GYERMEK

A kisgyermek és az idegen nyelv tanulás - Jó vagy rossz döntés?

Szerző:
Szabó Anna
„Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz”- tartja a mondás, amely lássuk csak be, nagy igazság. Milyen előnye és hátránya van annak, ha a gyermeket már 3-4 éves korban egy idegen nyelv elsajátítására késztetjük? Ártunk vele, vagy ezáltal, ha nagy lesz, fölényes előnnyel indul neki az életnek?

 

A különböző idegen nyelvek elsajátítása hatalmas előnnyel jár, akár az emberi kapcsolatok vagy a munka szempontjából. Sok szülő ennek a megállapításnak a függvényében már az óvódás korban elkezdi tanítatni gyermekét, egy vagy akár több idegen nyelvre. A leggyakoribb esett, hogy olyan oviba íratja, de az otthoni taníttatás sem kizárt. A vélemények mindig is igen szerteágazóak voltak e téren és örök vita tárgyát képezik. A döntés a szülő kezében van, ezért nem árt tisztában lenni a pro és kontra érvekkel, illetve számolni az esetleges következményekkel, amelyek éppúgy lehetnek pozitívak, mint negatívak.

Miért ne?

Sok szülő gondolja úgy, hogy gyermeke túl nagy plusz tehernek lesz kitéve, valamint megfosztja őt a játéktól, amely kisgyermekkorban rendkívül fontos és elengedhetetlen. Továbbá pedig, amíg a saját anyanyelvét nem sikerült elsajátítania és „tökéletesre" csiszolnia, addig nem érdemes összezavarni. Sokan azért ellenzik, mivel kilépni a családi fészekből és elkezdeni oviba meg iskolába járni már önmagában hatalmas változás. Ott az elsődleges cél pedig a szocializálódás, az iskolában pedig az írás és olvasás elsajátítása.

Veszély

A veszélye, hogy képes „megölni" a tudásszomjat és a kreativitást, hiszen a szülő konkrét célokat tűz ki gyermeke helyett. Pont abban a korban, amikor saját maga által kellene, hogy felfedezzen és megismerjen olyan elfoglaltságokat, amelyek örömmel töltik el, nem számít az, ha ezek csak rövid ideig kötik le őt, és mindig jön egy újabb hobbi.

Az ellentábor


Egy ovis számára egy idegen nyelv megtanulása nemcsak, hogy könnyű, de elképesztően gyorsan is megy, hiszen ebben a korban a legnagyobb az információigény. Mivel állandóan kíváncsiak az új dolgokra és folyton pörögnek, gondtalanul képesek erre is összpontosítani a gyerekek, persze játékosabb és kreatívabb formában. Nem kell attól félni, hogy elfelejti a saját anyanyelvét, hiszen az már tudatosult benne, tehát azt is felfogja, ha más nyelven szólnak hozzá. Ha pedig néha összekeveri a saját nyelvét az idegennel, az nem feltétlenül azért van, mert nem képes megkülönböztetni, az ő elsődleges célja, hogy megértesse magát a felnőttekkel.

Hogyan?

Ha mégis mellette döntünk, akkor azt a legegyszerűbb módon tegyük meg, csakis az ő ütemében. Egyszerű szókinccsel, számok, formák, színek és különböző érdekes mondókák által.

Hogy melyik döntést választja a szülő, az csakis rajta áll! Azonban ha a korai tanulás mellett dönt, és nem gyakorolja azt rendszeresen, amilyen gyorsan megtanulta úgy el is felejti a kicsi, tehát nem szabad elhanyagolni a továbbiakban sem.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL