, amíg fel nem forr. Közben tűzálló edényben habverővel keverd össze a megmaradt ¼ csésze (60ml) tejet, ¼ csésze (50g) cukrot, lisztet és a tojássárgáját: ezt úgy csináld, hogy amíg a tej fel nem forr, fokozatosan keverd hozzá a tojássárgáját. Öntsd át ezt a krémet egy tiszta, nagy edénybe, és állandó kevergetés mellett főzd közepes lángon, míg fel nem forr. Mikor forrni kezd, folytasd a kevergetést még néhány percig, vagy amíg be nem sűrűsödik a krém. Ekkor vedd le a tűzről, és szűrd át egy nagyobb edénybe, hogy ne maradjanak csomók a krémben. Keverd hozzá a rumot (vagy likőrt), a vaníliát, és a vajat. Azután rögtön takard le egy fedővel, hogy ne képződjön kéreg a sodó tetején. Nagyjából két órán át hagyd állni, míg teljesen ki nem hűl.

Mikor a krém teljesen kihűlt , vedd ki a hűtőből. Egy másik edényben fakanállal keverd lágyra a mascarpone sajtot. Óvatosan keverd el a kihűlt krémmel.

Kávé fürdő elkészítése:
Öntsd egy lapos tetejű edénybe az előzőleg megfőzött kávét, majd keverd hozzá a cukrot és a rumot. Kóstold meg, ha nem elég édes, adj hozzá több cukrot. Egyenként mártsd bele az öntetbe a piskótákat (ne túl sokáig áztasd, nehogy eltörjön a piskóta!) és egy megfelelő méretű műanyag tálba helyezd őket szorosan egymás mellé. Önts rá egy adag hideg mascarponés krémet, majd tegyél rá egy újabb réteg piskótát. Ezt is öntsd le krémmel, és így tovább rétegezd, de figyelj arra, hogy a tetejére maradjon elég krém! A legjobb ízhatást akkor éred el, ha ezután legalább 6 órán át állni hagyod a sütit a hűtőben. Ezután jöhet a díszítés!

Díszítése:
Szitálj jó vastagon kakaóport, vagy reszelj táblás csokit a süti tetejére, és a süteményre, vagy mellé a tányérra helyezz a szezonnak megfelelően friss gyümölcsöket (pl. málnát, vagy epret)! Díszítheted még tejszínhabbal, vagy csokoládésziruppal is!

Figyelem! Mindenképpen hűtőben tárolandó édesség, és nagy melegben azonnal célszerű elfogyasztani, bár amilyen finom, ezzel nem lehet gond... :)














Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL