KÖZÉRZET

Szépülj és gyógyulj a böjt segítségével!

Szerző:
Szabó Anna
Még ha az időjárás meg is tréfál minket, a tavasz közeledik, a természet megújul, hamarosan láthatóan szárba szökken az új élet körülöttünk. Nekünk is érdemes letenni a múlt terheit, testileg-lelkileg felkészülni, megtisztulni - remek módszer erre a böjtölés.

Nem egyenlő az éhezéssel

Már az ókorban is fontos öngyógyító módszernek tartották a böjtöt, de háttérbe szorult a gyógyszertan térnyerésével, és csak a reneszánsz korban fedezték fel újra. Paracelsus a legjobb természetes gyógymódnak tartotta, amely különösen a szegények körében terjedt el. Az állatok ösztönösen tudják, hogy mikor nem kell táplálékot venni magukhoz, de az emberi szervezet is intelligens, hiszen gondoljunk csak egy lázas influenzás időszakra, mi is kevésbé kívánjuk a táplálékot, pont azért, hogy a szervezet teljes mértékben a gyógyulásra tudjon koncentrálni, ne „pazarolódjon" el az energia az emésztésre. A tudatos böjt saját elhatározásból, szabad akarattal való önkéntes lemondás a szilárd táplálékról és élvezeti szerekről. Aki éhezik, az nem böjtöl.

Gyógyító hatása

Mivel a böjt ideje alatt szervezetünkbe táplálékot nem viszünk be, ezért kénytelen a belső energiatartalékokat felhasználni. Ez idő alatt a méreganyagok felszabadulnak, bekerülnek a vérkeringésbe, majd távoznak a veséken illetve a bélcsatornán keresztül. Ilyenkor a felesleges savak is kiürülnek, ami nagyon fontos, mert az elsavasodott szervezetben nagyon sok betegség kialakulhat. Ha a káros anyagoktól megszabadulunk, erősödik az immunrendszer, ezáltal elindulhatnak gyógyulási folyamatok, gyorsul az anyagcsere, könnyebben bontódnak le és távoznak a működésképtelen sejtek és szövetek. Alkalmazható meghűléses és fertőző betegségeknél, immunológiai problémáknál, szív és érrendszeri betegségeknél. Sokat segíthet emésztőrendszeri, máj és epe panaszok esetén, mozgásszervi bántalmaknál. Mivel az egész szervezetet kitakarítjuk, tehermentesítjük a böjttel, nem meglepő, hogy szinte minden probléma enyhülése, vagy akár gyógyulása is bekövetkezhet. Kiegészítő kezelésként alkalmazható bőr problémák esetén, légzőszervi problémáknál, a cellulit kezelésében, valamint regenerálásként, akkor, ha nagyon kimerültek vagyunk, és szeretnénk visszanyerni az életerőnket.

Kinek, mikor, meddig?

Aki még soha nem böjtölt, kezdjen egy 12 órás ételmegvonással, majd ha ez már könnyen megy, át lehet állni a 24 órás böjtre. Ezt akár hetente is meg lehet ismételni úgy, hogy csak vizet, vagy gyógynövényteát veszünk magunkhoz, ízesítés nélkül. Fokozatosan emelhetjük a böjtben töltött napok számát, de ha hetekig tartó kúrába szeretnénk kezdeni, azt mindenképpen felügyelet alatt tegyük! A böjt ideje alatt nem csak a testünket tisztíthatjuk meg, hanem a lelkünk, a szellemünk is tisztul. Kezdetben lehetnek kellemetlen tünetek, mint fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hiszen felszabadulnak a méreganyagok. Éppen ezért, olyankorra időzítsük a tisztulást, amikor tudunk magunkara figyelni, ha szükséges pihenni. Ilyenkor, ha mód van rá, kapcsoljuk ki a telefont, televíziót, internetet, „méregtelenítsünk digitálisan" is. Az, hogy kinek hány nap az optimális, és melyik a legjobb mód, mindenki kitapasztalhatja. Van, aki pl. nem bírja a gyümölcsnapot, de a léböjtöt igen. Mielőtt böjtbe kezdünk, már előtte fokozatosan térjünk át a nehezebb ételekről a könnyebb ételekre. Ez vonatkozik a 24 órás böjtre is, előtte már csak könnyűt fogyasszunk, gyümölcsöt, párolt zöldséget, zöldséglevest, természetesen fűszerek, és só nélkül. A böjtkúra befejeztével fokozatosan álljunk vissza a megszokott étrendre, ugyanolyan módon, mint a rávezető napokon tettük. A böjt utáni visszarázódás legalább annyi idő legyen, mint amennyi a rávezető időszak volt.

Mikor nem szabad

Nem ajánlott böjtölni veseelégtelenség, anorexia, daganatos megbetegedések esetén, valamint, ha erős testi- lelki szellemi kimerültség alatt állunk, nagyon nagy stressznek vagyunk kitéve, illetve nők esetében a terhesség ideje alatt. Ha állandó gyógyszereket szedünk, a böjt megkezdése előtt orvossal kell konzultálni. De aki gyógyszert szed annak tanácsos a böjt idején is igénybe venni az orvosi felügyeletet.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL