GYERMEK

Így szerettesd meg a zöldséget és gyümölcsöt a gyermekeddel

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb gyermek válogatós - míg egyes ételeket bármikor felfalnának, addig másokat még hosszas könyörgéssel sem lehet megkedveltetni velük. Így van ez a zöldségekkel és gyümölcsökkel is, amelyek fogyasztása rendkívül fontos a szervezetnek.

 

A kezdeti időszakban még nincs gond a fogyasztásukkal, hiszen a kisbabák számára ízletes lakomaként szolgál. Aztán telik az idő, és körülbelül másfél éves korban tudatosul bennük, hogy vannak sokkal finomabb ételek is, mint például a keksz. A szülőknek ettől a perctől kezdve különböző trükkökhöz kell folyamodniuk, hogy azt is megegyék, amit ők gondolnak jónak. A jó és megnyugtató hír, hogy nincs olyan gyermek, akivel ne lehetne megszerettetni az ízletes és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Szerencsére hatalmas a választék e téren, így mindenkinek van lehetősége válogatni és kiválasztani a kedvenceket.

Megvesztegetés kizárva

Ha azzal riogatjuk a gyermeket, hogy csak akkor mehet játszani, ha megeszi a zöldféléket, egyértelműen nem megszereti, hanem undorral fog rágondolni - így van ez bármilyen étellel. Az alkudozás az más dolog, azzal már nagyobb sikert érhetünk el, hiszen ha a gyermek érzékeli a jutalmat, hajlandó is tenni érte. Például akkor ehet többet a kedvencéből, ha a zöldségből is hajlandó enni.

 

Együtt vásárolni


Ha vásárláskor hagyjuk, hogy ő maga válassza ki a gyümölcsöket, akkor szívesebben meg fogja enni, hiszen az az ő saját „termése". Közben pedig elmagyarázhatjuk, hogy egy étel akkor igazán finom és egészséges, ha friss hozzávalókból készül. Bátran engedjük meg neki, hogy a konyhában is hozzájáruljon az étel elkészítéséhez, ami nemcsak egy érdekes és interaktív program közösen, de közben sok mindent megtapasztalhat és tanulhat.

Kisebb „csalások"

Először mindenképp kerüljük a nagy darabos zöldségeket, készítsünk belőlük szószt, turmixot, ami által a kisgyermek számára láthatatlanná válik. A leveseket is tele rakhatjuk zöldségekkel, de készíthetünk édes és színes desszerteket, pépesített gyümölcs- és zöldségleveket, amelyek telis tele vannak vitaminokkal.

Csak kreatívan

A gyerekek imádják a szórakoztató történeteket és a vicces figurákat, ezért elő a kreativitást és a fantáziát! Keltsük életre a zöldségeket és gyümölcsöket, meséljük el, hogy milyen messziről érkezett, miért van színe és, hogy milyen hosszú utat tett meg azért, hogy most az ő tányérjában lehessen. Ezáltal kialakul egy „kapcsolat" köztük, aminek következtében talán már nem utasítja el. Egy ötletes teríték és díszítés is elvarázsolja a kicsiket, és még a legválogatósabb gyermek étvágyát is képes meghozni.

Szülői példa

Az egyik legbiztosabb módszer, hiszen ha a saját szemével látja azt, hogy anyu és apu is azt eszi, amit rá akarnak tukmálni, ő is szívesebben kipróbálja. Hiszen hogyan is várhatnánk el egy gyermektől, hogy szívesen megegyen valamit, ha mi közben húzódozunk tőle?

A friss zöldségek és gyümölcsök rengeteg nélkülözhetetlen rostot, vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, azért fő a határozottság és a kitartás. Ha néhány próbálkozásunk balul sült el, azért még nem szabad feladni, ragaszkodjunk hozzá, még akkor is, ha előzőleg esetleg nem fogyott el.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL