KÖZÉRZET

Reggeli ébresztő rituálé

Szerző:
Szabó Anna
Megerőltető, hosszú nap vár rád? Vagy te is a nehezen kelők csoportjába tartozol? Végezd el ezeket a gyakorlatokat minden reggel, és rövid időn belül frissebbnek, energikusabbnak érzed majd magad, a reggeli ébredési időszak is könnyebbé, rövidebbé válik!

Reggeli ébresztő meditáció

Gyakorold ezt a meditációt minden reggel 5-10 percig!

1) Helyezz egy égő illatmentes gyertyát vagy teamécsest a polcra, vagy a padlóra – a lényeg, hogy kényelmesen ráláss -, helyezkedj el törökülésben, egyenes háttal a padlón.
2) Tudatosan lazítsd el a tested minden izmát, a lábujjaktól a fejtetőig, miközben mély, hasi légzést végzel: hosszan szívd be a levegőt az orrodon át, a rekeszizomból, hogy a tüdőd alsó része is megteljen levegővel. Mikor már érzed, hogy a mellkasod kitágult, a tüdőd teljesen megtelt levegővel, tartsd benn néhány másodpercig, majd nagyon lassan fújd ki az orrodon keresztül.
(Tulajdonképpen a hasi légzés a helyes légzési technika, de az emberek döntő többsége a „felületes", mellkasi légzést végzi. Ha nem vagy benne biztos, hogy te melyik csoportba tartozol, könnyen kiderítheted: tedd az egyik tenyered a mellkasod közepére, a másikat pedig a gyomorhoz, köldök fölé – érezni fogod, hogy hol emelkedik meg, így kontrollálni, javítani tudod a légzésed.)
3) Most szegezd a tekinteted a gyertya lángjára. 1 perc elteltével hunyd le a szemed, de továbbra is őrizd meg magadban a láng képét - mozgását, színét, akár még a melegét is - összpontosíts rá, amilyen erősen, és amilyen hosszan csak tudsz. Amikor úgy érzed, hogy az elméd teljesen kiürült, csak a gyertya lángját látod, lassan engedd el ezt a képet, és ne gondolj semmire. Ezt sokkal nehezebb megvalósítani, mint gondolnánk, így ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül: a lényeg, hogy ha át is cikáznak benned a gondolatok. Ne ragadd meg őket, hagyd, hogy tovaszálljanak, és törekedj a nyugodt üresség érzésére.
4) Ahogy lassan közeledsz a meditáció végére, gondolj a rád váró nap pozitívumaira, vizualizáld, hogy a felmerülő akadályokat mosolyogva, és könnyedén megoldod, jól érzed magad a bőrödben, nem aggódsz a kinézeted miatt, elégedett vagy a külsőddel. Amikor kinyitod a szemed, pozitívabban, frissebben vágsz majd bele a napba.

Reggeli torna

Sokunk ébred elgémberedett, fájó tagokkal – ez nem a kor kérdése, a huszonéves fiataloknak is egyre többször van ilyen panaszuk a számítógép előtt eltöltött hosszú időtől, vagy a rosszul megválasztott matractól, rémálmoktól, etc. Ha ezt a rövid tornát elvégzed reggel, búcsút mondhatsz az elmacskásodott tagoknak. A torna célja nem a kalóriaégetés vagy fogyás, hanem az ízületek „bejáratása", bemelegítése, ezért egyáltalán nem megerőltető, nem izzasztó, mindenki könnyedén megcsinálhatja az alábbi gyakorlatokat, amik negyed óra-maximum 20 perc alatt elvégezhetőek.

1) Álljunk kis terpeszállásba. A fejünket először lassan (a kulcsszó itt is, és a továbbiakban is ez, hiszen ezek nem cardio-, hanem nyújtógyakorlatok. Mivel csak most keltünk ki az ágyból fontos, hogy lassan végezzük, nehogy megrántsuk valamelyik izmunkat, ízületünket!) forgassuk balra, majd vissza középre, onnan pedig jobbra. Ebből 20-at végezzünk.
2) Most következik a törzsforgatás, ez főképp a derékfájósoknak kellemes nyújtógyakorlat. Tegyük a kezünket a derekunkra, csípő fölé, majd lassan forduljunk el teljes törzsünkkel jobbra, miközben a fejünket, nyakunkat nem fordítjuk el. Fejünk továbbra is nézzen egyenesen előre. Tartsuk ki néhány másodpercig, majd vissza középre, majd ismételjük ezt meg a bal oldalra is. Ebből szintén 20-at végezzünk.
3) Alapállásban, egyenes háttal emeljük szinkronban mindkét vállunkat 15-ször, majd felváltva – ahogy a bal vállunkat leengedjük, úgy emeljük a jobbot, és fordítva. Ebből szintén 15-öt végezzünk.
4) Most jön a vállkörzés. Először felváltva körözzünk hátrafelé 15-ször, majd egyszerre is 15-ször. A váltott és szinkron vállkörzést ismételjük meg előrefelé is.
5) A kezeinket emeljük vállmagasságba mellkasunk elé úgy, hogy a jobb kézzel a bal könyököt, bal kézzel a jobb könyököt fogjuk. A felkarok maradjanak egyenesek! Így lapockából toljuk előre az összekulcsolt karjainkat, majd húzzuk vissza. Fontos, hogy ne vállból dolgozzunk, most a lapocka körüli izmokon van a sor! Ezt ismételjük meg 10-szer.
6) Az 5. pontban leírt alapállást vegyük fel, majd az összekulcsolt karjainkat emeljük fejük fölé – felkarok a fül mellett – majd eresszük le a hasunkig. Ebből is 10-et végezzünk.
7) Újra vegyük fel az 5. pontban leírt alapállást, majd kezeinkkel kezdjünk el a jobb irányba körözni – fontos, hogy teljes kört írjunk le, a tetőpont a fejünk felett legyen, az „alja" a hasunknál. Ebből 15-öt végezzünk, majd ismételjük meg a másik irányba is.
8) Végül nyújtsuk le teljesen a vállainkat: álljunk kis terpeszben, kezek a csípőn: fordítsuk el fejünket balra, miközben jobb vállunkat hátrafelé húzzuk – a törzs, hát egyenes, kezek továbbra is a csípőn-, tartsuk ki néhány másodpercig, majd ismételjük ezt meg a másik irányba. Ebből a párból 5-öt végezzünk.
9) Utoljára a nyak nyújtását végezzük el: alapállásban fej felett átnyúlva, a jobb tenyerünket helyezzük a bal oldali halántékunkra. Fejünkkel nyomjunk ellent a tenyerünknek – a lényeg, hogy ellennyomáskor a fejünk, nyakunk ne mozduljon el! Egy kis ellennyomás után lazítsuk el a nyakunkat, jobb kezünkkel hajtsuk jobb vállunk irányába a fejünket néhány centiméternyit, majd ismételjük meg az ellennyomást.

 Folytassuk ezt a váltakozó módszert, amíg teljesen vállunkra nem hajtottuk a fejünket. Ugyanezt ismételjük meg a másik oldalra is.

Rituálénkat fejezzük be a szellemünket felfrissítő mézes ginzengteával, amely nem csak serkenti a vérkeringést, de a nap folyamán segíti a memóriánkat, az összpontosítást, és garantálja a szellemi frissességet.

Elkészítése:

3 teáskanál ginzengport (gyógynövényboltokban, drogériákban kapható) keverjünk el egy csésze forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Végül ízlés szerint 1-2 teáskanálnyi mézet adjunk hozzá.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL