GASZTRO

Palócleves

Szerző:
Szabó Anna
Elsőként  maga Gundel János úr készítette el, és az István főherceg Szálloda nevezetes különszobájában tálalták.  A fáma szerint Mikszáth  Kálmán kétszer is szedett a palóclevesből, nem is csoda.

Palócleves

Hozzávalók:

- 800 g báránylapocka (színhús)
- 100 g zsír
- 400 g tisztított vöröshagyma
- 500 g tisztított burgonya
- 500 g tisztított zöldbab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- ½ cs petrezselyemzöld
- 5 dl tejföl
- 3 dl fehérbor
- 2 l csontlé
- 1 db citrom
- só
- őrölt paprika
- őrölt köménymag
- piros arany
- liszt

A húst apró kockákra vágjuk, majd alaposan megmossuk. Zsíron finomra vágott hagymát aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, köménymagot és egy késhegynyi piros aranyat, és megszórjuk fűszerpaprikával. Rátesszük a kockákra vágott húst, megsózzuk, és fedő alatt 30 percig pörköljük. Időnként adunk hozzá egy nagyon pici csontlevet.
A bárányhús főzése közben a burgonyát apró kockákra vágjuk.
A zöldbabot 3 cm-esre vágjuk és félretesszük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, zöldbabot, és felengedjük csontlével. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük, lassú tűzön készre főzzük. Tejfeles habarást készítünk (liszt, tejföl) és a forrásban levő leveshez adjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük fehérborral és szűrt citromlével. Házilag készített csipetkével tálaljuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL